Brand Brouwerij is een bierbrouwerij uit Wijlre (Nederland) die is opgericht in 1871. Deze brouwerij heeft 20 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
20
Opgericht in
1871 (153 jaar actief)
Straat
Brouwerijstraat 2
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
043 450 83 00
Website
Overgenomen door
Heineken in 1989
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brand Brouwerij heeft 20 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brand Brouwerij!Toon meer merken van Brand Brouwerij
Toon minder merken van Brand Brouwerij
Brand Bier heeft een lange geschiedenis. De langste van Nederland. Deze brouwerij is sinds 1989 eigendom van Heineken en is gelegen in Wijlre (Limburg). Wil je meer weten over deze brouwerij? Je kunt er een rondleiding doen.
De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1275, toen gebouwd als een banmolen van de heerlijkheid Wijlre. De eerste schriftelijke vermelding is echter van een clerus uit 1420. Een rekening voor het herstel van de molen door de toenmalige Heer van Wijlre, Gerard Scheiffart van Merode, maakt melding van het jaar 1485. Van oudsher was deze watermolen een koren- en oliemolen. Het huidige molengebouw en het bijbehorende woonhuis dateren uit 1776 zoals de muurankers aangeven. In dat jaar werden de bestaande gebouwen geheel verbouwd en werd er tevens een boerderij en een brouwerij of panhuis bijgebouwd. Eigenaren van het complex waren in die tijd de heren van de vrije rijksheerlijkheid Wijlre. Het woonhuis met molen, boerderij en brouwerij werden door hen verpacht. Bij de afschaffing van het Ancien Régime eind achttiende eeuw, kwamen kasteel Wijlre, de molen, de boerderij en de brouwerij in handen van Guillaume Eugene de Massen. In 1871 werd de brouwerij afzonderlijk verkocht aan de brouwer Frederik Edmond Brand; dit was het begin van de Brand’s Brouwerij die uitgroeide tot een van de bekendste bierbrouwerijen in Limburg.
Frederik Edmond Brand koopt op 23 december 1871 de brouwerij in Wijlre en kreeg de naam Brouwerij F.E. Brand. Volgens de officiële akte betrof het de aankoop van het ‘Panhuijs’, gelegen te Wijlre aan den provincialenweg, bestaande in twee afzonderlijke woningen met schuur, stallen, bierbrouwerij en het bakhuis. Het was mede de danken aan de heimwee van zijn echtgenote naar Limburg dat hij terugkeerde naar zijn geboortestreek en daar dus met zijn vrouw en zwager de brouwerij voortzette. Het brouwen zat deze, van oorsprong spoorwegingenieur in het Brabantse Hedel, niet echt in het bloed, maar zijn zonen Henri en Mathieu des te meer.
Na het overlijden Frederik Edmond Brand in 1883 laat hij aan zijn weduwe een brouwerij met een jaarpro
ductie van 2400 hectoliter na. Samen met haar broer Hubert Pluijmaekers zorgt zij voor nog meer expanderende van Brouwerij Weduwe F.E. Brand. De zonen van Weduwe Brand, Henri (commercieel directeur) en Mathieu (technisch directeur), nemen de zaak in 1901 over en gaan aan het innoveren. Zo wordt een eerste stoommachine van 6 p.k. aangeschaft zodat voortaan de roerwerken in de ketels kunnen worden aangedreven met stoomkracht daardoor het handmatig roeren in de ketels verleden tijd is. De capaciteit kan o.a. hierdoor worden opgevoerd van 75.000 liter in naar 600.000 liter in 1903. Dankzij de koelinstallatie die in 1902 werd introduceerden kon een nieuw type ondergistend bier worden gebrouwern dat veel langer houdbaar was: het eerste Brand Pilsener Bier. Henri en Matthieu Brand zien ook mogelijkheden voor hun bier buiten Wijlre. En zo wordt in 1903 voor het eerst Brand’s bier in Maastricht worden gedronken, in de schouwburg. Na de aankoop van een paar horecapanden in Maastricht begint Brand aan zijn opmars in de stad. In 1922 werd de naam Brand's Bierbrouwerij "de Kroon" N.V.
en Frits Brand, nemen in 1935 het roer over van Henri en Mathieu Brand. Zij vormden de directie en weten van Brand’s bieren een in Limburg alom bekend en geliefd bier te maken. Er wordt niet veel later de grootste innovatie in de Brandgeschiedenis gedaan: een volledige vernieuwing van de brouwerij wat een verdubbeling van de capaciteit opleverde. Hierdoor was er ook meer mankracht nodig en hiermee groeide de Brand Bierbrouwerij uit tot een van de populairste werkgevers in Limburg. Op 17 november 1937 wordt de vernieuwde brouwerij geopend. Veel zeggend voor de gastvrijheid van Brand is dat ook direct een speciale ruimte voor ontvangsten en feestmalen is gebouwd waarmee Brand als in Nederland als eerste was. 't Kelderke, zo werd deze ruimte genoemd, is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking tussen kerkarchitecten en kunstenaars.
