Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Huttenkloas | Bierbrouwerij uit Albergen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Huttenkloas

Brouwerij Huttenkloas is een bierbrouwerij uit Albergen (Nederland) die is opgericht in 2000. Deze brouwerij heeft 3 bieren in het assortiment.

Huttenkloas speciaalbier
Huttenkloas logo
Huttenkloas header image

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brouwerij Huttenkloas

Brouwerij Huttenkloas heeft 3 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Huttenkloas!
  • Huttenkloas Winterbok - Winter - 7,5%

    Huttenkloas Winterbok is zacht en vol van smaak met een afdronk van gebrande mout. Het bier bevat geen toevoegingen van karamel of suikers. 

  • Asparagus - Champagnebier - 6,5%

    De aroma’s dankt het bier aan toevoeging van druivenmost en dryhopping met Nelson Sauvin hopbloemen. Het bier is vergist met champagnegist; dit geeft het bier een aangename mousse, die zorgt voor een sprankelend mondgevoel en de delicate smaak van de asperge benadrukt.

  • Huttenkloas Tripel - Tripel - 8,5%

    Huttenkloas Tripel heeft een fruitige smaak met hints van citrus, tropisch fruit en kruiden. Het bier heeft een lichte bitterheid en een volle body. 

    Achtergrond informatie

    Sallands Landbier én Huttenkloas

    De uit Hengelo afkomstige Ruud van de Gevel en Johan Nijhof kenden elkaar al sinds ze als kleine jongens op de scouting zaten. De interesse in het brouwen kwam iets later, maar bleek een grote drijfveer om iets moois te beginnen.

    In 1998 besloten Ruud en Johan samen een ambachtelijke brouwerij te beginnen. Voordat ze hun eerste bier op de markt brachten, namen ze anderhalf jaar de tijd om de techniek te perfectioneren. Huttenkloas misdadig lekker bier

    In 2000 was daar het eerste bier van de Huttenkloas brouwerij, wat nog gebrouwen werd met de hulp van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei. Eens per maand reisden Ruud en Johan naar het zuiden van Duitsland om hun bier te bottelen.

    In 2010 richtten Ruud en Johan hun eigen brouwerij op in Nederland en vestigen zich in een 150 jaar oud pand in Raalte. Vanaf dat moment ging het hard en groeide de capaciteit. In 2016 verhuisde het magazijn naar Albergen, een jaar later volgde de brouwerij.

    Naast het Huttenkloas bier wordt door hen ook het Sallands Landbier gebrouwen en stellen zij ketels beschikbaar voor huurbrouwers. 

    Scoutingperiode

    Ruud van de Gevel en Johan Nijhof stelden zich in mei 2002 ten doel in Twente een ambachtelijke brouwerij te stichten. Die plannen stamde al uit 1998. Ruud en Johan kenden elkaar al vanaf hun scoutingperiode. Ruud studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de zuivelschool in Bolsward van waaruit hij stage liep bij de Friese Bierbrouwerij. Na zijn studie in Bolsward studeerde hij nog parttime aan de CTL in Gent bij professor Baetslé, een autoriteit op het gebied van bier. In 1990 kwam Ruud, samen met een compagnon, in de gelegenheid om Brouwerij de Teut in het Belgische Neerpelt over te nemen. Hier hebben ze vijf jaar gebrouwen tot er iets mis in de communicatie naar de bank en de tent moesten sluiten.

    Lees ook

    Terug in Hengelo

    Ruud keerde terug naar Hengelo en ging werken in de vleeswarenindustrie. In Johan vond hij een compagnon om met hem zijn droom te verwezenlijken. Ze besloten niet te hard van stapel te lopen en namen anderhalf jaar de tijd aan voorbereiding voordat ze in 2000 met hun eerste bier op de markt kwamen. Het bier werd gebrouwen met behulp van de faciliteiten van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei. De eisen die de brouwerij stelde was dat er gebrouwen moest worden volgens het Reinheitsgebot (er zou dus niets aan het bier toegevoegd mogen worden) en er moest gebruik worden gemaakt van de eigen gistcultuur van de brouwerij.
    Eén keer maand werd er afgereisd naar Zuid-Duitsland om hun bier te bottelen. Het bier wordt dan per vrachtwagen naar Twente vervoerd waar het wordt opgeslagen in Rossum (bij Oldenzaal). Van daaruit vindt de distributie plaats. Het ligt in de bedoeling om uiteindelijk 1000 tot 2000 hl per jaar te brouwen.

