Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stout bieren | Donkere speciaalbieren van geroosterde mout

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stout bier

Stout is een donkere biersoort oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Er bestaan zowel een boven- als ondergistende varianten. Er wordt gebrouwen met  geroosterde mout.

Stout bieren
Klinker Imperial bier
Sgt. Nightvision

Stout bier is oorspronkelijk afkomstig uit Londen waar het bier al gebrouwen wordt sinds 1730. Stout wordt gekenmerkt door de donkerbruine tot zwarte kleur en branderige bittere smaak. Bij het brouwen van stout wordt gebruik gemaakt van gebrande of geroosterde mout.

Nederlandse brouwers hadden vroeger bijna allemaal een stout in hun assortiment. Tot de Tweede Wereldoorlog waren stoutbieren in Nederland goed vertegenwoordigd, met bekende voorbeelden zoals De Zwarte Ruiter uit Maastricht en Van Vollenhoven uit Amsterdam. Na de oorlog raakten stoutbieren echter op de achtergrond, mede door de opkomst van grote brouwers zoals Heineken en Amstel en hiermee ook de groei van de pilsmarkt. Twee bekende voorbeelden van stout bier zijn Guinness en Murphy's.

Sinds de speciaalbier revolutie is er echter een enorme opleving van Nederlandse stout bieren. Speciaalbierbrouwers hebben deze stijl omarmd en tegenwoordig zijn er allerlei verschillende soorten stout te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Dry Stout (Irish Stout): Bekend om zijn droge, geroosterde smaken en een laag alcoholpercentage. Voorbeelden zijn Guinness en Murphy's.
  • Sweet Stout (Milk Stout): Heeft een zoetere smaak door de toevoeging van lactose, een onvergistbare suiker.
  • Oatmeal Stout: Gebrouwen met haver, wat zorgt voor een romige textuur en een mildere smaak.
  • Imperial Stout: Een krachtige, volle stout met een hoog alcoholpercentage en intense smaken van koffie, chocolade en soms fruit.
  • Chocolate Stout: Gebrouwen met cacao of chocolade, wat zorgt voor een uitgesproken chocoladesmaak.
  • Coffee Stout: Gebrouwen met koffiebonen of koffie-extract, wat een diepe koffiesmaak toevoegt.
  • Oyster Stout: Traditioneel gebrouwen met oesters of oesterschelpen, wat een subtiele ziltigheid kan geven.
  • American Stout: Een hoppigere versie van een traditionele stout, vaak met citrusachtige of harsachtige tonen van Amerikaanse hop.
  • Russian Imperial Stout: Een historische stijl met hoge alcoholpercentages, diepe geroosterde smaken en vaak een zoete afdronk.
Cookie instellingen