Na zeer beroerde oorlogjaren krabbelde Brand weer op. Een letterlijk hoogtepunt was de opening in 1960 van een acht verdiepingen hoge moutsilo. Maar liefst 1000 ton mout kon in dit witte silogebouw worden opgeslagen.
In 1971 vierde de brouwerij haar eeuwfeest als Brand en terwijl in 1961 de brouwerij hofleverancier werd is ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de brouwerij, het predikaat 'Koninklijk' verleend. Hierna diende de naam uiteraard te veranderen in Koninklijke Brand's Bierbrouwerij N.V. In datzelfde jaar trad ook Thijs Brand in dienst, die sinds 1978 één van de twee directeuren zou worden. Twee jaar na het predikaat Koninklijk werd de N.V. een B.V. en in 1987 verviel de " 's".
Op 19 april 1989 wordt bekend gemaakt dat Heineken de brouwerij van de familie Brand heeft overgenomen. De overname brengt wel een schok teweeg in Limburg, maar feitelijk verandert er weinig want Brand zal volledig zelfstandig in de biermarkt blijven opereren. En het belangrijkste: het bier, Limburgs trots, zal nog steeds in Wijlre gebrouwen worden. Kort hierna ging het Koninklijk van de naam en werd de naam Brand Bierbrouwerij B.V. Een positief effect is de stijgende vraag naar Brand bier. Dit en de uitdijende distributie via slijterijen en winkelketens vragen om uitbreiding van de afvulcapaciteit. In 1996, het jaar van het 125-jarig bestaan van de Brand Bierbrouwerij, is de nieuwe bottelarij geopend met een capaciteit van 80.000 flessen per uur.
Bij Brand is het ook een familietraditie. De brouwers van Brand gebruiken al generaties lang alleen natuurlijke grondstoffen: gerst, hop, water uit eigen bronnen en gist. Brand bier is zuiver bier en wordt gebrouwen volgens het befaamde Reinheitsgebot uit 1516. Water heeft Brand direct bij de hand en put het nog altijd uit de meer dan 70 meter diepe natuurlijke bronnen op het eigen terrein. De gerst heeft meer aandacht nodig en daarom koopt Brand alleen raszuivere zomergerst uit diverse landen en mengt dat zelf om de gewenste kwaliteit te verkrijgen. De gerst wordt in een mouterij vermout en daarna in de brouwerij zelf gezuiverd en geplet. Brand gebruikt verschillende eigen gistsoorten en hoprassen als Saaz, Tettnang, Hersbrucker en Spalt. Kenmerkend voor Brand is dat het bier niet wordt gepasteuriseerd.
In april 2000 nam Thijs Brand op 60-jarige leeftijd afscheid als directeur. Voor het eerst sinds 1871 zit er geen Brand meer in de directie van de brouwerij. Deze functie werd overgenomen door twee andere Brand-directeuren: Rinus van Dorst en Jan Willem Kroonen.
De laatste directeur van Stadsbrouwerij de Ridder, Peter van Besouw, volgde in juni 2004 Jan-Willem Kroonen op als directeur. Jan-Willem Kroonen verkaste naar Heineken-dochter Fischer in Frankrijk.
In september 2003 werd bekend gemaakt dat op korte termijn 33 van de 86 banen bij de Brand Bierbrouwerij in Wijlre komen te vervallen met als doel Brand winstgevend te houden. De verkoop van Brand Bier in de supermarkten neemt licht af, terwijl de omzet in de horeca licht stijgt. De meeste banen kwamen te vervallen bij ondersteunende diensten zoals de salarisadministratie en de verkoopafdeling. Deze activiteiten werden grotendeels samengevoegd met die van moederbedrijf Heineken. De overgebleven werknemers in Wijlre gingen zich voornamelijk bezig houden met productie en distributie.
In 2022 maakte eigenaar Heineken bekend dat de pilsproductie uit Wijlre zou verdwijnen en dat de focus op speciaalbier zou komen te liggen. In mei 2023 werd het nieuwe Brand brouwhuis geopend.
Brand Brouwerij heeft 1 overname gedaan, namelijk Brouwerij Marres-Ceulen in 1959.
Bier in de Eredivisie: seizoen 24/25
Bier in de Eredivisie in het seizoen 2024 / 2025. Welke bieren worden in de stadions geschonken en wat kost een biertje tegenwoordig op de tribune tijdens een professionele voetbalwedstrijd?
Biermerk Brand lanceert Youtube-serie 'Brand Brouwmeesters'
Biermerk Brand lanceert een YouTube-serie 'Brand Brouwmeesters'. In deze online serie wordt ontdekt welke influencer het meest unieke en smaakvolle bier brouwt.
Winnaars Dutch Beer Challenge 2024 bekendgemaakt!
'Het beste Bier van Nederland 2024' is gisteren bekendgemaakt! Tijdens de tiende editie van de Dutch Beer Challenge vielen 91 bieren in de prijzen en werd voor het eerst een pils verkozen tot 'Het Beste Bier van Nederland'.
Bekijk alle producten van Brand Brouwerij die op dit moment te koop zijn.
Brand Diamantglas
Glazen
€ 7,99
Brand Weizen bierglas
Glazen
€ 26,99
17 dec 2021
17 dec 2021
17 dec 2021
17 sep 2020