Bierbrouwerij Strubbe is een bierbrouwerij uit Ichtegem (België) die is opgericht in 1830. Deze brouwerij heeft 2 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
2
Opgericht in
1830 (194 jaar actief)
Straat
Markt 1
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
051 58 81 16
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Bierbrouwerij Strubbe heeft 2 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Strubbe!In 1830 verliet Carolus Strubbe het handelsstadje Tielt om in Ichtegem zijn geluk te gaan beproeven. Hij begon hier een boerderij/brouwerij, een veel gebruikte combinatie die tijd. In de zomermaanden werken op het land en in de wintermaanden op de moutvloer en aan de roerkuip. Dat was ook nog de tijd dat de brouwers niet alleen zelf de gerst en andere granen verbouwden, maar op vele plaatsen zelfs hop. Maar ook de vaten en de kuipen werden veelal in de brouwerij zelf vervaardigd of aop zijn minst hersteld. Dit verklaart de grote verscheidenheid in grootte en inhoud.
Carolus Strubbe werd opgevolgd door zijn zoon Louis en die die weer zijn zoon Medard, die de oude naam van de brouwerij veranderde in Brouwerij Strubbe. Medrads enige zoon, Aimé, was hierna de opvoller. Na Aimé kwamen twee zonen in het bedrijf: Gilbert Strubbe, die brouwmeester werd en zijn broer Etienne Strubbe, die verantwoordelijk was voor de verkoop en administratie. Vandaag is de zaak in handen van Norbert Strubbe, die zijn vader Etienne heeft opgevolgd, en Marc, zoon van Gilbert, die het productieproces leidt. Dat Brouwerij Strubbe heeft kunnen overleven, dankt zij aan het feit dat alle generaties tot heden in hun eigen bedrijf zijn blijven investeren. Met het oog op prestige deden de meeste brouwers dat niet. Ze staken liever hun centen in huizen die tot cafés met verplichte aankoop beschouwd konden worden.
Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog werd door de Strubbes alleen bier met hoge gisting bebrouwen. Het betrof twee soorten: enkel bier en dobbelbier, Het eerste met een alcoholvolumegehalte van 2 procent, het tweede van 4 procent. Aimé Strubbe zou zich hierna geleidelijk toe gaan leggen op het brouwen van lage-gistingsbieren, eerst Bock en nadien Pils. Deze, door vele brouwerijen gedane omschakeling koste veel energie en geld maar bracht helaas weinig geld in brouwerskas. Gelukkig was er nog het bruine Hengstenbier, dat met zijn zoetzure, speciale smaak erg geliefd bleef, die hier nog wel voor zorgde.
De belangrijkste investeringen bij Strubbe hadden plaats in 1978, toen Aigle-Belgica door het toenmalige Piedbœuf werd overgenomen en ontmanteld. Al de bruikbare koperen brouwinstallaties (onder meer een hopextractor) verhuisden toen van Brugge naar Ichtegem, waar ze als kostbaarheden werden gekoesterd. Het aloude recept van het Hengstenbier ligt ten grondslag aan het Ichtegems Oud Bruin van 4,9 procent, dat in 1982, na de intrede van de toen vijfentwintigjarige Marc Strubbe in de brouwerij, in een verbeterde uitgave op de markt werd gebracht.
In 1986 werden de open gistkuipen vervangen door vier cilindro-conische tanks van 150 hl. Hierdoor kan sneller en sterieler gewerkt worden. Met die investeringen kon Brouwerij Strubbe haar machine- en opslagpark moderniseren, zonder hierbij afbreuk te doen aan de traditionele productiemethodes. Door de stijgende vraag naar, sinds begin de jaren '90, kwamen er nog cilindro-conische tanks bij. Tot en met 1999 werd in de brouwerij ook water en limonade geproduceert. De stopzetting van deze produktie was noodzakelijk om plaats te maken voor uitbreiding van de afvullijn van de bieren, opnieuw ten goede van de kwaliteit van het bier, en de verpakking.
Strubbe was de eerste in België die alcoholvrij bier brouwde. Edel-bräu staat er op het etiket en verder '0,3 procent volume alcohol'. "Als Brauerei Henniger in Frankfort dat kan", moet Marc Strubbe gedacht hebben, "dan kan ik dat ook". Brouwerij Strubbe was de Belgische biergrootmachten met hun leger brouwingenieurs en laboranten bijna twee jaar voor! Een succes is alcoholvrij bier in België nog nooit geworden.
Onder Marc's leiding bracht men ook een witbier op de markt, onder de naam vlaskop. Niet gebrouwen, zoals alle andere witbieren, met ongemoutte tarwe, maar met 40 procent ongemoutte gerst en met een nagisting op de fles van ca. 10 dagen in een verwarmde kamer met een constante temperatuur van 22°C. Met zijn 5,5 volumeprocent is dit witbier minder zoet, minder troebel en minder bitter dan de andere witte bieren.
Ook in in 2000 stond de tijd niet stil in de Brouwerij Strubbe. Aluminium tanks werden stuk voor stuk vervangen door Inox tanks, de vatenvuller moest plaats maken voor een nieuwe, enz ... Zo zal men steeds opnieuw blijven investeren om de uiteindelijke kwaliteit van het bier alsmaar te verbeteren. Brouwerij Strubbe zal ook in 2005 blijven investeren. Zo kwam er een nieuwe flessenvuller en eveneens nieuwe kratten voor de 33 cl flessen.
Eind 2007 kozen we ervoor om de naam Superpils te wijzigen in Strubbe pils. In 2008 heeft Norbert Strubbe de fakkel volledig doorgegeven aan zijn zoon Stefan Strubbe, alweer de zevende generatie.
Vandaag de dag exporteert Brouwerij Strubbe zijn bieren tot in Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Nederland.