Brouwerij De Troch is een bierbrouwerij uit Wambeek (België) die is opgericht in 1795. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
1
Opgericht in
1795 (229 jaar actief)
Straat
Langestraat 20
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
02 582 10 27
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij De Troch heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij De Troch!Zoals bij zoveel landelijke lambikbrouwerijen ligt ook bij Brouwerij de Troch de oorsprong bij een boerderij. Op 30 juli 1795 verkocht Anna Van der Elst haar pachthof aan Joannes Franciscus De Troch en zijn echtgenote Theresia Cortvriendt. Wanneer de brouwactiviteiten op deze hoeve precies gestart werden, is niet meer te achterhalen, maar een kadastraal plan van 1820 maakt wel melding van een boerderij-chicoreibranderij-brouwerij. Joannes breidde zijn hoeve dus uit met twee nevenactiBrouwerij de Trochviteiten om de boerenknechten het ganse jaar door werk te verschaffen.
In 1830 komt het bedrijf in handen van hun zoon, Josephus Petrus De Troch en zijn echtgenote Maria Anna Van Cutsem. In 1832 wordt de brouwerij door de administratie van het kadaster als volgt beschreven: "brouwerij hebbende 2 ketels tezamen 22 barils, 2 kuipen van 31 barils en 2 koelbakken, zij is in goede staat. Men maakt er van 20 tot 30 brouwsels gemeen bier jaerlijkx".
Wanneer in 1851 deze Pieter De Troch overlijdt, laat hij een vrouw en acht kinderen achter. Bij de verdeling van de erfenis werd zijn dochter Petronella de brouwerij toebedeeld. Petronella huwde in 1857 met haar neef Egidius De Troch, een zoon van het ‘hof te Sierenbeke’. Zij lieten in 1868 de ruime brouwerswoning bouwen, die vandaag nog steeds deel uitmaakt van het brouwerijcomplex. Egidius was de eerste De Troch die zich in de dorpspolitiek lanceerde. Vanaf 1878 zetelde hij in de gemeenteraad en in 1885 werd hij burgemeester. Uit deze periode moet de brouwzaal stammen. De schouw op het bakstenen gebouw is immers vierkant en het is pas vanaf de jaren 1880 - 1890 dat men rond de schouwen metselde, toen bleek dat deze vorm sterker was dan de vierkante.
Vanaf 1889 neemt zoon Ludovicus (Louis), die huwde met Josepha De Neve, de roerstok over van zijn vader. Hij volgt zijn vader niet alleen op als brouwer, maar ook als burgemeester. Tot 1933 blijft hij de eerste burger van zijn gemeente, maar dan verliest hij de verkiezingen. Zijn rivaal, brouwer Lode Willems, haalt 15 stemmen meer.
Een kasboek uit die periode (1927) leert ons dat één liter lambik verkocht werd tegen 1,60 frank. Eén liter faro kostte 1,25 frank en één “fles lambik” (= eigenlijk geuze) ging van de hand voor 2 frank. In die tijd waren de boeren de beste klanten. Zij kochten soms een heel brouwsel ineens.
Hun zoon, ook een Louis (Ludovicus Albertus), huwde met Maria Louisa Van den Moortel en nam in 1936 de brouwerij over. Hij werd in 1939 burgemeester van Wambeek en bleef dit tot aan de fusie met Ternat en Sint-Katharina-Lombeek in 1978.
Het huwelijk bleef kinderloos zodat hij de laatste De Troch in de gelijknamige brouwerij was. Toen hij in 1974 stopte ging het beheer over in de handen van Jos Raes, de jongste van de vier zonen van Raymond Raes en Magdalena De Troch ( zus van Louis De Troch), die in het gezin van de brouwer was grootgebracht. In datzelfde jaar werd gestopt met de boerderijactiviteiten.
De drankenhandel bestaat sinds 1964. Ook andere lambikbrouwers begonnen in die tijd met een drankenhandel. De verkoop van lambik en geuze zat namelijk in een diep dal. Onder het beleid van de familie Raes-Vanderhasselt groeide de ondertussen tot BVBA omgevormde brouwerij uit tot de enige in de gemeente met een jaarlijkse productie van zowat 3.500 hl.
Begin jaren 1980 zorgde de Brouwerij de Troch voor heel wat opschudding in het geuzewereldje door als eerste een exotisch bier te lanceren: een lambik met banaan en mango. De Troch bracht deze nieuwe bieren op de markt onder de merknaam ‘Chapeau’ met het oog op de steeds groeiende exportmogelijkheden (vooral naar Frankrijk). Het is voor Franstaligen namelijk niet eenvoudig om ‘De Troch’ uit te spreken. Het chapeaugamma werd later uitgebreid met o.a. mirabellen, abrikoos, perzik, banane , exotic, ... en vormt nu een groot deel van de productie. Maar de ongefilterde ambachtelijke geuze is nog steeds verkrijgbaar.
De brouwerij is ondergebracht in een statige hoeve in gesloten bouwtrant en kan beschouwd worden als een pareltje van industriële archeologie.
HORAL stelt Toer de Geuze Box en Oude Geuze Megablend 2024 voor
De Toer de Geuze wordt dit jaar op 4 en 5 mei gehouden. Daarom heeft HORAL nu de Toer de Geuze Box en de Oude Geuze Megablend 2024 gelanceerd.
HORAL Lambic Award 2022 toegekend
De HORAL Lambic Award is dit jaar toegekend aan Jacques de Keersmaecker. Jacques speelde 30 jaar geleden een cruciale rol in de beschreming van Oude Geuze en Oude Kriek.
HORAL lanceert Oude Geuze Megablend ter gelegenheid van 25-jarig bestaan
HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren, stelt de Oude Geuze Megablend 2022 voor ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de raad.