Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brasserie Dupont | Bierbrouwerij in Tourpes

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brasserie Dupont

Brasserie Dupont is een bierbrouwerij uit Tourpes (België) die is opgericht in 1844. Deze brouwerij heeft 7 bieren in het assortiment.

Bieren van Brasserie Dupont
Dupont Bon Voeux
Moinette Blond

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brasserie Dupont

Brasserie Dupont heeft 7 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brasserie Dupont!
  • Saison Dupont - Saison - 6,5%

    Saison Dupont is een hoge gistingsbier met hergisting in de fles. Zijn koperblonde uiterlijk, de fijnste hoparoma's en uitgesproken droge bitterheid maken dit bier tot een ongeëvenaarde dorstlesser, zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

  • Dupont Moinette Biologique - Saison - 7,5%

    De Moinette Biologique heeft moutaroma's gekoppeld aan fruitigheid en fijne hop. Erg dortlessend, dit is te danken aan het evenwicht tussen zachtheid, fruitigheid en bitterheid. Dit bier draag het Europees biologisch keurmerk en is daarmee een biologisch bier.

  • Dupont Avec Les Bons Voeux - Blond - 9,5%

    Met zijn koperblonde kleur en zijn fijne hoparoma's is Avec Les Bons Voeux een bier welke tegelijk zacht, bitter en fruitig is.

  • Moinette Blond - Blond - 8,5%

    Door de reële hergisting in de fles heeft Moinette Blond een complexe smaak en harmonieus boeket.

  • Biere de Miel Bio - Blond - 8%

    Biere de Miel is een Biologisch bier  van brouwerij Brasserie Dupont. Het bier bevat honingaroma's en staat bekend om diens relatief droge smaak.

  • Moinette Brune - Oud bruin bier - 8%

    De smaak van Moinette Brune wordt bepaalt door de aanwezigheid van hop en moutaroma's, welke een zachte bitterheid tot gevolg hebben.

  • Saison Dupont Biologique - Saison - 5,5%

    Dit is een licht doch complex blond bier dat wordt gekenmerkt door de geur van pompelmoes, witte bloemen en specerijen (kruidnagel). Deze aroma’s zijn ook in de mond aanwezig, samen met noten van mout. Het biologische bier heeft een uitgesproken bittere smaak en de afdronk is helemaal niet zoet, maar droog, waardoor het de ideale dorstlesser is.

    Achtergrond informatie

    De geschiedenis van Dupont gaat lang terug en begint al in 1759 waaruit de gebouwen dateren. Vanaf 1840 werd er op deze locatie voor het eerst gebrouwen en dat gebeurde onafgebroken vanaf 1844.

    Lees ook

    's Winters brouwen voor de zomer

    Brasserie Dupont was toen een brouwerij en boerderij waarbij de eerste commerciële brouwerij activiteit al dateren van 1844. Toen hadden de boeren bedrijven veel arbeiders in dienst die in de zomer op het land en bij de beesten werkten en in de winter gerstmout produceerden. Hiervan werd vervolgens in de winter bier gebrouwen die dan de daarop volgende zomer gedronken werd. Dit is in oorsprong dan ook de benaming van 'Saison'. Vandaag de dag word er ook nog een Saison bier gebrouwen, namelijk Saison Dupont. Het zal niet verwonderlijk zijn dat de huidige Saison sterk zal afwijken die uit 1844. Vroeger werd er een 2e gisting uitgevoerd in 'houten bakken' terwijl er nu een nagisting op fles gebeurt.

    In 1920 kwam de brouwerij in handen van de familie Dupont. Sinds 1950 maakt Dupont bier van hoge gisting met hergisting op fles.

    Moinette

    In de begin jaren '60 werden trappisten en abdij bieren erg populair. In de ‘rijkere kringen’ wilde men iets bijzonders, een ander soort bier dan pils. Daardoor kwamen de bieren met een hoog alcoholpercentage in beeld, vaak gebrouwen in een abdij of klooster. Om hier ook op mee te kunnen liften heeft Dupont hun bier destijds Moinette genoemd, dat monnik betekent. Daarmee kwam je bier in beeld bij de rijkere klasse, wat uiteraard voor extra omzet zorgde. Maar deze link was voorbij toen restricties werden gesteld aan bijvoorbeeld het voeren van het woord trappisten of abdijbier.

    Biologisch

    Sinds 1990, in het begin van deze trent, worden er ook biologische bieren (Ecocert)gebrouwen. Deze bio-bieren zijn Saison Dupont bio, Moinette bio, honingbier, bio legere (3.5% alk.) en blanche du Hainaut. Deze bio-bieren hebben ook een nagisting op fles. In 2010 bedroeg het aandeel hiervan al 25% van de totaal 14.000 hectoliter.
    De brouwerij brouwt ook nog een pils. Het is een gefilterd bier van lage gisting met 100% mout (geen ongemoute granen!). Deze pils is enkel voorradig voor de verplichte cafés. Er werken 10 mensen, verspreid over de ganse site (brouwerij, kaasmakerij en bakkerij).

