Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oersoep Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oersoep Brouwerij

Oersoep Brouwerij is een bierbrouwerij uit Nijmegen (Nederland) die is opgericht in 2012. Deze brouwerij heeft 11 bieren in het assortiment.

Oersoep brouwerij header
Sexy motherbocker logo
Oersoep - Laika logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Oersoep Brouwerij

Oersoep Brouwerij heeft 11 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Oersoep Brouwerij!
  • Oersoep Sexy Motherbocker - Bock - 8,4%

    Dit bokbier heeft een zeer krachtige maar plezierige smaak. Tot slot zijn er in de Sexy Motherbocker tonen van chocolade te proeven samen met laurier en het heeft tot slot een notige smaak. Het is over het algemeen een zuur bier, en dat is niet wat je verwacht van een (herfst)bok.

  • Oersoep Hopfather - India Pale Ale - 5%

    Oersoep Hopfather is een fruitig en bitter biertje. Het toevoegen van Mosaic hopbloemen net voor het bier op fles gaat, geeft Hopfather de smaak van tropisch fruit.

  • Oersoep - Laika - Stout - 10%

    Laika is een gebalanceerde Imperial Stout met een diepe zwarte kleur. Het heeft smaken van geroosterde mout, chocolade, zoute karamel en een vleugje vanille. Het is een complex bier met een rijke smaak die je zal verrassen bij elke slok.

  • Oersoep Dodgeball IPA - Alcoholarm - 0,3%

    Oersoep Dodgeball IPA is een alcoholarm bier met een knallend smaakpalet met veel citrustonen. Dit bier heeft een volle smaak en een fris karakter.

  • Oersoep - Juicebox Hero - Sour - 5,5%

    Oersoep Juicebox Hero heeft een fruitige en mooi zure smaak. De grote hoeveelheid krieken geven het bier een stevig aroma van zure kers en de zachte smaak van noten uit de pitten.

  • Oersoep Leuterbier - Blond - 7%

    Leuterbier is een hartverwarmend blond bier met een verfrissende smaak. Dankzij het bijgeleverde Leuterspel ontstaan er speelse gesprekken over seksualiteit, in plaats van de standaard stoere kleedkamerpraat.

  • Oersoep - Kitty Cat - Sour - 5,5%

    Kitty Cat heeft een fris, fruitig en zachtzurig karakter. De toegevoegde Citra en Mosaic hoppen geven het bier de smaken van citroen en pompelmoes.

  • Oersoep - Wild at Heart 2020 - Sour - 6,5%

    Wild at Heart 2020 heeft een fijn zuur met smaken van rozijn, port, donker fruit en hout. Het is een krachtig bier met een fruitige, karamel en zure smaak. Het heeft aroma’s van rozijnen, rood fruit, karamel, port en hout.

Achtergrond informatie

De brouwerij, opgericht in 2012, heeft in korte tijd een goede naam opgebouwd in de nationale en zelfs in delen van de internationale bier wereld. Je vond de brouwers op het Honigcomplex, waar ze alleen maar bieren brouwden die ze zelf lekker vonden. Denk daarbij aan kruidige saisons, hopexplosieve IPA's , gerookte stouts én klassieke pils. Oersoep is een brouwerij die duidelijke keuzes maakt en het experiment durft op te zoeken. Ook had Oersoep op het Honig-complex een proeflokaal met de naam 'Stoom'.

Het Honig-complex werd in 2022 gesloopt en dus moest de brouwerij een nieuwe locatie vinden. Die vonden zij op het NYMA-terrein in Nijmegen. 

Opening Brouwlab

In december 2023 werd het Oersoep Brouwlab voor publiek opengesteld. Oersoep Brouwlab is een speelse en innovatieve ruimte waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Het is een proeflokaal en brouwerij in één, waar mensen kunnen genieten van de nieuwste Oersoep-bieren die ter plekke worden gebrouwen. In het proeflokaal kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de Waal en de Oversteek.

