Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Leidsch Bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Leidsch Bier

Leidsch Bier is een bierbrouwerij uit Leiden (Nederland) die is opgericht in 2004. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Leidsch Bier header
Leidsch Pine Tops Boogie Ale
Bagel Blond Leidsch Bier

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Leidsch Bier

Leidsch Bier heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Leidsch Bier!
  • Leidsch Bier Bagel Blond - Blond - 5%

    Een fris, bloemig bier met aroma's van honing en moerbeien.

  • Singelbier - Blond - 6%

    Singelbier is een fruitig, donkerblond bier. Het heeft een aroma en smaak van verschillende mout- en hopsoorten. Mout: pils, tarwe, munich, cara. Hop: Hallertau (bitterhop), Saaz (aromahop), Citra (dryhop).

  • Pumpkin Raisin Bock - Bock - 7,1%

    Pumpkin Raisin Bock bevat stukjes geroosterde pompoen die zijn toegevoegd tijdens de nagisting van het bier. De pompoen en rozijn geven een mooie complexiteit aan het bockbier zonder direct overduidelijk aanwezig te zijn.

  • Leidsch Bier Klompenbock - Bock - 6,5%

    Een bockbier met karameltonen en een hint van hout in de afdronk. 

  • Leidsch Pine Tops Boogie Ale - Winter - 6,1%

  • Leidsch Blond - Blond - 6,5%

    Het bier is een fris fruitig bier.

    Achtergrond informatie

    De voorbereidingen voor Leidsch Bier zijn gestart in 2003. Daarvoor was initiatiefnemer Jan-Willem Fukkink sinds 2000 al actief als amateurbierbrouwer. Een zelf ontwikkeld recept voor een blond bier,Slim Blondje, scoorde erg goed bij familie en vrienden. Vandaar mogelijk deze droom.
    Met de allereerste levering van Leidsch Blond (in april 2004) aan de Beekforel in Leiden was de officiële start een feit. Een enorme truck met oplegger slaagde er met moeite in de smalle straat door te komen en drie pallets met het bier af te leveren. Leidsch Dubbel (het tweede bier) volgde (pas) in april 2007. In eerste instantie als eenmalig brouwsel maar inmiddels ook vast in het assortiment. Ter gelegenheid van het eerste lustrum werd in april 2009 Leidsch Weizen geïntroduceerd.

    Aan 3 pallets niet meer genoeg

    Daarna werden de leveringen snel groter en vond Leidsch Bier onderdak bij in Oegstgeest: een selfstorage-unit voor de ‘kleine’ voorraad, en de mogelijkheid om extra pallets in een centraal magazijn te bewaren. Niet zo erg groot (65 m²) dus de pallet-opslag zal wel passen en meten worden. Maar wel met een klein kantoor, een keuken en een WC. Ook de brouwinstallatie voor receptontwikkeling, de vergistingskoelkast, de ingrediënten, laboratoriumspullen, geschenkverpakkingen, enz. enz. kunnen hier een plekje vinden. Dat is qua logistiek natuurlijk ook een stuk handiger. Deze brouwinstallatie met een capaciteit van 40 liter is in eigen beheer gebouwd, zowel voor het ontwikkelen van nieuwe recepten als het geven van brouwdemonstraties op feesten en partijen.

    Lees ook

    Ontwikkeling hier, productie daar

    De receptuur voor nieuwe bieren wordt ontwikkeld in Leiden. Op kleine (0,2 hl) schaal worden proefbrouwsels gemaakt met combinaties van mout, hop en gist; net zo lang tot een uniek, nieuw bier is ontstaan. Na zelf de basis gelegd te hebben kiest een panel van ondernemers en consumenten tijdens een bierkeuring uit een aantal proefbrouwsels het uiteindelijke bier. Tijdens de keuring worden alle aspecten van het bier zoals uiterlijk, schuim, geur en smaak beoordeeld. De uiteindelijke produktie van het bier is uitbesteed aan de Proefbrouwerij in Lochristi. Deze kleine brouwerij is gespecialiseerd in het brouwen in opdracht. De grote professionaliteit van deze brouwerij garandeert een hoge en constante kwaliteit van de bieren. Om een detail aan te geven; bij het brouwen wordt de Leidse watersamenstelling gevolgd.

    Eigen brouwerij

    Bijna honderd jaar na de sluiting van Stoombierbrouwerij de Posthoorn in 1918 heeft Leiden weer een eigen bierbrouwerij. En dat vieren we met de introductie van een nieuw bier: de MorsporterSchuingedrukte tekst, ontwikkeld en gebrouwen op Leidse bodem.
    De receptuur voor de Leidsche Bieren worden al sinds de start in 2004 in Leiden ontwikkeld. Het produktiebrouwen vindt/vond echter nog steeds in licentie plaats bij de Proefbrouwerij. Maar inmiddels zijn alle maatregelen getroffen om ook in Leiden aan de Flevodwarsweg te kunnen produktiebrouwen zoals dat met een mooi woord heet tegenwoordig. Weliswaar nog op zeer kleine schaal, 1 hectoliter per maand, maar het is de bedoeling om de brouwcapaciteit in de komende jaren stapsgewijs te vergroten.
    De nieuwe gistingstank is maar liefst 6x zo groot als de grootste, huidige tanks waarmee de totale gistingscapaciteit in één klap verdubbeld is hiervan een voorbeeld.

    Brouwcapaciteit te laag

    Het brouwen van de Blond en Aaipiejee (25 tot 40 hl per opdracht) is wegens capaciteitsgebrek uitbesteed aan de Proefbrouwerij in Lochristi (nabij Gent, België).

    Leidsch Bier in het nieuws

    Cookie instellingen