Als het barbecue seizoen voor de deur staat staat menig Nederlander te trappelen. Gezellig met vrienden genieten van gegrillde gerechten in combinatie met lekker bier is zeker iets waar wij warm voor lopen.
Wat kunnen we toch genieten van lekker barbecueën. Wanneer het in Nederland ook maar boven de 15° C is en het zonnetje er enigszins doorkomt, dan steken we de BBQ aan, thuis of in een park. Denk je aan barbecueën, dan denk je aan gezelligheid. Zo praten mensen weer bij na elkaar een tijdje niet gezien te hebben, spelen ze kaartspelletjes en sluiten ze grappige weddenschappen, bijvoorbeeld op wedstrijden. Zo kun je nu zelfs online sportweddenschappen sluiten. Naast dat het vlees, de barbecue en gezelligheid belangrijk zijn, zijn de juiste drankjes ook een belangrijk onderdeel. Vaak wordt er bij een goeie barbecue dan ook een lekker koud pilsje bij gepakt. Als je dan ook van je eten houdt, zet je geen kratje neer om op te zuipen. Nee, dan pak je voor elk stuk vlees een ander bijpassend biertje.
Wanneer je iemand bij binnenkomst meteen een zwaar speciaal biertje serveert, zal de barbecue niet erg lang duren. Een paar zware jongens van 10+ procent alcohol zullen al je maten vloeren voordat het eten überhaupt is geserveerd. Begin dus rustig aan, een normaal pilsje is altijd goed. Probeer je bier tussen de 3 en de 5 graden te houden. Maar wil je het iets specialer maken? Dan kun je kiezen voor een witbier als binnenkomer. Denk hierbij aan: Grimbergen Blanche of La Trappe Witte Trappist. Witbier is dan ook de perfecte match voor bij een vegetarische maaltijd.
Bij een lichte maaltijd zoals een vers gegrild visje, passen blonde biertjes perfect. Denk hierbij aan een blond biertje zoals La Trappe Blond of La Chouffe, dit zal de smaak van het eten enorm versterken en leiden tot een ultra smaakexplosie. In 2022 is het blonde bier De Weldoener van Maallust verkozen tot het Beste Bier van Nederland; een zeer geschikt biertje dus om eens te serveren aan je vrienden.
Uiteindelijk gaat het voor de meeste barbecue liefhebbers toch echt wel om een goed stuk vlees. Vleesgerechten hebben uiteraard ook een aantal bieren die perfect bij hen passen. Bij een vleesgerecht past een dubbel eigenlijk altijd wel, maar dan weer niet te gekruid. Een donker biertje is op zijn eigen manier ook weer lekker bij rundvlees vanwege het hogere bitter gehalte. Donkere biertjes zoals 150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven en Zwarte Bliksem zijn perfect voor bij een barbecue. 150 Watt werd in 2020 verkozen tot het beste bier van Nederland. Bij maaltijden die echt gekruid of heel pittig zijn, is een India Pale Ale (IPA) de perfecte match. Een wat frissere IPA geeft een fijn en smaakvol gevoel, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lowlander IPA.
Is er nog plek voor een biertje bij het toetje, kies dan wederom voor een wat lichter biertje zoals een fruitbier. Bij elk dessert past ook uiteraard weer een apart biertje. Biedt het menu een chocolade dessert aan, ga dan eens voor een kersenbier. De fruitigheid is een mooie match met de rijke chocoladesmaken.
Bier is niet alleen lekker tijdens het barbecueën maar bier is ook lekker bij andere gerechten. Na het barbecueën of voor het barbecueën kan je natuurlijk ook bier drinken. Als je een of twee biertjes drinkt voordat je gaat barbecueën krijg je extra veel trek en zal je het eten als nog lekkerder ervaren. En na het barbecueën, als het eten wat gezakt is, kan je met je vrienden natuurlijk altijd blijven genieten van nog een paar biertjes om de avond in stijl af te sluiten.