Smaak & Omschrijving
Guinness heeft een moutige smaak met een droppige achtergrond. Het is een redelijk licht bier en heeft een hele dichte, romige schuimkraag die ontstaat door het tappen met stikstof.
Arthur Guinness was de man die in 1759 de brouwerij heeft opgericht. Arthur Guinness was een revolutionair als het om personeelsbeleid ging. Arthur Guinness betaalde zijn werknemers 10-20 % boven het standaard inkomen, hij gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen ook uit; iets wat in die tijd niet bestond. Guinness is ook de oorspronkelijke uitgeverij van het Guinness book of Records.
Balletje in Guinness blikken
Om de volle romige schuimkraag mogelijk te maken bij het schenken uit blik heeft Guinness een widget (een rond balletje waar een klein gaatje in zit) aan de blikken toegevoegd.
Tijdens het inblikken van het bier voegen brouwers stikstof onder druk toe aan het brouwsel, dat samen met een klein beetje bier in het gaatje van het balletje druppelt. Het hele blik wordt vervolgens onder druk gezet.
Wanneer je het blik opent, daalt de druk in het blik om gelijk te worden aan de druk in de kamer. Omdat de druk in de widget nog steeds veel hoger is dan de druk in het bier eromheen, spuit het 'stikstofbier binnenin de wigdet' van binnenuit in de rest van het bier - dit zorgt voor een uitbarsting van kleine belletjes stikstofgas die naar de top van het bier stijgen, waardoor het een dikke, romige schuimkraag krijgt die lijkt op een Guinness van de tap.
Guinness-brouwers patenteerden het idee van de widget voor het eerst in 1969, maar het was pas 20 jaar later, in 1989, toen ze hun eerste generatie widget uitbrachten, een afgeplatte bol die op de bodem van het blik zat. Dit kleine stukje plastic deed zijn werk goed bij het koud serveren van het bier, maar warm geserveerd explodeerde het bier overal nadat het blikje was opengebroken. Uiteindelijk werd in 1997 de huidige bolvormige widget geïntroduceerd, die men bij Guinnes 'The Smoothifier' noemen.