Smaak & Omschrijving
De trappist van Orval is enig. Wegens zijn complexe gistingsproces, is de smaak van Orval in onophoudelijke evolutie. Er wordt geadviseerd om het bier in ieder geval niet vóór drie maanden na het bottelen te drinken.
Grondstoffen
De grondstoffen van het bier van Orval zijn bronwater, gemoute ‘tweerijïge’ lentegerst, aromatische hopvariëteiten en vloeibare kandijsuiker.
Brouwen
Na het schroten en zogenoemde brouwen ‘met infusie volgens Engelse methode, en een filtering gaat de wort naar een kookketel, om er anderhalf uur te koken. Tijdens dit kookproces wordt de hop toegevoegd. Daarna wordt de wort afgekoeld.
Gisting
Tijdens de hoofdgisting die vier à vijf dagen duurt, zetten de gisten de suikers om in alcohol en koolzuurgas. In Orval ondergaat het bier een zogenaamde “hoge” gisting bij een temperatuur tussen de 15° en 23 °C.
Lagering
Na de gisting, wordt het nog troebele jongbier overgepompt naar lagertanks. Daar rijpt het, krijgt het een betere smaak en verzadigt het zich met koolzuurgas. De lagering duur twee tot drie weken op een temperatuur van 15 °C. In deze tanks wordt gist toegevoegd die met de grootste zorg in het laboratorium van de brouwerij van Orval werd bewaard en zich door de nagisting op tank ontwikkelt, en zo het bier van Orval zijn heel aparte zurigheid geeft. Een nagisting in de lagertank verleent het bier zijn onvergelijkbare smaak, terwijl de verse hop die toegevoegd ook bij dit lagerproces wordt toegevoegd, het bouquet versterkt.
Afvulling
Na het centrifugeren, worden bovengenoemde gisten en vloeibare kandijsuiker toegevoegd om de hergisting op fles in te zetten, en wordt het bier op fles afgevuld. De brouwerij van Orval produceert maar één enkel flessenbier. Voortdurende controles staan borg voor optimale kwaliteit.
Gisting op fles
Het gebottelde bier zal nu drie tot vijf weken nagisten, op een constante temperatuur van 15°C. Geserveerd op deze keldertemperatuur komt het bier goed tot zijn recht.
De kegelvormige fles werd speciaal ontworpen voor dit bier, zodat bij het uitschenken het gistbezinksel in de fles blijft en u kunt genieten van een schitterend bier. Dit gistbezinksel is rijk aan vitamine B en kan nadien worden opgedronken.