Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Mort Subite | Brouwerij in Kobbegem

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Mort Subite

Bierbrouwerij Mort Subite is een bierbrouwerij uit Kobbegem (België) die is opgericht in 1686. Deze brouwerij heeft 7 bieren in het assortiment.

Mort Subite bieren
Mort Subite Blond Lambic
Mort Subite Original Kriek

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Mort Subite

Bierbrouwerij Mort Subite heeft 7 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Mort Subite!
  • Mort Subite Kriek Lambic - Kriek - 4%

    Deze zoetste Kriek Lambic van de familie is een blend van jonge Lambic in combinatie met krieken die samen zorgen voor een zoete, maar ook zurige smaak.

  • Mort Subite Gueuze lambic - Lambiek - 4,5%

    Jonge en oude Lambic vechten het uit in deze topper op basis van tarwe. Volgens de ene is de smaak duidelijk zoetzuur, volgens de andere eerder zuurzoet, maar over de pittige afdronk zijn ze het alvast eens.

  • Mort Subite Witte Lambic - Lambiek - 5,5%

    Witte Lambic is een Lambiek met een aroma van abrikoos, banaan, framboos, snoep en gist. De smaak is erg zoet.

  • Mort Subite Original Kriek - Kriek - 4,5%

    Een heerlijke unieke kriekensmaak met een licht zuurtje.

  • Oude Geuze Megablend 2024 - Geuze - 7%

    Oude Geuze Megablend 2024 is een oude geuze die is ontstaan door oude én nieuwe lambieken van de volgende stekerijen samen te brengen: Boon, De Oude Cam, De Troch, Den Herberg, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans, Eylenbosch en Kestemont.

  • Mort Subite Blond Lambic - Lambiek - 5,5%

    Blond Lambic is een lambiek met een zoet aroma met tonen van banaan. De smaak doet denken aan karamel.

  • Mort Subite Oude Kriek Lambic - Kriek - 6,5%

    Een typische kriek met een heerlijke zoetzure smaak.

    Achtergrond informatie

    Brouwerij Mort Subite, vroeger Brouwerij De Keersmaeker, is een bierbrouwerij, die gevestigd is in de Belgische gemeente Kobbegem.

    Lees ook

    Start

    Een eerste vermelding van deze boerderij-brouwerij was er al in 1604. De eerste vermelde brouwer was in 1686 Joris Van Der Hasselt. In 1721 werd er gebrouwen door de familie Bastaerts en door een huwelijk en nalatenschap kwamen de brouwerij en het bijhorende pachthof bij Jan Baptist Bastaerts (1787-1869).

    De Keersmaekers

    Generaties later kwam deze in 1869 in handen van de eerste De Keersmaker, Felix Jan De Keersmaeker (1840-1912). Zijn afstammelingen zouden zich later toespitsen op de productie van geuze en lambik “Mort Subite”. Zoon Hubert De Keersmaeker (1896-1945) - burgemeester van Kobbegem - brengt tijdens het interbellum het hoge gistingsbier Hert Ale op de markt, in de jaren '50 gevolgd door de Kob Pils. Het bedrijf was toen al in handen van gebroeders André en Paul De Keersmaeker, die later staatsscretaris werd in de Belgische federale regering.

    Nieuw materiaal onder stro

    Tot de Tweede Wereldoorlog bleef tevens de boerderij in bedrijf, maar na de oorlog werd alle energie gestoken in de brouwerij. Nog voor de oorlog waren er concrete plannen om de brouwerij uit te breiden. Het nieuwe brouwersmateriaal was reeds geleverd en werd gedurende de oorlog onder het stro verborgen in de boerderij.

    Mort Subite

    In 1970 werd de Mort Subite, een gekend Brussels café annex geuzestekerij, overgenomen van de gebroeders Vossen. Vanaf dan droegen de bieren niet langer de naam Den Hert maar wel Mort Subite.

    In 1989 werd ook de Brouwerij Eylenbosch uit Schepdaal overgenomen. De Keersmaeker groeide langzaam uit tot een vaste waarde in het specifieke biersegment van geuze en fruitbier.

    Samenwerking met Maes

    In 1972 volgde de eerste commerciële samenwerking met de familie Maes. In datzelfde jaar trekt Paul De Keersmaeker, broer van André, zich terug uit de zaak en verkoopt zijn aandelen aan Theo Maes. Aldus kwam 50% van de aandelen in handen van de toenmalige Brouwerij Maes.

    Volledig in andere handen

    Sinds oktober 2000 heeft de groep Alken-Maes, weer onderdeel van de Britse groep “Scottish & Newcastle”, de volle 100 % van de aandelen van deze brouwerij in handen. Deze Britse brouwerijgroep werd op zijn beurt ingelijfd door het Nederlandse Heineken in 2007. Sinds dat moment vallen Alken-Maes en ook de Mort Subite brouwerij onder Heineken.

    Puur lambik

    In de jaren 60 produceerde de brouwerij trouwens ruim 60% pils, tegen 30% hooggegist bier en slechts 10% lambik. Het tij keerde echter ten voordele van de lambik wanneer men tot het inzicht kwam dat de pilsmarkt meer en meer in handen kwam van de grote brouwerijen waarna alle pijlen zijn gericht op Lambik. De brouwerij van Kobbegem heeft een prodcutiecapaciteit van ruim 60.000 hl.

    Overnames door Bierbrouwerij Mort Subite

    Bierbrouwerij Mort Subite heeft 1 overname gedaan, namelijk Eylenbosch Brouwerij in 1989.

    Bierbrouwerij Mort Subite in het nieuws

    Cookie instellingen