Toegevoegd: 21-01-2021
Wist je dat... Een trappistenbier een abdijbier is, maar dat niet elk abdijbier een trappist mag worden genoemd? Er bestaan namelijk strenge regels om de naam "Trappist" aan een bier toe te kennen.
Abdijbieren zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Er zijn in principe geen regels verbonden aan abdijbier (in tegenstelling tot Trappist, zie hieronder). Toch is in de regel te zeggen dat abdijbieren van oudsher een link hadden met een abdij. Denk bijvoorbeeld aan bieren van Leffe (oorsprong in de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe en tegenwoordig eigendom van AB InBev) of Affligem (tegenwoordig eigendom van Heineken). Er wordt af en toe gebruik gemaakt van het oude abdij-recept, maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren.
In België is het mogelijk voor biermerken om een keurmerk te krijgen, waardoor het bier officieel wordt erkend als abdijbier. Dit keurmerk 'Erkend Belgisch Abdijbier' is door de Unie van Belgische Brouwerijen ingevoerd. Een brouwerij moet aan verschillende voorwaarden voldoen om het keumerk te kunnen ontvangen. Een paar voorbeelden van erkende Belgische abdijbieren zijn Grimbergen, Averbode en Maredsous.
Een Trappist is een bier dat officieel erkend is als 'Authentic Trappist Product' door de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Zelfs als een bier wél door monniken of onder toezicht daarvan, in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet namelijk op de eerste plaats sprake zijn van monniken van de orde der Cisterciënzers. De naam "Trappist" is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam aan ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe. Maar wanneer mag een bier zich nou een Trappistenbier noemen.
- Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
- De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.
Trappist is geen biersoort, zoals soms wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. Je hebt trappistenbieren in de bierstijlen blond, dubbel, tripel en meer! In 2021 werd voor het eerste een alcoholarm Trappistenbier op de markt gebracht: La Trappe Nillis.
Op dit moment zijn er negen officieel erkende Trappistenbrouwerijen. Vijf daarvan zijn gelegen in België, twee Trappistenbrouwerijen uit Nederland en er komt één Trappistenbiermerk uit zowel Oostenrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
De negen 'echte' Trappistenbieren ter wereld zijn:
- Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont uit België
- Orval, van Abdij Notre-Dame d'Orval uit België
- Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy uit België
- Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
- Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij uit België
- La Trappe, van Abdij de Koningshoeven uit Nederland
- Zundert, van Abdij Maria Toevlucht uit Nederland
- Tre Fontane, van Abdij Tre Fontane uit Italië
- Tynt Meadow, van Mount Saint Bernard Abbey uit het Verenigd Koninkrijk (ATP sinds 2018).
Tussen 2018 en 2021 waren er maar liefst 12 erkende Trappisten biermerken wereldwijd. Sindsdien zijn er door verschillende oorzaken drie Trappistenbieren van de markt verdwenen. Lees ons weetje over Trappistenbier om te ontdekken hoe dat precies zit.