Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Tripel | Goudkleurig bovengistend bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Tripel bier

Een tripel is een meestal goudkleurig en zwaar bovengistend bier. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7 en 11%. Dit hoge alcoholpercentage ontstaat doordat er veel mout wordt gebruikt en er veel suikers worden vergist.

Drie tripel bieren
Maximus Donderstraal Tripel flesje en logo
Staal Tripel

Een tripel is een meestal goudkleurig en zwaar bovengistend bier met hergisting op fles. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7 en 11%. Dit hoge alcoholpercentage ontstaat doordat erveel mout wordt gebruikt en er veel suikers worden vergist.

De kleur van tripels varieert tussen amber en blond. Tripels bevatten een typische sterk moutige, maar ook licht zoete smaak. Bij een aantal tripels wordt een aanzienlijk percentage tarwevlokken dan wel tarwemout gebruikt. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 11%. Dit hoge alcoholpercentage komt ook doordat er suiker of glucose wordt toegevoegd.

Sommige tripels hebben een kruidig aroma, doordat er kruiden als koriander en sinaasappelschil en/ of ook speciale aromahopsoorten worden toegevoegd. Tripel bier bevat meestal meer koolzuur dan pilsener.

Belgische oorsprong

Het tripel bier vindt zijn oorsprong in België. Waar voor Dubbel bieren een dubbele moutstort vergeleken met een standaardbier werd toegepast, ging men voor de Tripels nog een stapje verder. Door de grotere hoeveelheid ingrediënten ontstaan er in het wort meer vergistbare suikers die omgezet worden in koolzuur en alcohol (overigens wordt er soms ook suiker toegevoegd wat vergist kan worden). Een Belgische Tripel heeft dan ook vaak een hoger alcoholgehalte dan een dubbel. 

Tripel met 1,5% alcohol?

Waar bovenstaande de algemeen geaccepteerde omschrijving is voor Tripel bier, is het eigenlijk nergens op gebaseerd. Voor een tripel bier wordt soms de Westmalle Tripel als 'gouden standaard' aangehouden en bovenstaande omschrijving voldoet daaraan. Echter, het gebruik van de term 'tripel' staat iedereen vrij.

Zo zou je als beginnende brouwerij een Stout kunnen brouwen, maar je mag het de naam tripel geven als je dat passend vindt. Een mooi voorbeeld van een Tripel bier dat behoorlijk afwijkt van de 'gouden standaard' is Piedboeuf Tripel. Dat is een tafelbier met slechts 1,5% alcohol. 

Eerste Tripel bier

Waar is het tripel bier ontstaan? Daar lopen de meningen over uiteen. Sommigen beweren dat de Monniken van Westmalle de bierstijl hebben uitgevonden met hun Westmalle Tripel in 1934. Echter werd de Witkap Pater Tripel al in 1932 op de markt gebracht. Andere bronnen laten ons geloven dat Tripels al sinds de Middeleeuwen bestonden. In die tijd werd een ton tafelbier voor de armen gemarkeerd met één kruis. De tonnen voor de monniken en hun gasten droegen twee kruizen. De ton met het kwalitatief beste bier wat voorbehouden was voor de abt en zijn eregasten bevatte drie kruizen.

Cookie instellingen