Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De lekkerste lokale bieren uit Canada

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De lekkerste lokale bieren uit Canada

28 juli 2022 door Redactie Biernet.nl

Canada is een prachtig land waarbij je niet direct aan bier denkt. De VS staat bekend om hun rol in de craft beer revolutie, maar ook Canada heeft geweldige ambachtelijke brouwerijen.

Biertaps in Canada
Toronto
Mooie natuur in Canada

Canada en bier

IJshockey Arena

Canada staat bekend om veel dingen; maple syrup, ijshockey en poutine, maar wist je dat Canada ook een enorme biercultuur heeft en bijna elke stad en regio zijn eigen (micro) brouwerij heeft? In dit blog nemen we je mee door verschillende delen van het enorme land en lichten we interessante brouwerijen en hun bier uit! Ontdek interessante brouwerijen en biertjes uit Canada en hoe je er met een eTA (Electronic Travel Authorization) een bezoek kunt brengen. 

Vijf bieren uitgelicht

Canada heeft een interessante biercultuur. Er zijn veel microbrouwerijen die hyperlokaal bier brouwen. Vaak specialiseren ze zich in bepaalde soorten of stijlen bier en er zit bijna altijd een pub of brasserie bij waar je heerlijk kunt eten. 

1. Unibroue

De Unibroue brouwerij is gevestigd in Quebec City (Quebec), het Franstalige deel van Canada. Deze brouwerij heeft meerdere populaire bieren, maar de bekendste is La Fin du Monde (wat ‘het einde van de wereld’ betekent).

Het is een blonde tripel (9% alcohol) die is geïnspireerd op de traditionele Belgische Tripel. La Fin du Monde heeft verschillende prijzen gewonnen en heeft een gemiddelde waardering van 3,96 op Untappd. Het bier wordt gebrouwen door middel van een drievoudige vergisting. Dit was in 1994, toen het bier op de markt kwam, een bekende techniek bij verschillende Belgische (Trappisten)brouwerijen, maar in Canada was het vernieuwend. 

Het bier is een eerbetoon aan Quebec, het land dat 16e-eeuwse Franse ontdekkingsreizigers tegenkwamen die dachten dat ze het einde van de wereld (Fin du Monde) hadden bereikt.

2. Dieu du Ciel

De Dieu du Ciel brouwerij bevindt zich tevens in de provincie Quebec. De brouwerij kent zijn oorsprong in 1991, toen Jean-Francois begon te experimenteren met brouwen. In 1995 ontmoette hij Stephane en zij openden uiteindelijk samen een brewpub in 1998 met de naam Dieu du Ciel in St. Jerome in Quebec. Toen de deuren open gingen voor het publiek en was het meteen een succes. Zo konden een tweede locatie openen (in Montreal) en uitgroeien tot een van populairste brouwerijen van Canada.

Peche Mortel bier uit Canada Het populairste biertje heet ‘Péché Mortel’ (wat 'Doodzonde' betekent), een American Imperial stout is van 9.5%. Tijdens het brouwproces wordt het bier geïnfuseerd met espresso koffie, wat resulteert in een intens donker bier met geroosterde moutaroma's versterkt door bittere koffie. De droge afdronk blijft lang hangen. Het bier is echt bedoeld om lekker voor te gaan zitten en om de complexiteit te ontdekken. De brouwers benadrukken dan ook om met mate van dit bijzondere bier te genieten. 

3. Bellwoods Brewery

De brouwerij staat in Toronto (Ontario) en is relatief jong, want ze zijn in 2012 begonnen en zijn nu al één van de koplopers van de biercultuur in Canada. In de brewpub van Bellwoods Brewery  aan Ossington Ave is het goed toeven met borrelbites en verschillende gerechten die zij op het menu hebben staan.