Geschiedenis en informatie Oersoep Brouwerij

Lees hieronder over de verschillende fases die de brouwerij heeft doorgemaakt.

Herkomst naam

De naam Oersoep verwijst naar het begin van het leven op aarde waar vanuit eencellige organismen complex leven ontstond. De brouwerij maakt uit een soep van mout en water met een cellige organismen (gist) complexe bieren en smaken. De naam Oersoep refereert ook aan een aantal oude biertypen die door de brouwerij gemaakt worden zoals bieren met wilde gisting, tamelijk uniek in Nederland.

Lees ook

Producten

Oersoep besteedt veel aandacht aan haar bieren en brouwt graag gelaagde en complexe bieren. Gerookt, smakend naar het hooi in oude boerderijen of naar kruiden uit een ver land. Oersoep zoekt deze smaken zowel in de traditie als in het experiment. Het zijn bieren die bedoeld zijn om met aandacht te degusteren en er wordt nadruk gelegd op de combinatie met gerechten. De brouwerij brouwt met kwaliteitsproducten, daarom gebruiken ze vooral biologische grondstoffen.

Oersoep maakt veel gebruik van streekproducten, zoals fruit uit de Betuwe, lokale honing of granen. Het restproduct van het brouwproces, bierborstel, kan goed hergebruikt worden als veevoer of als voedingsbodem voor diverse gewassen. 

Sommige bieren laten we maandenlang rijpen in houten vaten. Uniek voor Nederland is dan ook een kelder gevuld met houten vaten. Oersoep bestaat naast een aantal fanatieke vrijwilligers uit twee personen: Kick van Hout en Sander Kobes. Kick is onder andere eigenaar geweest van een speciaalbier cafees Opera en De Deut. Sander heeft veel van kennis over het brouwproces opgedaan als hobbybrouwer. Samen besloten ze om de hobby-brouwerij te verplaatsen van een keuken naar een pand waaruit ze ook konden verkopen. Toen ze merkten dat er erg veel vraag was naar het bier zijn ze begonnen met het opschalen van de brouwerij.

Oersoep krijgt financiën niet rond

De brouwerij had eerder in 2013 de prijsvraag gewonnen om zich te vestigen op de locatie in het voormalige waterpompstation in Lent. Maar ze krijgen de financiering niet rond. Dit tot groot verdriet uiteraard van veel bierliefhebbers en de brouwers zelf. Sander Kobes: Het bedrag dat via crowdfunding was binnengehaald om de brouwerij op te starten was boven verwachting. De bank eiste echter mede door het huidige economische klimaat aanvullende eisen om de financiering te kunnen verlengen. Hierdoor zou een vertraging van twee maanden optreden en daar zag de gemeente niets in. De tijd die we hadden gekregen om alles rond te krijgen was op voorhand al heel ambitieus en in deze tijd misschien wel nagenoeg onmogelijk. Maar goed we hebben ons best gedaan en uiteraard gaan we niet stil zitten."

Waar vroeger soep gemaakt werd, wordt nu Oersoep gemaakt

Toen de financiering voor de brouwerij annex grandcafé in het voormalige pompstation niet rond kwam wordt definitief de overstap gemaakt naar de voormalige Honig-fabriek aan de West-kanaaldijk. Misschien wel het meest onooglijke en minst romantische gebouwtje van Nijmegen, maar voor een zacht prijsje hebben ze nu ene riante ruimte tot hun beschikking, in ieder geval voor acht jaar. Hierna is het de bedoeling dat dit complex plaats maakt voor woningen.  In België hebben ze een nieuwe bier installatie op de kop getikt. De investering van twee ton is grotendeels gefinancierd door crowdfunding. 

Oersoep Brouwerij in het nieuws

Oersoep Brouwerij reclames

Bekijk alle bierreclames.

Cookie instellingen