Brouwerij Lindemans is een bierbrouwerij uit Vlezenbeek (België) die is opgericht in 1822. Deze brouwerij heeft 14 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
14
Opgericht in
1822 (202 jaar actief)
Straat
Lenniksebaan 1479
Postcode
1602
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
02 569 03 90
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij Lindemans heeft 14 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij Lindemans!Toon meer merken van Brouwerij Lindemans
Toon minder merken van Brouwerij Lindemans
Begin 19de eeuw exploiteerde de familie Lindemans een boerderij in Vlezenbeek, aan de rand van Brussel. Om ook tijdens de wintermaanden iedereen aan het werk te houden, werd besloten ook een klein lambiekbrouwerijtje op de boerderij te beginnen. Het officiële oprichtingsjaar van Brouwerij Lindemans is 1822.
Stoppen met het boerenwerk
Door het groeiende succes van de lambiek werd het brouwen stilaan belangrijker dan het boerenwerk met als gevolg dat de landbouwactiviteiten in 1950 werden stopgezet. Vanaf dat ogenblik storte de familie Lindemans zich volledige op het brouwen van Geuze en Kriek.
Fruitbieren
In 1978 werd Faro opnieuw gelanceerd nadat hij bijna volledig van de markt verdwenen was. Het fruitbier Framboise werd voor het eerst op de markt gebracht in 1980. Ten gevolge van het succes van dit fruitbier creëerde Lindemans 2 nieuwe fruitbieren: Cassis in 1986 en Pêcheresse (perzikenlambiek) in 1987. Na opnieuw geëxperimenteerd te hebben met lambiek zag in 1995 een ongewoon bier het licht: het Tea Beer. Een bier met een verrassende citroenzuur -zoete smaak. Halverwege 2004 is men opnieuw een nieuw bier beginnen maken met appels. Dit lambikbier heeft de naam applelambikgekregen.
Door de jarenlange ervaring met lambik en door steeds een perfecte kwaliteit na te streven, bleven ook de resultaten niet uit. In 1985 werd Lindemans Kriek uitgeroepen als één van de 5 beste bieren van de wereld.
Enorme groei
In 25 jaar tijd groeide de productie van 5.000 hl naar 50.000 hl. Om de lambik toch die kwaliteit te kunnen geven die we en de dinkers wensen werd in 1991 besloten om naast de oude brouwerij een nieuwe brouwzaal te bouwen met een capaciteit die drie keer hoger ligt dan de huidige. Tevens werd in deze nieuwbouw ook een nieuw koelschip geïnstalleerd.
Van houten tonnen naar roestvrij stalen tanks
In 2003 werd fors geïnvesteerd in een ruimte voor de gisting en rijping van de lambik en een magazijn met een nieuwe productielijn en stapelplaatsen voor de afgewerkte producten. De opslagcapaciteit voor lambiek bedraagt nu maar liefst ruim 3,5 miljoen liter! Tevens zijn ze overgestapt van de bekende houten tonnen door roestvrij stalen tanks waarin zich houtkrullen bevinden. Deze techniek wordt ook veelvuldig toegepast in de Franse wijnindustrie. Dit omdat houten tonnen zeer duur zijn en de herstelling ervan, door gebrek aan kuipers nagenoeg onmogelijk is. Om echter te voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving betreffende de gegarandeerde traditionele specialiteit, beschikt Lindemans sinds april 2005 opnieuw over hout, 10 nieuwe foeders van elk 10.000 liter, uitgevoerd in eik door Tonnellerie Vicard uit Cognac.
Verdere groei
In 2006 wordt de brouwerij geleid door Dirk en Geert Lindemans. De productiecapaciteit was dat jaar 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Zweden, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,... In 2009 is dit al gegroeid tot 83.500 hl, waarvan 50% bestemd was voor export.
Het streefdoel luidt
Onze nog steeds familiale brouwerij heeft zich met een geschiedenis van 200 jaar ontwikkeld tot een professioneel bedrijf dat echter trouw blijft aan de artisanale methode om door spontane gisting een lambiekbier te brouwen. Daar wij ons bewust zijn van het unieke van deze methode wensen wij ook in de toekomst deze traditionele en ambachtelijke vergistingwijze in stand te houden.
In het jaar van het 200-jarig jubileum van de brouwerij werd een tweede productiesite in gebruik genomen. Op de Lindemans Satellite Brewery-site in Ruisbroek kan per brouwbeurt tot 12.000 liter bier worden geproduceerd. Het productievolume van deze tweede brouwlocatie ligt op zo'n 150.000 hectoliter per jaar. Op deze locatie worden geen lambiek bieren gemaakt, enkel hogegistingsbieren. Men gebruikt deze bieren van hoge gisting wel om blends te maken met het gerenommeerde Lindemans lambiek bier. Deze Satellite Brewery werd in september 2022 officieel ingehuldigd.
World Beer Awards 2024: Belgische successen
Brouwerijen uit België hebben tijdens de World Beer Awards 2024 mooie successen geboekt. Eén van de bieren won zelfs een hoofdcategorie van de competitie.
HORAL stelt Toer de Geuze Box en Oude Geuze Megablend 2024 voor
De Toer de Geuze wordt dit jaar op 4 en 5 mei gehouden. Daarom heeft HORAL nu de Toer de Geuze Box en de Oude Geuze Megablend 2024 gelanceerd.
Brussels Beer Challenge 2023 resultaten
De Brussels Beer Challenge werd dit jaar weer gehouden en verschillende brouwerijen hebben mooie resultaten behaald met hun bieren.