Lees ook

Monogamy bier uit Canada logo Ze brouwen goede klassiekers, maar zijn op het gebied van bierstijlen en smaken ook zeer innovatief. Ze brouwen bijvoorbeeld IPA’s , maar er zitten ook stouts en spontaan gefermenteerde bieren (wild ales / sours ) tussen. Een van hun populairste bieren is de hoppige American IPA Monogamy (6,4%). Dit is een single hop IPA, die telkens met een andere soort hop door de Bellwoods Brewery wordt gebrouwen. Het basisrecept is dus altijd hetzelfde, maar met de gebruikte hop wordt afgewisseld. Hierdoor kunnen bierliefhebbers de specifieke kenmerken van verschillende hopsoorten ontdekken. Door de jaren heen is het dit recept gebrouwen met meer dan 20 verschillende hopsoorten en sinds 2017 hebben ze de serie uitgebreid met Double Dry-Hopped versies voor de echte hopliefhebbers.

4. Four Winds Brewing Company

Aan de andere kant van het land, in Brits-Columbia zijn ook veel lokale brouwerijen te vinden. De meeste hop groeit ook in deze Canadese provincie, dus zo gek is dat niet.

Four Winds Brewing Co. is een relatief nieuwe brouwerij (opgericht in 2013), die is gelegen in Delta net onder Vancouver.  Het motto van de brouwerij is dat de vier winden uit alle richtingen kunnen komen en dat zij graag bier maken dat is geïnspireerd op alle hoeken van de wereld.

Four Winds sloot zich aan bij de ontluikende craft beer scene in Brits Columbia in 2013. Ze openden hun deuren voor een publiek dat dorst had naar nieuwe, ambachtelijke en vooral lokale producten. Hun visie is geboren uit passie voor ambachtelijk bier, gemeenschaps- en ondernemersonafhankelijkheid. De brouwerij is eigendom van, wordt geëxploiteerd door en is vanaf de grond opgebouwd door de familie Mills en hun vrienden. De brouwers zijn erg trots op de voortdurende inspanningen om het ambacht te verbeteren, te innoveren en te verfijnen. Simpel gezegd, ze maken de bieren die ze zelf willen drinken en ze proberen evenveel te genieten van het proces als van het resultaat.

Bij Four Winds zijn ze dus erg innovatief bezig met bier en dat is ook te proeven in bijvoorbeeld het biertje Nectarous , een dry-hopped sour met duidelijke tonen van tropische fruit.

5. Trans Canada Brewing Company

Tot slot nog een brouwerij die in centraal Canada is gelegen. De Trans Canada Brewing Company uit Winnipeg (Manitoba) brouwt heel lokaal met zoveel mogelijk Canadese producten. Hun naam is afgeleid van de Trans-Canada Highway, want in het midden van deze snelweg ligt de stad Winnipeg, de perfecte plek om een biertje te drinken tijdens een roadtrip. Lamp Lighter Amber Ale uit Canada

Ze brouwen traditioneel bier, maar experimenteren ook met nieuwe stijlen en smaken. Ze hebben standaard bieren in hun 'core range' die altijd te verkrijgen zijn, maar ook seizoensbieren die beperkt beschikbaar zijn.

Een van hun vaste bieren is de Lamp Lighter Amber Ale. Dit is een amber bier gebrouwen met Britse mouten die zorgen voor een dieprode tint, subtiele tonen van karamel en rozijnen en een hint van chocolade. 

Ga naar Canada met een eTA

Heb je zin gekregen om een van deze biertjes te proeven in Canada? Waar wacht je nog op? Let er wel op dat als je naar Canada reist, je een eTA nodig hebt. Dit is een elektronisch reisdocument dat het visum vervangt en het is eenvoudig online aan te vragen.

Het eTA Canada is 5 jaar geldig en mag onbeperkt gebruikt worden. Elke reis mag maar maximaal 6 maanden zijn, dus er is genoeg tijd om bier te drinken. Vaak wordt een eTA binnen enkele dagen goedgekeurd dus kun je snel op reis. Vraag je eTA dus op tijd aan en ga lekker bier proeven in Canada. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen