Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Abdijbier en trappistenbier, wat is het verschil?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschil abdijbier en trappistenbier

Toegevoegd: 21-01-2021

Wist je dat... Een trappistenbier een abdijbier is, maar dat niet elk abdijbier een trappist mag worden genoemd? Er bestaan namelijk strenge regels om de naam "Trappist" aan een bier toe te kennen. 

Verschil trappistenbier en abdijbier
Verschil trappistenbier en abdijbier
Verschil trappistenbier en abdijbier

Abdijbieren

Abdijbieren zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Er zijn in principe geen regels verbonden aan abdijbier (in tegenstelling tot Trappist, zie hieronder). Toch is in de regel te zeggen dat abdijbieren van oudsher een link hadden met een abdij. Denk bijvoorbeeld aan bieren van Leffe (oorsprong in de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe en tegenwoordig eigendom van AB InBev) of Affligem (tegenwoordig eigendom van Heineken). Er wordt af en toe gebruik gemaakt van het oude abdij-recept, maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Erkend Belgisch Trappistenbier logo

In België is het mogelijk voor biermerken om een keurmerk te krijgen, waardoor het bier officieel wordt erkend als abdijbier. Dit keurmerk 'Erkend Belgisch Abdijbier' is door de Unie van Belgische Brouwerijen ingevoerd. Een brouwerij moet aan verschillende voorwaarden voldoen om het keumerk te kunnen ontvangen. Een paar voorbeelden van erkende Belgische abdijbieren zijn Grimbergen, Averbode en Maredsous.

Trappistenbier

Een Trappist is een bier dat officieel erkend is als 'Authentic Trappist Product' door de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Zelfs als een bier wél door monniken of onder toezicht daarvan, in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet namelijk op de eerste plaats sprake zijn van monniken van de orde der Cisterciënzers. De naam "Trappist" is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam aan ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe. Maar wanneer mag een bier zich nou een Trappistenbier noemen.

Eisen Trappist

Authentic Trappist Product Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam "Trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de volgende:

- Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.

- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.

Lees ook

- De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.

Trappist is geen biersoort, zoals soms wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. Je hebt trappistenbieren in de bierstijlen blond, dubbel, tripel en meer! In 2021 werd voor het eerste een alcoholarm Trappistenbier op de markt gebracht: La Trappe Nillis.

10 Trappistenbrouwerijen

Op dit moment zijn er 10 officieel erkende Trappistenbrouwerijen. Vijf daarvan zijn gelegen in België, twee Trappistenbrouwerijen uit Nederland en er komt één Trappistenbiermerk uit zowel Oostenrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

De tien 'echte' Trappistenbieren ter wereld zijn:

Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont uit België
Orval, van Abdij Notre-Dame d'Orval uit België
Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy uit België
Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij uit België
- Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
La Trappe, van Abdij de Koningshoeven uit Nederland
Spencer, van St. Joseph Abbey uit de VS
Zundert, van Abdij Maria Toevlucht uit Nederland
- Tre Fontane, van Abdij Tre Fontane uit Italië
- Tynt Meadow, van Mount Saint Bernard Abbey uit het Verenigd Koninkrijk (ATP sinds 2018).

12 trappistenbieren tot 2021

Achel, van Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis uit België was tot 2021 ook een erkende authentieke trappist. Eind 2020 verlieten de laatste paters de abdij van De Achelse Kluis en daarmee voldeed het Achel bier niet meer aan de eis dat het onder toezicht van de monniken wordt gebrouwen.

De Internationale Vereniging Trappist besloot daarop om het ATP label in te trekken voor Achel bieren. Het bier mocht echter wel de naam trappist behouden, aangezien het nog wel binnen de muren van de abdij wordt gebrouwen. De paters van Westmalle verzorgen het brouwproces sindsdien. 

Nog 10 Trappistenbrouwerijen sinds mei 2022

In mei 2022 kondigde Spencer Trappist uit de VS aan om te stoppen met brouwen. Door deze beslissing werd het aantal trappistenbrouwerijen wereldwijd teruggebracht tot tien.

Cookie instellingen