Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Sint Christoffel Bier BV

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Sint Christoffel Bier BV

Sint Christoffel Bier BV was een bierbrouwerij uit Roermond (Nederland). Deze brouwerij had 2 bieren in het assortiment.

Christoffel logo

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Bierbrouwerij St. Christoffel, vernoemd naar de patroonheilige van Roermond, bestaat sinds 1986 opgericht door ir. Leo Brand, telg uit het bekendste brouwersgeslacht van Zuid-Limburg.

Leo Brand

Leo is afgestudeerd aan de Landbouwhogeschool te Wageningen in de richting Levensmiddelentechnologie. Hierna zette hij zijn studie voort aan de 'Technische Universität München, Fakultät fr Brauwesen' in Freising-Weihenstephan. Na ook deze studie succesvol te hebben afgerond werkte hij gedurende 10 jaar als bedrijfsleider bij diverse Duitse bierbrouwerijen en mouterijen. Eenmaal voldoende ervaring te hebben opgedaan begon hij, samen met zijn vrouw, een kleine brouwerij achter zijn woning aan de Bredeweg in Roermond. Hoewel het anders doet vermoeden was dit een zeer professionele en technologisch hoogstaande brouwerij.

Harde tijden

Zeker in de beginjaren waren harde tijden. Er werd gewerkt met tweedehands materiaal uit Duitsland waar zo nu en dan iets aan kapot ging, wat wegens geldgebrek dan weer eigenhandig gerepareerd werd. De etiketten werden destijds met de hand op de flessen geplakt. Pas later werd een tweedehands etiketteermachine, ook afkomstig uit Duitsland, aangeschaft. Het sluiten van de flessen gebeurde hierna echter nog met de hand. Wat later werd een halfautomatische afvulmachine aangeschaft waarmee men met twee mensen 200 flessen per uur kon vullen. Dit werd in 1988 uitgebreid met een tweede vulmachine van hetzelfde fabrikaat zodat de capaciteit 400 flessen per uur werd met drie werknemers. Nog weer later kreeg men de beschikking over een machine die zowel spoelde als per uur 1000 flessen afvulde met vier werknemers. Het sluiten van de flessen gebeurde ook toen nog altijd halfautomatisch.

Capaciteit bereikt aan de Bredeweg

De brouwerij, met Christoffel Blond gekozen als beste flessenbier in 1988 als 1989, zat aan de top van de productiecapaciteit, want niet alleen Nederland, maar ook Duitsland, België en de Verenigde Staten wisten het bier naar waarde in te schatten. Belangrijkste exportland was echter Denemarken. Bij het bottelen maakte de brouwerij al gebruik van de bottellijn van de Gulpener Bierbrouwerij.

Verhuizing en groei

De brouwerij verhuisde per 1 maart 1995 van de Bredeweg 14 naar de Metaalweg 10 op het industrieterrein Heide-Roerstreek ten oosten van Roermond. In oktober 1995 werd het nieuwe brouwhuis in gebruik genomen waarbij het machinepark niet meer bestond uit tweedehands materiaal. Hier werden toen drie brouwsels van 5000 liter per dag gebrouwen waar men op de oude lokatie twee en een halve dag voor nodig had. In 2001 werd op jaarbasis 3000 hectoliter bier gebrouwen. Een verdrievoudiging. Dat jaar werd er bier al geëxporteerd naar o.a. Duitsland, Denemarken, België,Finland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Canada (zowel het Engelstalige als het Franstalige gedeelte), Japan en Nieuw-Zeeland. Het afzetkanaal verloopt via de groothandel en slijterijen.

Nieuwe eigenaar

Leo Brand had geen opvolger en verkocht in 2001 de brouwerij aan de multimedia-ondernemer Jeroen Hillenaar van Hillenaar Outdoor Advertising B.V. uit Oegstgeest, die vond dat deze unieke brouwerij in stand gehouden moest worden. De verkoopactiviteiten werden overgebracht naar Oegstgeest maar de brouwactiviteiten bleven plaatsvinden in Roermond. In Oegstgeest Patrick Gelauff zich als sales-manager bezig met de verkoop, geassisteerd door een part-time assistente. Patrick volgde een opleiding aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Hij onderhoud tevens de contacten met de groothandels, de slijterijketens en de export. Oprichter en voormalig eigenaar Leo Brand bleef na de overname nog een jaar werkzaam bij de brouwerij waarbij ook weer als brouwmeester na het onverwachte vertrek van Karsten Herr bij het begin van de zomer.

Nieuwe brouwmeester

In september 2002 nam Sander Maassen (1967), tot dan toe brouwmeester bij de Stadsbrouwerij De Pelgrim, de roerstok over van Leo Brand die nu definitief geen functie meer in de Brouwerij Christoffel.

