Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Roman

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Roman

Bierbrouwerij Roman is een bierbrouwerij uit Mater (België) die is opgericht in 1545. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Rebelse Strop bier

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Roman

Bierbrouwerij Roman heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Roman!
  • Adriaen Brouwer Oaked - Ale - 10%

    Adriaen Brouwer Oaked is een houtgerijpt krachtig bier met tonen van mout, karamel en aroma's van donker fruit. Het bier is erg smaakvol en complex. 

  • Gentse Strop - Blond - 6,9%

    Het is een fier bier met een fijn fruitig aroma en een subtiele hoppigheid.

  • Ename blond - Blond - 6,5%

    Het bier ruikt complex, zowel moutzoetig, fruitig en wat hoppig. Ook de smaak is fijn uitgebalanceerd met iets meer nadruk op hopbitter. Het mondgevoel is voor zo'n licht bier fors maar droog. Ook vallen de fruitige maar droge aroma's op.

  • Ename Dubbel - Dubbel - 6,5%

    Dit bier heeft een geur van karamel, gebrande mout, bittere chocolade, alcohol en gezoet fruit. In de smaak overheerst de karamel en het bitter van gebrande mout en hop.

  • Ename Tripel - Tripel - 8,5%

    Ename Tripel heeft een volle, zachtmoutige smaak die na de afdronk bitterig wordt. De droogfruitige aroma's doen aan ananas denken. Kruidige aroma's beperken zich tot een pittige, bijna peperige sensatie in de nasmaak.

  • Roman Rebelse Strop - Blond - 6,9%

    De weerbarstige Brettgist zorgt voor een ware smaaksensatie die door de tijd blijft evolueren. Een jonge Rebelse Strop krijgt zo een iets complexere smaak: fruitig, hopbitter en met een licht zuurtje.

    Achtergrond informatie

    Al meer dan 4,5 eeuwen lang herbergt Mater de brouwersfamilie Roman, die steeds de brouwerstraditie van vader op zoon heeft overgedragen. Officieel begon de geschiedenis van de brouwerij in het jaar 1545.
     

    Lees ook

    Afspanning

    De brouwerij was in die tijd namelijk gelegen langs de grote verbindingsweg van Duitsland naar Frankrijk. Langs deze handelsroute bevond zich een ' afspanning' onder de naam "De Clocke", waar de reizigers konden uitrusten, overnachten en er ook hun paarden uitspannen, stallen en eventueel verwisselen. Deze afspanning bestond uit een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en uiteraard ook een brouwerij. De heer Joos Roman beheerde deze afspanning. Hij was baljuw van de streek rond Schorisse tot het jaar 1604 en kan beschouwd worden als de "Pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. De nieuwe Roman-generaties namen telkens de roerstok over. Sindsdien zijn ze 12 generaties verder en is het nevenberoep van toen, uitgegroeid tot een hoofdactiviteit. De weduwe Roman-Uyttersport gaf in het jaar 1907 het beleid in de handen van haar drie zonen: Louis, Charles en Joseph. De brouwerstraditie bleef zo overgedragen van vader op zoon. De heer Louis Ch.J.Roman werd de twaalfde opvolger in rechte lijn en is nog steeds de huidige bedrijfsleider van de NV.

    Nieuwe brouwerij

    In 1927 werd Brouwerij Roman omgevormd tot een naamloze vennootschap, waarvan de heer Louis Ch.J.Roman thans voorzitter is van de raad van bestuur. In 1930 werd naast de bestaande gebouwen een gloednieuwe brouwerij opgetrokken die sindsdien met de regelmaat van de klok werd vergroot. De brouwerij bestaat uit imposante gebouwen rond een binnenplein.

    Rond de oorlogsjaren

    Voor de Tweede Wereldoorlog bereikte de brouwerij een hoogtepunt met de verkoop van de Bruine Roman Oudenaards. Deze geweldige productie-explosie gebeurde onder impuls van de drie broers Roman. Zij loodsten de brouwerij doorheen de twee Wereldoorlogen, waardoor de brouwerij geleidelijk kon uitgroeien tot een succesvol bedrijf.

    Na 1945 lag de focus op de herovering van de verloren markt en kwam het lage gistingsbier Romy Pils dit versterken. Dankzij de productie van de Romy Pils schoot het omzetcijfer pijlsnel de hoogte in en kende de brouwerij een nieuwe bloei. In 1954 voegde Brouwerij Roman waters en limonades aan haar assortiment toe. Al gauw volgden Special Roman, Christmas Bell, ...

    Nieuw, nieuw en nieuw

    Met de komst van Sloeber in 1983 werd voor het eerst een bier van hoge gisting met hergisting op fles in het gamma opgenomen. Deze industrialisering bracht Brouwerij Roman in een economische stroomversnelling met als gevolg dat er een grote opeenvolging van nieuwe bieren, nieuwe technieken en nieuwe verkoopstechnieken ontstond.

    1990 was het jaar van de succesvolle lancering van de Ename abdijbieren: Ename Dubbel en Ename Tripel. Deze reeks abdijbieren kreeg versterking van de Ename Blond (1997) en de amberrode winterversie Ename Cuvée 974 (2002). Deze laatste verving Christmas Bell, die toen qua verkoop op de terugweg was. Het Mater Witbier dateert van 1993.

    Tot slot besloot Brouwerij Roman in 2003 om het bruine bier Roman Oudenaards, waarmee ze trouwens groot geworden was, te herlanceren onder de naam Adriaen Brouwer. Op die manier werd het traditionele bruintje van Roman nieuw leven ingeblazen.

    De Brouwerij Roman produceert en commercialiseert dus een bijna compleet gamma Belgische bieren, één voor één gebrouwen op een specifieke en ambachtelijke wijze.

    Bierbrouwerij Roman in het nieuws

    Cookie instellingen