Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Dampegheest

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Dampegheest

Brouwerij Dampegheest is een bierbrouwerij uit Limmen (Nederland) die is opgericht in 2008. Deze brouwerij heeft 9 bieren in het assortiment.

Dampegheest header image
Oikenbock herfstbock logo
Oikenbock header image

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brouwerij Dampegheest

Brouwerij Dampegheest heeft 9 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Dampegheest!
  • Dampegheest Alkmaars Blondje - Blond - 7,5%

    Alkmaars Blondje is een krachtig blond bier met een volle smaak. Het heeft een fruitige en romige structuur, met een lichte zoetheid van de lactose en een laag koolzuurgehalte. 

  • Dampegheest Zware Hufter - Gerstewijn - 10%

    Zware Hufter is een Gerstewijn met een rijke en complexe smaak. Het heeft tonen van donker fruit, karamel en specerijen, met een warme afdronk. 

  • Dampegheest Antje - Blond - 6%

    De fruitigheid in het aroma van Dampegheest Antje, die mede het gevolg is van het dryhoppen, zet door in de smaak en is zeer aangenaam. Geel fruit als grapefruit en ananas brengen een zoete beleving in je mond en bitter op je tong.

  • Dampegheest Manus - Blond - 4,7%

    Direct na het inschenken van de lichtblonde Manus komt een prachtige, frisse, bloemige fruitigheid je neus tegemoet, begeleid door een vleugje banaan. De lichte kruidigheid in dit bier komt onder andere van koriander, en de honingzoete smaak doet je denken aan banaan, citrus en ananas. De zachte bitterheid zorgt voor een frisheid die je een zomers gevoel geeft.    

  • Dampegheest Oikenbock - Bock - 6,5%

    Oikenbock is gebrouwen door Dampegheest met vier soorten mout wat zorgt voor een complexe en fijne smaak. Samen met de eikenhouten lagering ontstaat een complexe smaak van eiken, vijgen, rood fruit en een vleugje salmiak. Daarbij zorgen die vier soorten hop voor een fijne bittere afdronk. Deze herfstbok is al met al een ware traktatie.

  • Dampegheest Skoftig - Dubbel - 7,6%

    Skoftig is een Dubbel met een rijke en complexe smaak. Het heeft tonen van karamel, stroop, drop en in de verte wat speculaaskruiden.   

  • Dampegheest Bekem - Amber - 6,5%

    Bekem is een Licht Gerookt Amberbier met een subtiele rooksmaak. Deze rooksmaak is mooi in balans met de mout, hop en gistsmaken.

  • Dampegheest Winter Wit - Wit - 9%

    Winter Wit is een Zwaar Witbier met een rijke en complexe smaak. Het heeft tonen van tarwe, mout en veel zwaar geel fruit, verlicht met een fris vleugje citrus. 

Achtergrond informatie

Brouwerij Dampegheest heeft in oktober 2008 de officiële status gekregen, en wordt gerund door drie personen uit Limmen die drie hl per keer kunnen brouwen. Hun bockbier viel erg in de smaak en hun gehele productie wordt via één winkel in Limmen verkocht. Gelukkig hebben ze een aantal bieren achtergehouden voor ons bierfestival. Ze zijn momenteel bezig de brouwerij aan te passen en op te knappen, alvorens ze over willen gaan tot een officiële opening. De brouwerij is vernoemd naar Huize Dampegheest die in 1730 nog stond in Heerlijkheid Limmen.

Kant-en-klaar brouwpakket

Zoals bijna elke hobbybrouwer begon Kees Koot met het kopen van kant-en-klare brouwpakketten. Kees Koot, van beroep fotograaf, kreeg daar echter gauw genoeg van. "Het is maar surrogaat. Dus ben ik begonnen om de ingrediënten los te bestellen en eigen recepten uit te proberen." Die bevielen zo goed, dat de pannen steeds groter werden en op den duur een omgebouwde vaatwasmachine voor het spoelen van de flessen nodig was.

Professioneel

Twee jaar geleden besloten hij, zijn broer Rinus en Herman Zomerdijk de zaak professioneel aan te pakken, maar wel als hobby naast het dagelijks werk. De brouwinstallatie is eigenhandig gemaakt van 2e hands RVS ketels uit de zuivelindustrie. Rinus is leliekweker en Herman hoofd technische dienst van de Limmer melkfabriek. "Door Herman", zegt Kees, "hebben we een grote sprong voorwaarts gemaakt. We hebben een ruimte gehuurd en een professionele ketel van 300 liter aangeschaft. Net als alle verdere toebehoren hebben we die van de sloop voor schrootwaarde gekocht en zelf opgeknapt. Omdat de ketel groter dan 100 liter is, moesten we ons bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Als naam hebben we Brouwerij Dampegheest gekozen naar een oude heerlijkheid die hier vroeger stond." Nu brouwen ze per 3 weken 300 liter bier, oftewel 400 flessen van 0,75 cl. Maar in 2010 willen ze dit uitbreiden naar 800 liter zodat het bier op meer plaatsen gekocht kan worden dan alleen bij Gall & Gall in Limmen.

Lees ook

Brouwen is 80% schoonmaken

De bedrijfshal ziet er brandschoon uit. Kees: "80% van het werk van een bierbrouwer bestaat uit schoonmaken." Tijdens de rondleiding die hij geeft, besef je pas hoe arbeidsintensief het brouwen is en wat er allemaal bij komt kijken. Niet iets om snel rijk van te worden. Bovendien moet een uitgebreide administratie worden bijgehouden. Van de inkoop van de ingrediënten, van de recepten én van de alcoholaccijns die moet worden betaald. Enige wens is op dit moment nog een flessenvulmachine. Die is al wel in huis maar moet nog volledig gereviseerd worden. Flessen spoelen hoeft niet meer, want die worden kant-en-klaar, steriel en wel gekocht.

Klaar voor de toekomst

20 Brouwsels van 300 liter per jaar, feitelijk een uit de kluiten gewassen hobby. Hierdoor blijft de vraag groter dan het aanbod. Nu staat er al een tijdje een 8 hl installatie klaar om de 3 hl te vervangen maar de drie heren vonden wel dat eerst aan een paar randvoorwaarden voldaan moest worden. Eén ervan was dat er een operationele afvul- en etiketteerlijn zou moeten zijn, want 300 liter handmatig afvullen en beplakken is al wat, laat staan 800 liter!

De tweede voorwaarde was het verhogen van de lagercapaciteit. Meer bier brouwen uiteraard geweldig, maar je moet het wel kwijt kunnen! Daarom zijn er in China drie gist-/lagertanks van elks 2000 liter gefabriceerd, waar twee brouwsels per stuk in kunnen en bij een zwaar bier waarschijnlijk zelfs drie. Deze tanks zullen medio september 2011 in Nederland arriveren om te worden geïnstalleerd.

Naast bovenstaande zaken die zijn op opgelost is ook de centrifugeerketel vervangen, zijn er nieuwe etiketten ontworpen, zijn er nieuwe doppen met eigen logo in de maak en worden de bieren tevens op wegwerpflessen van 33 cl afgevuld. Ook zal de verkrijgbaarheid in de horeca vergroot worden en wordt het distributiekanaal uitgebreid.

Brouwerij Dampegheest in het nieuws

Cookie instellingen