Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret is een bierbrouwerij uit Everdingen (Nederland) die is opgericht in 2009. Deze brouwerij heeft 10 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Huurbrouwerij
Aantal biermerken
10
Opgericht in
2009 (16 jaar actief)
Straat
Noodweg 2
Postcode
4121 KK
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
06-14251923
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret heeft 10 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret!Toon meer merken van Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret
Toon minder merken van Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret
Marco Lauret, van beroep fysiotherapeut, en Daniëlle Duits, psychologe, zijn in 2009 een brouwerij gestart waar allen maar speciaalbieren worden gebrouwen. Het bier brouwen zien wij als een aangename aanvulling op ons dagelijkse werk.”
Op de locatie in Vleuten wordt wel degelijk bier gebrouwen. De recepten worden daar en in Tienhoven met een mobiele brouwinstallatie van 60 liter ontwikkeld. De uitontwikkelde recepten worden hierna in grote hoeveelheden gebrouwen in samenwerking met de Proefbrouwerij te Lochristie, België.
Marco heeft in het begin van zijn studietijd eens een kant-en-klaar brouwpakket van zijn ouders gekregen. Hij was toen al een enorme liefhebber van de toen nog schaarse speciaalbieren. Op 16- en 17-jarige leeftijd gingen zijn eerste zelfstandige vakanties natuurlijk dan ook naar België waar hij op de fiets de mooie Belgische cafés, brouwerijen en bieren ontdekte. Vanaf die tijd is hij bevangen door het virus.
Bij Daniëlle is haar liefde voor het bier ontstaan vanuit haar passie voor smaken en hoogwaardige kwaliteit van producten. Aan huis heeft zij een bescheiden moes- en fruittuin met bijzondere vergeten groenten en verloren gewaande gewassen. Er staat bovendien een kleine boomgaard van oude appel- en perenrassen. “Een fortuin voor ons aangezien wij met onze mobiele brouwinstallatie volop kunnen experimenteren met producten van eigen kweek.”
Het lanceren van een brouwerij met een nieuw bier is spannend en met een eerste bier als een stout erg gewaagd. Maar om juist dit bier als eerste bier onder de vlag van Duits & Lauret op de markt te brengen heeft een reden: “Een goede Stout is eigenlijk de ultieme maaltijdbegeleider. Het bier is in staat om bepaalde smaken aan te vullen en kan ook tegen bepaalde sterkere smaken “opboksen”. Bijvoorbeeld bij oesters vult die de ziltige smaak perfect aan. Bij blauwschimmelkazen blijft de uitgesproken smaak zeer goed waarneembaar en bij chocolade en gedroogde vruchten is weer de mooie, complexe toevoeging die alle componenten naar een hoger niveau tillen.”
“Heel veel experimenteren en proeven. Vaak maken we van een basisidee heel veel brouwsels waarin we telkens een factor veranderen. We brouwen dan bijvoorbeeld 2×30 liter van hetzelfde bier maar veranderen per vat de soort of hoeveelheid hop. Of we Laten de brouwsels onder andere condities vergisten (temperatuur, houtlagering etc.). Ook maken we gebruik van veel verschillende gistsoorten. Ons bier kenmerkt zich door een zekere droogheid en een relatief laag alcoholpercentage terwijl het bier zijn complexiteit behoudt.”
Zo hebben ze een Stout, Blond en Dubbelbock bier. Allemaal zijn ze ontstaan vanuit een gastronomische gedachte. Het zijn smaakvolle bieren zijn die ook iets kunnen toevoegen aan bepaalde gerechten.
Ze gebruiken geen chemische toevoegingen of kruiden. Daarnaast maken ze bijvoorbeeld bij de Stout tegenwoordig niet meer de zo gebruikelijk maischproces. Dit geeft een wat lager rendement aan vergistbare suikers (en is daarom voor grote commerciële brouwerijen niet interessant) maar genereert veel meer volheid, diepgang en uitgesproken smaakelementen.”
De combinatie van bier en gastronomie staat bij Duits en Lauret op nummer één. Iets dat bij ons in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Welke tips kunnen jullie ons geven over bier en gastronomie? “Heel goed proeven! Daar begint het mee. Ook is het belangrijk om vooraf te bepalen of het bier smaken van bepaalde voedingsmiddelen moet completeren en versterken of juist hele uitgesproken smaken moet kunnen weerstaan.”
De bieren zijn tot nu toe met name regionale en lokale slijterijen en cafés verkrijgbaar en uiteraard de gespecialiseerde biercafés in heel Nederland. Sinds kort wordt het bier overigens ook geëxporteerd naar Engeland en Denemarken. Dat is dan natuurlijk wel iets minder lokaal of regionaal. Verder wordt het bier culinair goed wordt opgepakt. Een aantal restaurants is druk in de weer met het ontwikkelen van recepten.”
Winnaars Dutch Beer Challenge 2024 bekendgemaakt!
'Het beste Bier van Nederland 2024' is gisteren bekendgemaakt! Tijdens de tiende editie van de Dutch Beer Challenge vielen 91 bieren in de prijzen en werd voor het eerst een pils verkozen tot 'Het Beste Bier van Nederland'.
Bierboek ‘Canon van de Nederlandse Biercultuur’ gepresenteerd
Nederlands bier heeft gedurende de eeuwen een rijke en boeiende ontwikkeling doorgemaakt. Deze ontwikkeling is beschreven in het bierboek 'Canon van de Nederlandse Biercultuur'.
Nederland heeft een nieuwe kampioen biersommelier
Hij is 32 jaar, komt uit Nijmegen en zijn naam is Hubert Hecker. Na een competitie bestaande uit totaal vijf onderdelen kwam hij in Everdingen als winnaar uit de bus van het tweede Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers.