Brouwerij Haacht is een bierbrouwerij uit Boortmeerbeek (België) die is opgericht in 1898. Deze brouwerij heeft 16 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
16
Opgericht in
1898 (126 jaar actief)
Straat
Provinciesteenweg 28
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
+32 16 60 15 01
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij Haacht heeft 16 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij Haacht!Toon meer merken van Brouwerij Haacht
Toon minder merken van Brouwerij Haacht
Brouwerij Haacht is een dochteronderneming van Co.Br.Ha. (société Commerciale de Brasserie - Brouwerij Handelsmaatschappij) waarvan het aandeel genoteerd staat op de Beurs van Brussel.
In Haacht en omstreken wordt al minstens vier eeuwen bier gebrouwen, dat staat vast. Maar 14 juni 1898 is voor Haacht een belangrijke datum in de geschiedenis. Eugène De Ro, ingenieur in de gistingsbedrijven, brouwde zijn eerste bier. 'Melkerij van Haecht' werd direct omgedoopt tot Brouwerij en Melkerij van Haecht. In 1902 voerde Eugène De Ro een grondige verbouwing en modernisering uit om bier van lage gisting te kunnen brouwen. De inspanningen legde geen windeieren, want in 1913 behoorde Brouwerij Haacht al tot de top van de Belgische brouwerswereld.
Maar onder het oorlogsgeweld werden vele brouwerijen in de omgeving vernield en niet meer heropgebouwd. Na de oorlog was Brouwerij Haacht nog de enige brouwerij van de streek. Ze zette de ingezette opmars voort.
p> In 1924 werd de stoomtram tussen Brussel en Haacht geëlektrificeerd. Dankzij de "biertram" kon men het bier gemakkelijker in tonnen vervoerd worden naar Schaarbeek, waar ze op karren werden overgeladen om bierhandels en cafés in Brussel bier te leveren. De sterke groei van de brouwerij betekende in 1929 het einde van de melkerij. Alle aandacht ging nu naar het brouwen van bier. De productie werd uitgebreid met Bock, Export, Pilsen en Stout-Ale.
In 1937 behaalde Brouwerij Haacht een vooroorlogs productierecord van liefst 578 000 hl. De brouwerij vergrootte haar impact ook door Brouwerij Bavaro-Belge (Brussel) en Brasserie Vivegnis (Luik) over te nemen.
Direct na de oorlig stond de vernieuwing van het productieapparaat niet stil. In 1945 vond een uitbreiding van de productie van vatenbier naar flessenbier plaats. Enkele jaren na de oorlog nam Alfred van der Kelen, schoonzoon van Eugéne De Ro de leiding van de brouwerij over. Onder zijn impuls werden nog enkele brouwerijen overgenomen: Brasserie Centrale de Péruwelz, Brasserie de Marchienne, Brasserie Centrale de Wasmes, Grote Brouwerijen Atlas (Anderlecht), Brasserie de l'Aigle (Doornik), Brouwerij Lust (Kortrijk) en Bassée de la, Brasserie (Frankrijk).
In 1950 werd er limonade en mineraalwater onder de merknaam Val op de markt gebracht en in 1960 werd gestart met een afdeling wijnen en aperitieven. In 1953 nam Brouwerij Haacht gedurende vele jaren in rangorde van belangrijkste brouwerijen de tweede plaats in.
De overnamebeweging werd voortgezet: Brouwerij Tielemans (Aarschot) (1969), Brasserie Fréteur (Lomme, Frankrijk), Brouwerij Excelsior (Gent), Brasserie le Coq Hardi (Rijsel, Frankrijk), Brouwerij Roberg (Ieper), Brouwerij de Gomme (Ruddervoorde), Brouwerij Cerkel (Diest) en Brouwerij 't Hamerken (Brugge). Zo werd met al deze overnames een omvangrijk vastgoed opgebouwd dat naast de gebouwen en gronden ook enkele honderden cafés omvatte. Na de sluiting van de Diestse brouwerij Cerkel wordt het traditioneel zoet Gildenbier (6,3 %) op de markt gebracht
In 1975 werd de Super 8, ter ere van Hertog Jan I van Brabant, omgedoopt tot Primus.
