Smaak & Omschrijving
Door zijn subtiele bitterheid valt het bijzonder in de smaak bij bierkenners die een milde droge bitterheid weten te waarderen en daarnaast heeft het een lichte fruitigheid van perzik.
Malheur 6 is een goudblond doordrinkbier met 6% alcohol. Het bier word geserveerd uit de fles of van het vat in een typisch Malheur-glas.
Serveren
Het biertje moet worden gedronken met een rijkelijke schuimkraag zodat het bier in het glas zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan de lucht. Dit voorkomt dat het door oxidatie van smaak zou veranderen.
Wanneer het biertje uit de fles wordt geserveerd moet de temperatuur liggen tussen de 8 en de 10°C. Als het biertje van het vat wordt geserveerd is de ideale serveertemperatuur tussen de 2 en de 4°C.
Bewaren
Malheur 6 is op de fles een hergistend bier. Hoelang het bier precies houdbaar is hangt van de manier waarop het wordt bewaard af. Als het flesje rechstaand op een donkere, constant koele plek van bij voorkeur 10°C wordt bewaard kan het bier nog vele jaren rijpen.
Wanneer het flesje plat liggend of bruusk behandel wordt, kan de gist los komen van de bodem waardoor het minder lang houdbaar is. Al zijn die zwevende gistdeeltjes alleen maar gezond om op te drinken.
Als Malheur 6 op vat met een inhoud van minstens 10 liter wordt bewaard is het belangrijk dat het fust een zorgzame aanpak krijgt bij opslag. Ook met de tapkraan en de drukregeling moet zorgvuldig worden omgegaan.
De fusten zijn in principe zes tot twaalf maanden houdbaar bij een constante keldertemperatuur van minimum 5°C en maximum 10°C.