Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Heeren van Beeck

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Heeren van Beeck

Brouwerij De Heeren van Beeck was een bierbrouwerij uit Beek (Nederland).

Brouwerij De Heeren van Beeck

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Carnaval

Op 26 maart 1998 openden Jules Stijnen en Rik Meijer in een voormalige discotheek in Beek de eerste huisbrouwerij van Limburg. Men wilde graag met de naam van Brouwerij Sint Martinus aan de slag omdat de 11e november, maandag van heilige St. Martinus, in Limburg samenvalt met het begin van de carnaval. Helaas was deze naam al vergeven aan een Groningse brouwerij die de merknaam gedeponeerd had. De huidige naam “De Heeren van Beeck” is ontleend aan de bewoners van het vroegere kasteeltje Vroenhof dat later de oude pastorie van Beek huisvestte een brouwerij. Jules Stijnen is exploitant van Café Napoleon in Beek en brouwmeester Rik Meijer is voedingsmiddelentechnoloog en leerde het brouwersvak bij Brouwerij de Ridder en. doorliep hij een stage bij Amsterdams Bierbrouwerij Maximiliaan.

Lees ook

De brouwerij

Er wordt uitsluitend bovengistend bier gebrouwen. De reden hiervoor is dat de grote brouwerijen het brouwen van ondergistend bier voor hun rekening nemen waar bijna niet tussen te komen is. Daarnaast hebben bovengistende bieren meer smaak. In eerste instantie zal er per jaar ongeveer 500 tot 700 hl bier worden gebrouwen. Het bier wordt vervolgens per tankwagen naar de Gulpener Bierbrouwerij vervoerd alwaar het gebotteld wordt. De begaande grond van de brouwerij is onderverdeeld in een café-gedeelte met eetgelegenheid en een brouwgedeelte met koperen ketels waar men de brouwer aan het werk kan zien. Er is ruimte voldoende om de lokatie te gebruiken als feestzaal of als vergaderruimte waarbij maximaal 250 personen onderdak kan worden geboden. Naast deze ruimte bevinden zich, gescheiden door een glazen wand, de gist- en opslagtanks. Daarachter ligt weer een laboratorium. In de kelder staat een flessenvuller opgesteld waar de flessen handmatig afgevuld worden en voor hergebruik worden gereinigd.
Op 1 juni 1999 stapte Rik Meijer uit het bedrijf, Reden was een verschil in inzicht in de bedrijfsvoering.

Windmolen

Martin Heyse, gepensioneerd brouwmeester van de Brand Brouwerij, nam met het vertrek van brouwer Rik Meijer de roerstok ter hand. Martin legde de brouw- en vergistingsschema's vast en vergrootte de stabiliteit van het bier. Tevens bracht hij Jules Stijnen en de nieuwe brouwer Richard Hogewoning de fijne kneepjes van het vak bij. Sinds 2000 maakte de brouwerij gebruik van de Hubertusmolen in Genhout voor het malen van het benodigde graan. Hiermee was de brouwerij op dat moment de enige Europese brouwerij die gebruik maakt van een windmolen. Molenaar Goossens uit Beek maalde het mout op ambachtelijke wijze. Volgens de brouwerij is de kwaliteit van het maalsel zo hoog, dat ze besloot gebruik te blijven maken van de historische molen.

Splitsing horeca en brouwerij

Sinds januari 2006 wordt er niet meer gebrouwen in Beek en is de brouwinstallatie verplaatst naar Emelisse in Zeeland. Door onvoorziene omstandigheden kwam de bedrijfsvoering van Heeren van Beeck onder druk te staan en moest er gesaneerd worden. Zo werdt het brouwerij gedeelte uit de onderneming geschrapt en ging de Heeren van Beeck verder als gerenomeerd zalencentrum. Voor de brouwerij was er niet langer een zelfstandig bestaanrecht en fuseerde met Den Engel Bierbrouwers en Brouwerij de Keyzer uit Maastricht.
De bieren van de Heeren van Beeck waaronder het Limburgse Amber "De Veldwachter" wordt nog steeds onder licencie gebrouwen bij een belgische collega en is verkrijgbaar via Brouwerij de Keyzer uit Maastricht.

Cookie instellingen