Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brasserie Lefebvre | Belgische bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre is een bierbrouwerij uit Quenast (België) die is opgericht in 1876. Deze brouwerij heeft 9 bieren in het assortiment.

Lefebvre Brouwerij
Floreffe Blond - Romige smaak
Hopus logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre heeft 9 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brasserie Lefebvre!
  • Barbar blond - Honingbier - 8%

    Barbar Blond heeft een zachte en zoetige honing smaak.

  • Floreffe Blond - Blond - 6,5%

    Floreffe Blond is rijk aan aroma's. Eerst snuift men de mout en fruitige toetsen op. De bitterheid komt van een subtiele mengeling van de beste hopsoorten. De aanzet is krachtig, maar gaat over in een gevoel van zachtheid en eindigt in een finale van zoethout.

  • Barbar bok - Bock - 8%

    Barbar Bok heeft een zachte en zoetig smaak met een honingachtige achtergrond.

  • Hopus - Blond - 8,3%

    Hopus heeft een unieke en originele neus die gekenmerkt wordt door een mengeling van vegetale, citrus- en fruitige toetsen. De heldere aanzet wordt gekenmerkt door een intense en bittere smaakervaring en een waar festival van hoptoetsen. Nadien wordt het smaakevenwicht van dit bier van hoge gisting hersteld door de fruitige aroma’s en moutsmaken, zonder de initiële smaak echter te verdoezelen.

  • Floreffe Dubbel - Dubbel - 6,3%

    De Floreffe Dubbel heeft door een knappe mengeling van speciale moutsoorten een bruine kleur en moutsmaak. Het bier is heerlijk te combineren bij stoofpotjes.

  • Blanche de Bruxelles - Wit - 4,5%

    Blanche de Bruxelles heeft een fruitige smaak van citrus.

  • Floreffe Tripel - Tripel - 6,5%

    Floreffe Triple dankt zijn naam aan zijn diepe smaak. De combinatie tussen de bitterheid en de karamel is karakteristiek. Zoals de andere bieren van de abdij van Floreffe, wordt het niet gefilterd. Het kan dus lichtjes troebel zijn als het koud geschonken wordt. Zoals het recept van de monniken voorschrijft, wordt het hergist op fles met gist en suiker.

  • Manneken Pils - Pils - 5%

    Manneken Pils heeft een schitterend goudkleurige body, een stevige schuimkraag en een subtiele neus van mout en bloesems. De directe aanzet wordt gevolgd door een complexe en soepele smaak omdat tijdens het brouwen maïs werd gebruikt. De eerder bittere smaak houdt ook tijdens de afdronk aan, waardoor dit bier een uitstekende dorstlesser is. 

Achtergrond informatie

De oprichting van Brouwerij Lefebvre vond plaats in 1876. In de omgeving van de naburige purpersteengroeven worden diverse herbergen geopend waar de talrijke steenhouwers hun dorstige kelen konden lessen. Mede hierdoor besloot Jules Lefebvre, jachtwachter, landbouwer, herbergier en moutbewerker een nieuwe brouwerij te starten die deze herbergen van bier kon voorzien.

Rond de eerste wereldoorlog
In 1916, tijdens de oorlog, wordt de brouwerij ontmanteld omdat het aanwezige metaal door de Duitse bezetters wordt opgeëist.
In 1921 verhuizen August en Gaston Lefebvre, zonen van Jules en toen eigenaren, de brouwerij van het dorpscentrum naar een naburige heuvel om te ontsnappen aan de jaarlijkse overstromingen van de Zenne destijds. De nieuwe brouwerij wordt ondergebracht in de gebouwen van een faillieten brouwerij. En bevindt zich hier heden ten dage nog steeds. Tevens wordt de kans aangegrepen om de zaak te moderniseren met de oprichting van een bottelarij waardoor op flessen kon worden afgevuld wat tot dan toe alleen beperkt was tot vaten van 30, 50 en 100 liter.
Technische voorsprong
In 1932 neemt de brouwerij biervaatjes met een kegelvormige cylinders in gebruik. Dat technisch snufje zal de brouwerij een tijdlang een zekere technische voorsprong geven op de concurrentie.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens deze periode staan de activiteiten van de brouwerij op een laag pitje. Enerzijds wegens de oorlogsomstandigheden en anderzijds door het overlijden van de echtgenote van Gaston. Hoewel de brouwerij niet ontmanteld worden door de Duitsers hebben vrijwel alle brouwerijen te lijden onder het feit dat alleen bier geproduceerd mag worden met een laag alcoholgehalte; (maximum 0,8 % alcohol).

Lees ook

Steengroeven
In 1960, de tijd dat de naburige steengroeven hun activiteit aan het verminderen zijn, neemt Pierre Lefebvre de leiding over. Hij verrijkt het aanbod met een nieuw bier, Porph-Ale. Het nieuwe product van hoge gisting, dat 5% alcohol bevat, ontleent zijn naam aan het plaatselijke gesteente. In 1966 wordt nog een ander bier op de markt gebracht, Super Houblo, een soort scotch met een alcoholpercentage van 6%.

Abdij van Bonne Esperance en Abdij van Floreffe
In 1975 wordt de fakkel overgenomen door Philippe, de vijfde generatie, en is afgestudeerd in marketing. Als gevolg van een overeenkomst met de Abdij van Bonne Esperance begint men bij Lefebvre 1978 gegist bier te brouwen.
In 1983 verleent eveneens Abdij van Floreffe aan Brasserie Lefebvre een licentie voor het brouwen van hun speciale bieren. Het gamma, dat aanvankelijk 3 bieren omvat wordt hierna al spoedig uitgebreid tot 5 stuks. Na de Floreffe Double, Floreffe Triple en Floreffe Prima Melior komen de Floreffe Blonde en de Floreffe Blanche aan de beurt.

Breed gamma
In 1989 doet een wit bier zijn intrede binnen de brouwerij, de Student, een benaming die weldra wordt omgedoopt tot Blanche de Bruxelles (Brussels witteke). In 1996 innoveert de brouwerij met de lancering van Barbar, een blond bier met honing. Een variant daarop, Barbar Winter Bok, wordt alleen geproduceerd van oktober tot februari. In 1998 ziet een appelbier, de Newton, het levenslicht.

Fruitbieren
In 2002 wordt de leiding van de brouwerij overgenomen door Philippes zoon Paul Lefebvre. Ook zijn komst betekent een vernieuwing. In 2003 wordt begonnen met een kriekenbier, de Belgian Kriek en een perzikenbier, de Belgian Pêches en in 2004 wordt de Belgian Framboises gelanceerd.
Na zes generaties Lefebvre is de brouwerij nog steeds in de eerste plaats een echt familiebedrijf. Nog voortdurend in expansie en voornamelijk gericht op het buitenland. 

Brasserie Lefebvre in het nieuws

Cookie instellingen