    Het proces

    Voor alle bieren wordt alleen Pilzen mout gebruikt, en alleen bij de Moinette brune worden er nog 4 extra gebrande mouten toegevoegd. Voor de bitterheid zorgen 2 zeer aromatische hopsoorten, namelijk de East Kent Holdings uit Engeland en de Stena Holdings uit Slovenië. De toevoegmomenten en de verhouding van de hop leveren de karakteriele smaaksensaties op. In de brouwzaal staan 2, op gas verwarmde, kookketels daterend uit 1834 en wordt er een koude filtratie toegepast. De brouwtijd met deze oude technieken is ongeveer 11 uur. Met de meer modernere technieken is dit nog ± 8 uur. De gist is al van oudsher in de familie en wordt max. 2 jaar gebruikt alvorens men terugkeert naar de moedercellen. Het bier ondergaat een 1° gisting gedurende 5 tot 7 dagen in kuipen met een platte bodem. Daarna wordt het bier overgepompt in horizontale tanks in een koude kelder. In deze fase ondergaat het bier een rijpingsproces. Er wordt niet gewerkt met cilinder conische tanks daar dit een nefast effect heeft voor de smaak en de typische kenmerken van de Brasserie Dupont. Na rijping en na 18 controle van het restsuikergehalte wordt er een 2e gistsoort toegevoegd en ook een hoeveelheid suiker zodanig dat er een correct koolzuur gehalte ontstaat in de fles. Voor het honingbier wordt er honing in de kookketel gemengd, alsook bij de nagisting. Daarna worden de flessen en de vaten gedurende 6 tot 8 weken in een warme kamer geplaatst alvorens gecommercialiseerd te worden. Deze 'ouderwetse' brouwprocedure levert bieren op van top kwaliteit en kunnen gedurende jaren bewaard worden op een temperatuur van 12°C tot 15°C.

    Unieke elementen in het bier brouwen

    Bij Dupont wordt het bier nog steeds gebrouwen in koperen ketels uit 1920. Deze staan echter wel in verbinding met twee nieuwe inox kuipen (roerkuip en filtratiekuip). Wat het hier echt bijzonder en traditioneel maakt is de verwarmingstechniek van de ketels. Dit vindt nog plaats middels een zgn. “naakte vlam”, zeg maar een gasbrander. Voor zover bekent werkt alleen Brouwerij Caracole ook nog op deze authentieke wijze. Hierdoor word de wand van de kookketel direct verwarmt door de vlam waardoor de temperatuur daar boven de 100 graden uit komt waardoor een lichte karamelisering van de suikers ontstaat. Het maakt deze brouwerij echt ambachtelijk en traditioneel.

    Het water waarmee het bier gebrouwen wordt is afkomstig uit een eigen bron zo’n 65 meter. Dit water gaat rechtstreeks, er worden dus geen bewerkingen of toevoegingen aan het water gedaan, het bier in.

    Wars van groei

    De groeimogelijkheid van deze brouwerij is beperkt, iets dat men ook graag zo wil houden. De focus ligt dan ook kwaliteit en op de traditie en daar wijken we niet vanaf. Ze laten zich niet leiden door wat er in de markt gebeurt maar blijven bij het huidige concept. Dat is uiteraard een keuze. Een onderdeel dat daarop aansluit is de enorm lange hergistingstijd in de warme kamer. Deze duurt maar liefst zes tot acht weken. Ter vergelijking, het bier ligt bij de meeste brouwerijen zo’n twee weken. U kunt zich voorstellen dat zij hiervoor een enorm oppervlakte aan warme kamers hebben, wat de nodige kosten met zich mee brengt, maar kwaliteit en smaak gaan boven alles!.

    Dupont kaas

    In één van de bijgebouwen van de brouwerij is een tweede ambacht te ontdekken, een kaasmakerij waarbij men kazen produceert die zijn “geaffineerd” (gerijpt) met de Dupont bieren. Een kaas met zachte korst, gewassen met bier (vergelijkbaar met een Herve kaas) en 3 kazen met harde korst: een jonge kaas van 6 weken, een jonge kaas met mout en hop in de kaas en een kaas van meer dan 6 maanden oud.Deze smaken uiteraard heerlijk bij een van de bieren. De kaaskeuze is volgens de brouwerij erg belangrijk voor de smaak van het bier. “Zomaar een blokje kaas doet geen recht aan de smaak en kwaliteit van het bier.”

    In de bakkerij worden de traditionele bakkerij producten verkocht alsook een brood waar een mengsel van tarwebloem en draf aan toegevoegd is en gebakken wordt in een houtoven.

    Cookie instellingen