Stout is een donkere biersoort oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Er bestaan zowel een boven- als ondergistende varianten. Er wordt gebrouwen met geroosterde mout.
Stout bier is oorspronkelijk afkomstig uit Londen waar het bier al gebrouwen wordt sinds 1730. Stout wordt gekenmerkt door de donkerbruine tot zwarte kleur en branderige bittere smaak. Bij het brouwen van stout wordt gebruik gemaakt van gebrande of geroosterde mout.
Nederlandse brouwers hadden vroeger bijna allemaal een stout in hun assortiment. Tot de Tweede Wereldoorlog waren stoutbieren in Nederland goed vertegenwoordigd, met bekende voorbeelden zoals De Zwarte Ruiter uit Maastricht en Van Vollenhoven uit Amsterdam. Na de oorlog raakten stoutbieren echter op de achtergrond, mede door de opkomst van grote brouwers zoals Heineken en Amstel en hiermee ook de groei van de pilsmarkt. Twee bekende voorbeelden van stout bier zijn Guinness en Murphy's.
Sinds de speciaalbier revolutie is er echter een enorme opleving van Nederlandse stout bieren. Speciaalbierbrouwers hebben deze stijl omarmd en tegenwoordig zijn er allerlei verschillende soorten stout te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: