Bekijk hier de bierranking voor Europese landen, waar komt het beste bier vandaan, waar is de biercultuur niet te negeren? Wellicht zitten er een paar verrassingen tussen, maar de grote vraag is "waar staat Nederland?"
Het overzicht hieronder geeft de uitslag van de bierranking weer. Het gaat in de ranking niet alleen om de consumptie van bier, maar het gaat vooral om de biercultuur in een land en de liefde voor bier. Natuurlijk speelt de consumptie in een land wel mee in de ranking.
Hieronder staan de landen die de top 10 niet gehaald hebben. En inderdaad, Nederland zit hier natuurlijk nog niet bij.
47. Vaticaanstad 46. Monaco 45. Liechtenstein 44. San Marino
43. Macedonië 42. Andorra 41. Belarus 40. Montenegro
39. Servië 38. Malta 37. Albanië 36. Moldavië
35. Kosovo 34. Bosnië Herzegovina 33. Cyprus
32. Turkije 31. Roemenië 30. Hongarije 29. Oekraïne
28. Portugal 27. Kroatië 26. Luxemburg 25. Finland
24. Zwitserland 23. Rusland 22. Letland 21. Litouwen
20. Bulgarije 19. Slovenië 18. Griekenland 19. Slovenië
18. Griekenland 17. Estland 16. IJsland 15. Noorwegen
14. Polen 13. Slowakije 12. Frankrijk 11. Spanje
10. Tsjechië.
Tsjechië is het land waar pils vandaan komt. Overigens is Tsjechië ook het land waar de consumptie van bier het hoogst is.
9. Zweden.
Zweden is, in tegenstelling tot Tsjechië, een land van het speciaalbier. Er wordt veel speciaalbier gedronken en het aantal speciaalbierbrouwerijen neemt dan ook ook snel toe.
8. Oostenrijk.
De meest populaire bierstijl in Oostenrijk is de Oostenrijkse versie van het Märzenbier*, een iets minder zwaar bier dan het Märzenbier uit Duitsland.
* Märzenbier of simpelweg Märzen is een Duitse amberkleurige biersoort van lage gisting met een alcoholpercentage tussen de 4,8 en 5,6%.
7. Ierland.
Ierland, het land waar het bekende Guinness vandaan komt. In Ierland maakt bier 47% uit van de totale alcoholconsumptie in het land.
6. Italië.
Terwijl Italië toch wel bekend staat als 'wijnland', beschikken ze over een paar mooie brouwerijen. Naast de bieren van brouwerij Peroni staat er in het restaurant nog veel meer bier op het menu. Ook heeft Italië een officieel Trappistenbier, namelijk Tre Fontane.
5. Denemarken.
Denemarken is vooral bekend door het bier van Carlsberg. Het is een land van de blonde lagers. De lagers bevatten 95% van de totale omzet van bier in Denemarken.
4. The United Kingdom.
Een land dat zo goed als alleen bovengistende bieren drinkt, het liefst lauw, maar wel met een wat lager alcoholpercentage dan de meeste Europese bieren.
3. NEDERLAND.
Met brouwerijen als Heineken, Amstel en Grolsch kan een plek in de top 3 niet missen. Nederland heeft inmiddels meer dan 700 brouwerijen in het land en de vraag naar speciaalbieren neemt enorm toe. Tot nu toe is ruim drie kwart van het bier dat in Nederland wordt gedronken pils. Niet alleen de vele brouwerijen, de grote brouwerijen en de bierconsumptie maakt Nederland een bierland, maar ook het toenemende aantal bierfestivals en de toenemende vraag naar bier door vrouwen.
2. Duitsland.
Natuurlijk hoort ook Duitsland thuis in de top 3. Als je denkt aan Duitsland, dan denk je aan worst, lederhosen en heel veel bier! Er gaat geen feest voorbij zonder bier, vooral grote pullen bier. Duitsland heeft bijna 1.500 brouwerijen in het land die samen goed zijn voor ruim 5.000 verschillende soorten bier.
Wat ook niet vergeten mag worden, Duitsland heeft het grootste bierfeest ter wereld, het Oktoberfest.
1. België.
België is bier. De Belgische biercultuur gaat gepaard met de grote diversiteit aan bieren in België, iets waar de Belgen trots op zijn. In de cafés worden een groot aantal bieren geschonken en worden de bieren (meestal) geschonken op de ideale temperatuur en in zijn eigen glas.
Natuurlijk is België ook het land van het Trappistenbier. Er zijn momenteel wereldwijd maar 1 0trappistenbrouwerijen waarvan vijf in België. Daarna volgt Nederland met twee trappistenbrouwerijen.
Deze ranking werd opgesteld vanuit Amerikaans oogpunt door Thrillist, ben jij het eens met deze ranking?