Brouwerij De Koninck is een bierbrouwerij uit Antwerpen (België) die is opgericht in 1833. Deze brouwerij heeft 4 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
4
Opgericht in
1833 (192 jaar actief)
Straat
Mechelsesteenweg 291
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
+32 (0)3 218 40 48
Website
Lid van
Overgenomen door
Duvel Moortgat Brouwerij in 2010
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij De Koninck heeft 4 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij De Koninck!Vraag aan een Antwerpenaar om in enkele woorden zijn stad voor te stellen en je krijgt gegarandeerd het antwoord : "een bolleke Koninck".
Weinig Antwerpse bedrijven hebben immers zo'n innige band met "'t Stad" en zo 'rijke traditie als Brouwerij de Koninck.
Grenspaal met gebeeldhouwde hand
De geschiedenis van Brouwerij de Koninck begint in 1827 wanneer Joseph Henricus De Koninck herberg 'De Plaisante Hof' gelegen op de grens tussen Antwerpen en Berchem aankoopt. Op die plek stond een stenen grenspaal met een gebeeldhouwde hand waar kooplui tol betaalden. Deze grenspaal vindt u vandaag de dag nog tegenover Brouwerij de Koninck, op de hoek van het Prins Albertpark en de Albertlei.
Joseph Henricus De Koninck sterft vrij jong en zijn echtgenote, Elisabeth Cop, hertrouwt in 1833 met natiebaas Johannes Vervliet. Deze beslist om de herberg om te bouwen tot een brouwerij onder de naam "Brouwerij de Hand" aan de Grote Steenweg te Berchem, naar de afbeelding op de grenspaal. Later verhuisd naar hoek Boomgaardstraat- Steenweg op Mechelen. De hand wordt vanaf dan vereeuwigd in het logo van de brouwerij.
Expansie
In 1912 wordt "Brouwerij de Hand" omgevormd tot "Brasserie Charles De Koninck" en eigenares Josephina De Koninck neemt graanhandelaar Florent Van Bauwel in dienst. Later wordt Van Bauwel bedrijfsleider. Deze zoekt na de Eerste Wereldoorlog voor het heropstarten van de brouwerij hulp bij Joseph Van den Bogaert, lid uit een bekende brouwersfamilie uit Willebroek en heeft als afgestudeerde aan de landbouw- en brouwerijschool van Leuven de nodige technische kennis voor de nieuwe brouwerij, om de brouwerij her op te starten.
Met het duo Van Bauwel-Van den Bogaert begint de spectaculaire expansie van het bedrijf. In 1940 wordt Modeste Van den Bogaert, de zoon van Joseph Van den Bogaert, oorlogsvrijwilliger in Engeland en de brouwerij komt zwaar gehavend uit de oorlog. In 1949 neemt Modeste Van den Bogaert (27) de brouwerij over na de dood van zijn vader. Hij zal het bedrijf meer dan 50 jaar leiden. 1959 vindt de overname Brouwerij de Valk. De Valk wordt productie- en distributie-eenheid.
Export
Modest Van den Bogaert wordt in 1977 voorzitter van de Confideratie der Brouwerijen van België. Twee jaar later wordt er zo'n 50 miljoen euro gestoken in het stookhuis en bottelarijcomplex dat hierdoor 40.000 flesjes/uur aankan. Ook die tijd kwam de export naar Nederland, later ook Rusland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Spanje en Japan goed op gang. Om de groei bij te kunnen benen werd er geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal die in 1995 werd geopend. 1995: opening nieuwe brouwzaal.
Stillegging productielijn
Beide zonen Dominique en Bernard Van den Bogaert nemen in 2002 de fakkel over, maar helaas niet altijd even succesvol. De productie daalde in 4 jaar van 130.000 hectoliter tot 80.000 hectoliter in 2005. De oorzaak was divers. Het bierverbruik in het algemeen daalde in West Europa en vele brouwers hadden last van de overheersing van Inbev en Alken Maes. Hierdoor was De Koninck verplicht om de productielijn drie vrijdagen per maand stil te leggen.
In het jaar van het 175 jarig bestaan in 2008 ontvangen ze het Kwaliteitslabel Belgian Family Brewers.
Overgenomen
In 2010 wordt De Koninck overgenomen door Duvel Moortgat. Een overnamebedrag is nog niet bekendgemaakt. Heineken zou ook een bod hebben uitgebracht op De Koninck, maar vist dus achter het net.
Door te investeren in beleving werd letterlijk leven in de brouwerij gebracht. De brouwerijsite werd omgetoverd tot een dynamische, creatieve hub in de stad. Naast de brouwactiviteit, is er een volledig vernieuwde brouwerijtour en werd ruimte opengesteld voor andere ambachten. Door de verhuis van de bottelarij, kwam er op de site namelijk plaats vrij om ook andere stielmannen die met evenveel passie voor hun vak bezig zijn als de brouwers van De Koninck, een vaste stek te geven. Zo verwelkomde de Stadsbrouwerij vanaf 2013 kaasaffineurs Van Tricht, slagers De Laet en Van Haver, chocolatier Jitsk, bakker Kenney van Hoorick, chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, culinair fotograaf Tony Le Duc, bbq-kampioen Jord Althuizen,"¦ Stuk voor stuk toppers in hun vak die de bezoekers laten proeven van absoluut meesterschap waarbij handwerk nog steeds centraal staat.
Een onderscheidende beleving staat ook centraal in de vernieuwde, interactieve brouwerijtour die je helemaal onderdompelt in de wereld van Stadsbrouwerij De Koninck. Het is een heuse toeristische trekpleister voor jong en oud. Je doet de tour op eigen temp, zonder gids. In verschillende themaruimtes kom je alles te weten over Antwerpen als bierstad, het Belgische bierlandschap en het complete brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgen voor een 360° totaalbeleving. De 4 meter hoge gang door de brouwhal is uniek in Europa. Aan het einde kan je bovendien proeven van het rijke bierassortiment.
De brouwerij is dagelijks (behalve maandag) te bezoeken van 10u tot 18u en op zaterdag van 10u tot 20u. Voor tickets en info check je de website van de Koninck.
Brouwerij De Koninck heeft 1 overname gedaan, namelijk Brouwerij de Valk in 1959.
Geen Geniet & Geef bier dit jaar
Er zal dit jaar geen Geniet & Geef bier worden gebrouwen. Stichting Geniet & Geef schuift de actie voor 2020 door naar 2021 vanwege het Coronavirus. In 2021 zal er weer een Geniet & Geef bier worden gepresenteerd!
De Koninck APA wordt overal ter wereld officieel ‘Bolleke’
Het klassieke Antwerpse bier De Koninck APA wordt overal ter wereld officieel ‘Bolleke’. Stadsbrouwerij De Koninck geeft het Bolleke terug aan de Antwerpenaar.
Goud voor Liefmans Goudenband & De Koninck Tripel d'Anvers
De World Beer Awards is een jaarlijkse, prestigieuze internationale bierwedstrijd waarin gestreden wordt om de titel van het beste bier. De winnaars werden vorige week in Londen bekendgemaakt. Brouwerij Duvel Moortgat wist met twee van haar bieren goud te scoren.
Bekijk alle producten van Brouwerij De Koninck die op dit moment te koop zijn.
De Koninck bierglas: Bolleke
Glazen
€ 26,99