Brouwerij Malheur (voorheen De Landtsheer) is een bierbrouwerij uit Buggenhout (België) die is opgericht in 1997. Deze brouwerij heeft 5 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
5
Opgericht in
1997 (27 jaar actief)
Straat
Mandekensstraat 179
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
+32 52 33 39 11
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij Malheur (voorheen De Landtsheer) heeft 5 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij Malheur (voorheen De Landtsheer)!Brouwersroots
In augustus 1997 werd in de Buggenhoutse Mandekensstraat door Manu De Landtsheer een ultramoderne brouwerij opgestart.
De Landtsheer is in Buggenhout een bekende brouwersnaam. Sedert meer dan 2 eeuwen waren Manu's voorouders al brouwers. De stamvader was Balthazar De Landtsheer, die in 1773 in Baasrode werd geboren en er de Brouwerij 'De Halve Maan' oprichtte.
Zijn zoon Edward De Landtsheer, geboren in 1808, nam de roerstok over. Een kleinzoon van Balthazar De Landtsheer, Emmanuel, trok in 1839 van Baasrode naar Buggenhout om er te trouwen met de brouwersdochter Marie-Anne Sarens. In de Mandekensstraat namen zij hun intrek in de bestaande boerderij-brouwerij 't Meuleke en veranderde de naam in Brouwerij De Zon. Het bedrijf was zo succesvol dat de boerderij-activiteiten werden afgestoten en bierbrouwen de hoofdzaak werd. Na zijn overlijden in 1879 werd Emmanuel eerst opgevolgd door zijn zoon Charles en later door zijn kleinzoon die ook Emmanuel heette.
Tijdens de oorlog werd de brouwactiviteit stopgezet en schakelde Emmanuel over van brouwen op bottelen en begon een bierhandel, omdat hij de pilseners die op dat moment in de mode waren, in zijn brouwerij niet kon maken. Zo werd hij depôthouder voor o.a. Pilsner Urquell, Westmalle en Lamot. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Adolf. De zaak sloot in 1939.
In ere hersteld
De familiale brouwtraditie werd dus pas weer in 1997 door Manu De Landtsheer (zoon van Adolf) in ere hersteld. In de bierbrouwerij De Landtsheer worden oude brouwtechnieken gecombineerd met een moderne installatie. Door centralisatie en automatisering van het brouwproces verkrijgt men een maximale productiviteit op een minimale bedrijfsoppervlakte en bovendien een smetteloze hygiëne.