    Hengelosche Bierbrouwerij

    Geruime tijd hebben de twee initiatiefnemers gezocht naar een eigen ruimte om zelf te brouwen. In beeld kwamen een voormalige munitiebunker op het gesloten Vliegveld Twenthe, maar door alle toestanden rondom een eventueel weer openstellen voor het vliegverkeer, strandde dat plan. Ook deelname aan een project in Schalkhaar ging niet door, evenals een voormalig monumentaal voormalig fabriekspand in Hengelo verdween in de prullenmand.

    Mogelijk brouwt Huttenkloas BV straks zijn speciale bieren op het voormalige brouwerijterrein van de Hengelosche Bierbrouwerij, tussen de Twekkelerweg en de Brouwerijstraat. Ontwikkelaar Ter Steege Vastgoed heeft de plannen voor de bouw van enkele appartementengebouwen al klaar maarp het terrein staan ook nog enkele vroegere panden van Hengelosch Bier, die vanwege het historisch belang behouden moeten blijven. Eén ervan is het ketelhuis waar, met name door de hoge ruimtes, niet makkelijk een nieuwe invulling aan te geven is. Wat zou er daarom mooier zijn dan de oude functie te herstellen? Daarop werd door de gemeente contact gezocht met de makers van Huttenkloas. Maar om welke reden is niet bekent maar dit ging niet door.

    Lokatie De Leeren Lampe

    Op dit moment worden de ketels geïnstalleerd in de kelders van uitgaanscentrum De Leeren Lampe en begin september 2010 moet alles gaan draaien. Dan start Huttenkloas samen met Drankenhandel Korbeld met het brouwen en verkopen van Sallands Landbier. In flesjes voor consumenten, maar ook in fusten voor de horeca.

    De brouwerij is dan ook toegankelijk voor mensen die willen kijken. Gerben Korbeld van Drankenhandel Korbeld: “We hebben met Ruud gekozen voor een blond biertje, de Blonde Johannes, een bokbiertje, de Bokkige Theodorus, een weizenbiertje, de Witte Franciscus, en een donker biertje, de Donkere Henricus. Eind dit jaar komt er ook nog een Lebuinus Dubbel en Tripel." Helaas is er in Raalte nog niet voldoende capaciteit om alles hier te brouwen. Het Huttenkloasbier wordt daarom voor een groot deel nog altijd in Zuid-Duitsland gebrouwen. Voor verdere ontwikkelingen ga naar Sallandse Landbier Brouwerij.

    Huttenkloas (Klaas Annink)

    De meest gevreesde en beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was Huttenkloas. Deze schurk, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1700 samen met zijn vrouw en zoon in het Twentse buurtschap Bentelo.

    Hij had het vooral gemunt op marskramers en werd beschuldigd en verdacht van een groot aantal moorden en andere delicten. Bijna iedereen in zijn omgeving had z'n vermoedens, maar hield wijselijk z'n mond.

    Etiket van Huttenkloas Blond

    Brouwerij Huttenkloas in het nieuws

    • Huttenkloas brouwers Gerard en Ruud

      Documentaire 'Ons Bier' binnenkort op NPO2

      Ons Bier is een documentaire die binnenkort wordt uitgezonden op NPO2. Hierin worden de Twentse bierbrouwers Ruud van de Gevel en Johan Nijhof gevolgd van Brouwerij Huttenkloas.

    • Asperges op elkaar

      Asparagus, een bijzonder aspergebier

      Als hommage aan de ‘Koningin van de groente’ hebben brouwerij Hommeles, Huttenkloas Brouwerij en de Sallandse Landbier Brouwerij een bijzonder aspergebier gebrouwen; de Asparagus, de Latijnse benaming voor de alom geprezen asperge.

    Cookie instellingen