In 1985 verwierf Brouwerij Haacht in exclusiviteit de productie en commerciële activiteiten van Pepsi-Cola in België.
In 1989 moest ook Haacht volgen en werd het Witbier Haacht gelanceerd. Ook een belangrijke stap werd genomen in 1990 toen een akkoord werd getekend met de Abdij van Tongerlo voor de productie en commercialisatie van de Abdijbieren Tongerlo.
Sinds begin jaren '90, investeerde Brouwerij Haacht enorm in nieuwe productietechnieken. In 1990 werden de gisting, lagering en filtratie vernieuwd en in 1994 was de brouwzaal aan de beurt.
De realisatie van de nieuwe bottelarij is de grootste industriële investering van de brouwerij van na de Tweede Wereldoorlog. Er werden twee nieuwe afvullijnen geïnstalleerd: de eerste voor bieren en de tweede voor frisdranken en waters. Beide lijnen voldoen aan de strengste eisen voor hygiëne en veiligheid en werden gebouwd volgens de meest recente technologische standaarden.
In 2006 werden er nieuwe warme kamers gebouwd, uitsluitend bestemd voor de hergisting van de Tongerlo abdijbieren op fles. Het gebouw van 500m² telt vier compartimenten, die ieder ongeveer honderd pallets kunnen bevatten, of 600.000 flessen in totaal.
De periode is ook minder typerend voor overnames, enkel de Eupener Brauerei (Oost-kantons) en Bierbrouwerij de Leeuw uit Valkenburg (Zuid-Nederland) werden respectievelijk in 1998 en 2002 overgenomen.
In 1995 kocht Brouwerij Haacht wel nog een wijnkasteel in de Saint-Emilionstreek (Frankrijk) en produceert hiermee 2 uitzonderlijke wijnen: Chateau La Grande Barde (Montagne St. Emilion) en Château Haut St. Georges (St. Georges St. Emilion).
Co.Br.Ha haalt een geconsolideerde jaaromzet van +/- 100 miljoen euro, gerealiseerd door ongeveer 450 werknemers. Totale jaarproductie: +/- 1,2 miljoen hectoliter bieren en frisdranken. Brouwerij Haacht is een familiaal, onafhankelijke brouwerij.
Het in maart 2011 gelanceerde Mystic Perzik. Tenminste zo mag je verwachten aangezien in deze bierlijn nu ook een witbier wordt gelanceerd, de White Mystic. Daarmee verdwijnt het oude Witbier Haacht. De uitstraling en de smaak van het nieuwe bier past meer in de huidige tijd. Op deze manier ziet het bier er toch een stuk aantrekkelijker en frisser uit!
Eind 2016 introduceerde brouwerij Haacht een nieuw aantal bieren, Super 8 bier. De bier reeks is er in 2 verschillende varianten: Export en een IPA bier.
Brouwerij Haacht heeft 21 overnames gedaan. De eerste overname door Brouwerij Haacht werd gedaan in 1939 (Bierbrouwerij Bavaro-Belge) en de laatste in 2000 (Bierbrouwerij de Leeuw B.V.). Bekijk hieronder de lijst met alle overnames door Brouwerij Haacht.
Bekijk de volledige lijst met overnames
Zie minder overnames
Bierbrouwerij De Leeuw trekt unieke steun aan ondernemers door
Bierbrouwerij de Leeuw verlengt haar verregaande ondersteuningsmaatregelen voor haar Nederlandse horecapartners die sterk getroffen zijn door de coronacrisis.
Brouwerij Haacht biedt Nederlandse horecapartners verregaande ondersteuning
De Leeuw / Brouwerij Haacht Nederland, de Belgische familiebrouwerij die in Nederland opereert onder de naam Bierbrouwerij de Leeuw, komt met een reeks verregaande ondersteuningsmaatregelen voor haar Nederlandse horecapartners die de producten van Brouwerij Haacht in het assortiment hebben en sterk geraakt zijn door de coronacrisis.
Tongerlo Lux: Mitra bier van de maand
Tongerlo Lux is het bier van de maand bij Mitra. Elke maand selecteert de slijterij samen met Biermagazine een bier dat kans maakt om bier van het jaar te worden. In juni is Tongerlo Lux verkozen.