Bierbrouwerij Astein was een bierbrouwerij uit Asten (Nederland).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee, in 1950 gesloten (63 jaar actief geweest)
Straat
0
Plaats
Provincie
Land
Overgenomen door
Theodorus Eijsbouts begint rond 1885 en 1890 met het brouwen van bier. Toen nog onder de naam Bierbrouwerij de Hoop. Later kreeg de brouwerij de naam Astein Eijsbout's Bierbrouwerij en Mineraalwaterfabriek Asten. Weer later Brouwerij Astein. Het zou een afgeleide kunnen zijn van een ruine van een kasteel dat de naam Astein (Astein = 'stenen aan de A') had of van de vroegere heerlijkheid Astein.
Het afzetgebied van de brouwerij is globaal gelegen tussen Den Bosch en Weert, hoofdzakelijk in Noord-Brabant. Het bier werd nog weggebracht met een handkar en vervolgens werd het met een bodedienst verder vervoerd.
De tweede brouwer Eijsbouts, Jan Eijsbouts, speelde een vooraanstaande rol in het dorp. Hij was onder andere loco-burgemeester van Asten. Hij werd later opgevolgd door Theo die onder andere net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog de eerste vrachtauto kocht voor het bedrijf. Een bedrijf waar behalve bier ook limonade werd geproduceerd.
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee om flink te investeren in het bedrijf in Asten. Een plan dat al voor 1945 was geboren. Het plan was om 1.700 hectoliter bier en 170.000 liter limonade te gaan produceren. Hiervoor moest er dan wel een nieuwe brouwinstallatie komen. Er was zelfs al een schema gemaakt van de bier- en limonadeproductie van acht weken. Het plan vond echter geen doorgang omdat de investeringen veel te hoog waren. Bovendien kon je in die tijd goedkoper bier bij andere brouwers kopen dan zelf produceren. Dat betekende rond 1950 het einde van de brouwerij. Hierna werd het bier nog ingekocht bij Brand, Vriendenkring en Dommelsch en hier in tankwagens afgeleverd om het alleen maar af te vullen. Uiteindelijk werd de brouwerij overgenomen door Dommelsch.
Daarna werd er alleen nog maar limonade geproduceerd en uiteindelijk ook nog zachte zeep en Aspray. Tegen het einde van de zestiger jaren werd er bedrijf definitief gesloten.