Laatst bijgewerkt: 23-10-2024 / Toegevoegd: 26-09-2013
Bockbier is tussen oktober t/m februari en maart t/m juni een veel voorkomende bierstijl. Maar hoe schrijf je deze biersoort correct, met 'k' of 'ck'?
In de periode tussen oktober en februari (herfstbok) en maart tot en met juni (lentebok) wordt er veel bockbier gedronken. Het zijn seizoensbieren die op vaste tijden van het jaar verkocht mogen worden. Oorspronkelijk is bockbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt daar niet meer streng op gelet en is alles mogelijk. De enige eis die aan bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft.
Als er over bockbier gesproken wordt zie je twee verschillende schrijfwijzen: bokbier en bockbier. Beide schrijfwijzen worden in Nederland gebruikt. Van oorsprong is de term bockbier juist, maar veel merken gebruiken de term bokbier, zoals bijvoorbeeld Alfa Bokbier.
De naam bockbier is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen.
"Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock".
Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel tegenwoordig op vele etiketten wel een bok wordt afgebeeld.
Lees dit weetje over de geschiedenis van bockbier voor meer achtergrondinformatie.
Er zijn veel fabels te vinden over de oorsprong en naamgeving van bockbier. Het zou te maken hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt of met het sterrenbeeld steenbok.
Bekijk deze bockbier weetjes voor meer informatie over deze bierstijl.