Bierbrouwerij Moerenburg was een bierbrouwerij uit Tilburg (Nederland).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee, in 2012 gesloten (20 jaar actief geweest)
Straat
Jasmijnstraat 17
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
013-5360518
Na een jarenlange afwezigheid heeft Tilburg sinds 1 juli 1992 weer een brouwerij binnen haar grenzen. Het echtpaar Ad en Hanny Clijsen begonnen die dag officieel een brouwerij die de naam Moerenburg heeft gekregen. De historische naam Moerenburg is in Tilburg vrij bekend. Aan de oostzijde van Tilburg bevindt zich n.l. het natuurgebied Moerenburg. Het eerste bier dat er werd gebrouwen was Karakter.
Ad heeft tot de overname door Stella Artois, eind jaren 60, gewerkt op het lab van de brouwerij bij de Tilburgse trappisten. In die periode daarna volgde hij in Duitsland met succes een opleiding tot brouwmeester en beroepshalve verbouwde Ad horecapanden en werd zo een bekende voor de Tilburgse cafe's. Vanaf ± 1989 was Ad, zoals veel hobby-brouwers, met brouwen in de keuken begonnen en werd hij lid van De Roerstok. Ad was na Brouwerij de 3 Horne de tweede uit die vereniging die officieel met een bier op de markt kwam. De officiële start liet echter nog wat lang op zich wachten, mede omdat er een aantal wijzigingen kwamen in de berekening van alcoholaccijnzen.
Na het plotselinge en veel te vroege overlijden van brouwer Ad Clijsen in maart 1996 wordt de brouwerij geleidt door Ad's vrouw, Han(ny) Clijsen, en hun zoon Bart. Met deze noodgedwongen wisseling van de wacht maakte de door Ad zo gekoesterde giststam plaats voor een andere giststam, waardoor er een lichte smaakverandering plaats vond.
Zij brouwen één keer per week in hun volledig zelfgebouwde brouwerij die zich in een schuur achter in de tuin bevindt. De brouwerij is 12 m2 groot en oogt als een echte mini-brouwerij, 2 roestvrij stalen ketels in een steriele witgetegelde ruimte. Na het brouwen gaat het bier in vaten voor de eerste gisting van 4 à 5 dagen, gevolgd door een tweede vergisting in andere vaten, van 10 à 12 dagen. Aan het einde van de tweede vergisting is het bier vrij helder zodat deze met hand kan wordenafgevuld op de fles voor nog een navergisting die minimaal 4 à 5 weken duurt. Na het handmatig etiketteren belanden de flesjes in zelfgemaakte houten kratjes.