Lees ook

Sander, afkomstig uit Hengelo, wilde al vanaf jonge leeftijd brouwer worden daarom sloot hij hij zich aan bij het Twents Bierbrouw Gilde "HAB". Sander studeerde scheikunde aan de toen nog Katholieke Universiteit Nijmegen gehete met als hoofdvak chemische microbiologie. Met de opgedane kennis kweekte hij gist op voor onder andere Stadsbrouwerij de Pelgrim. Toen de toenmalige Duitse brouwer bij de Pelgrim de roerstok neerlegde, liet hij zijn studie voor wat zij was en ging in 1999 bij Stadsbrouwerij de Pelgrim aan de slag. Het eerste half in Roermond werd hij nog terzijde gestaan door een Duitse assistente. Wouter Heuvelman, eveneens oudgediende van Stadsbrouwerij de Pelgrim, volgde haar op.

Expansie

In 2002 werd er 3.500 hectoliter gebrouwen en de verwachting was dat dit zou groeien tot een hoeveelheid van 4000 hectoliter. Terwijl in 2002 nog 30% van de omzet bestemd was voor de export, was dit percentage in 2003 al gegroeid naar 45%. In 2003 groeide de totale afzet met 32%, en ook voor 2004 was dit 30%. De belangrijkste afzetmarkten waren op dat moment Canada, Frankrijk, Denemarken en Griekenland. In de brouwketel van 50 hectoliter wordt een keer in de twee weken 200 hectoliter gebrouwen, dit alles binnen een tijdsbestek van 14 uur.

In 2005 werd er 5.000 hl bier geproduceerd. Het ligt in de bedoeling door te groeien naar 6.500 hl. Per keer kan er 50 à 55 hl worden gebrouwen. Wouter Heuvelman legde de roerstok neer en kreeg brouwer Sander Maassen hulp van twee nieuwe brouwers: Renier Stijnen en Joop Kessels, die voorheen bij Dommelsch werkzaam was. Bij het verkoopkantoor in Oegstgeest werd Joyce van den Elshout in dienst genomen om Patrick Gelauff terzijde te staan. Joyce was eerder werkzaam bij de speciaalbierimporteur en -verdeler Brewer's Special Beers (BSB) en bij Brouwerij Palm.

In 2006 werden er nieuwe lagertanks geplaatst, 16 lagertanks van elk 5000 liter en 4 lagertanks van 2000 liter. 1 april 2007 beëindigde Patrick zijn dienstverband om te verkassen naar de Alfa Bierbrouwerij. Vanaf 1 maart 2007 hanteert Steven van den Berg de roerstok. Samen met zijn vrouw Joyce van den Elshout vormen zij het management van de brouwerij sinds 2007. Eigenaar van de brouwerij blijft Jeroen Hillenaar. Steven was eerder docent aan de hogeschool voor brouwerij CTL in Gent en werkzaam geweest bij Brouwerij Palm als projectingenieur kwaliteit.

Ook in fust

Christoffel Bier, bekend om haar karakteristieke beugelflessen, was tot 2004 hoofdzakelijk bij de slijter en in gespecialiseerde biercaf's verkrijgbaar. Maar om het bier breder in de Nederlandse markt af te zetten biedt de brouwerij sindsdien haar bieren ook in vaten aan. Er werd bewust gekozen voor 20-liter vaten om de hoogwaardige kwaliteit te waarborgen en de versheid van het bier te garanderen.

Management buy-out

Sinds augustus 2009 is het management eigenaar van de Roermondse speciaalbierbrouwerij Sint Christoffel geworden door middel van een management buy-out. De nieuwe eigenaren van Sint Christoffel Bier zijn Joyce van den Elshout en haar echtgenoot Steven van den Berg. Met de overname is de toekomst van de brouwerij gewaarborgd.

Dreigend faillisement

De brouwerij is op 16 januari 2013 failliet verklaard doordat grootaandeelhouder Maarten Kruijtzer geen vernieuwingsinvestering van €350.000 meer wil doen, dat meldt de krant de Limburger.
Er zijn in de loop der tijd een aantal partijen geweest die interesse toonden in een overname van de brouwerij. Maar verkoop van de Christoffel brouwerij is niet mogelijk aangezien Kruijtzer geen afstand wil doen van de merknaam, aldus bierbrouwers Steven van den Berg en Joyce van den Elshout.

De Christoffel brouwerij heeft 7 fulltime medewerkers in dienst en draait jaarlijks een omzet van €500.000. Inmiddels zitten alle 7 medewerkers thuis.

Merk St. Christoffel maakt doorstart

St Christoffel viltje Al vrij snel na het faillisement maakte de brouwerij een doorstart onder leiding van Maarten Kruijtzer. Het bier werd niet meer gebrouwen in Roermond, maar werd gebruikgemaakt van de faciliteiten van de Proefbrouwerij.

En nog steeds, na al die jaren, maakt St. Christoffel deel uit van de rijke Nederlandse biercultuur. In 2013 en 2014 werd het St. Christoffel BOK uitgeroepen tot beste dubbelbok van Nederland. St. Christoffel is tegenwoordig gevestigd in het Bourgondische Breda en wordt gerund door Chris Liebau met een groep bevriende bierliefhebbers. Zij zetten de reis van brouwerij St. Christoffel voort om voor jou de meest smaakvolle bieren te ontwikkelen.

Sint Christoffel Bier BV in het nieuws

Cookie instellingen