Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Kronenberger Bieren

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Kronenberger Bieren

Brouwerij Kronenberger Bieren was een bierbrouwerij uit Sevenum (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1952 gesloten (69 jaar actief geweest)

  • Straat

    0

  • Plaats

    Sevenum

  • Provincie

    Limburg

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

In 1883 kocht J.H.L. Vullinghs (Sjang), zoon van bierbrouwer Piet Vullinghs van Brouwerij de Roskam in Horst, in Sevenum (Kronenberg) een 17e eeuws pand met bottelarij/jeneverstokerij van de familie Lijsten. De brouwerij werd vernoemd naar de naam van de streek waarin de brouwerij is gelegen: de Hees. Vandaar dus de naam Vullings' bierbrouwerij de Hees.
Het woonhuis van het pand had drie verdiepingen. De tweede verdieping werd gebruikt als kiemkast en de derde verdieping was bestemd voor het eesten. Daarna ontstond het mout voor het brouwproces wat aan de overkant gebeurde. Het gerst werd overigens op eigen boerderij verbouwd.

Piet met bier van Sjang

Sjang Vullinghs was getrouwd met M.R. van den Bosch uit Linden (Noord-Brabant) en kregen negen kinderen. Sjang's broer Piet was werkzaam bij opa in Brouwerij de Roskam in Horst. Veel werd daar niet gebrouwen maar het was meer uit liefhebberij voor het vak. De concurrentie in Horst, met nog vijf brouwerijen meer, was toen der tijd groot. Toen de omzet van Brouwerij de Roskam nog flink daalde zag Piet zich genoodzaakt te stoppen met brouwen. Maar omdat hij nog wel een klantenkring had, ging hij met paard en wagen naar zijn broer Sjang om hier bier te halen en dit zelf weer te bottelen en weer te verkopen.

Lees ook

Bankrol

Rond 1920 komen twee zonen van Sjang (Jacobus en Lambert) in de brouwerij werken. Lambert was brouwer en Jacobus deed veelal het kantoorwerk. Naast Lambert en Jacobus waren er nog vier vaste medewerkers. De brouwerij had ook een soort bankrol. Zo betaalde ze inventaris van de kasteleins die zijn bier tapte. Sommige kasteleins hadden schulden bij hem in de vorm van een aantallen fusten of kratten of hadden een lening afgesloten.

Naamsveranering

Jacobus is getrouwd met Anthonia Raedts, de dochter van collega-brouwer Raedts van Brouwerij de Roos uit Sevenum. Zij hadden 12 kinderen en één van hen, Jan, volgde een brouwopleiding in Gent. In 1947 ging zoon Jan samenwerken met zijn neef Jaj, zoon van Piet Vullinghs van de vroegere Brouwerij de Roskam die nog steeds bier bezorgde in Horst. Jaj had voor de helft aandelen in de brouwerij. Er werd Extra Lager Bier op de markt gebracht onder de naam Vullinghs Bier. De naam van de brouwerij werd in 1948 veranderd in Kronenberger Bieren. Er werd jaarlijks ongeveer 2800 hectoliter geproduceerd. De afzetgebieden waren, naast Sevenum en Horst, Venlo, Blerick, Grashoek, Helden, Griendtsveen en Helenaveen. In Griendtsveen was zomers een grote vraag naar bier door de turfstekers, die in het veen werkten. Het bier werd per spoor aangevoerd naar de plaatselijke kroeg.

Bieroorlog

In de jaren 50 en 60 was er sprake van de zogenaamde bieroorlog. Hierdoor was het voor de dorpsbrouwers moeilijk om te blijven concurreren met de grote brouwerijen.Brouwerij Kronenberger Bieren had vooral concurrentie van Ruttens Bierbrouwerij De Peelhaas en van bieragentschap Gijssen uit Helden-Panningen die Drie Hoefijzers Bier verkocht. Dit leidde in 1952 tot verkoop van de brouwerij. Naast Heineken hadden Brand, Bavaria, Lindeboom en Cambrinus.nlinteresse, maar Heineken bood het meest. Heineken nam alles over, zelfs de schulden van de kasteleins.

Cookie instellingen