Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout en diverse kruiden. De biersoort is van hoge gisting en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6%.
Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout en diverse kruiden. Meestal citrusschillen, koriander en hop. Witbier wordt gemaakt met ongeveer 50 procent ongemoute tarwe en 50 procent gemoute gerst. Het smaakt fris en fruitig en bevat een karakteristieke lichtgele kleur. Het is een goede dorstlesser tijdens de zomer.
Witbier is een bier van hoge gisting dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt. Het wordt niet gefilterd, waardoor het bier enigszins troebel blijft. Het depot bevat gist en dat kan worden gedronken. Drink een witbier bij voorkeur tussen de 5 tot maximaal 7 à 8 graden Celsius.
Er bestaan drie hoofdcategorieën tarwebieren: Belgisch witbier naar Hoegaards voorbeeld, Berliner Weiß uit Berlijn en Zuid-Duits Weizenbier of Weißbier.