Oersoep Brouwerij is een bierbrouwerij uit Nijmegen (Nederland) die is opgericht in 2012. Deze brouwerij heeft 11 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
11
Opgericht in
2012 (12 jaar actief)
Straat
Waalplein 7
Postcode
6541AX
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
06-25064611
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Oersoep Brouwerij heeft 11 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Oersoep Brouwerij!Toon meer merken van Oersoep Brouwerij
Toon minder merken van Oersoep Brouwerij
De brouwerij, opgericht in 2012, heeft in korte tijd een goede naam opgebouwd in de nationale en zelfs in delen van de internationale bier wereld. Je vond de brouwers op het Honigcomplex, waar ze alleen maar bieren brouwden die ze zelf lekker vonden. Denk daarbij aan kruidige saisons, hopexplosieve IPA's , gerookte stouts én klassieke pils. Oersoep is een brouwerij die duidelijke keuzes maakt en het experiment durft op te zoeken. Ook had Oersoep op het Honig-complex een proeflokaal met de naam 'Stoom'.
Het Honig-complex werd in 2022 gesloopt en dus moest de brouwerij een nieuwe locatie vinden. Die vonden zij op het NYMA-terrein in Nijmegen.
In december 2023 werd het Oersoep Brouwlab voor publiek opengesteld. Oersoep Brouwlab is een speelse en innovatieve ruimte waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Het is een proeflokaal en brouwerij in één, waar mensen kunnen genieten van de nieuwste Oersoep-bieren die ter plekke worden gebrouwen. In het proeflokaal kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de Waal en de Oversteek.
Lees hieronder over de verschillende fases die de brouwerij heeft doorgemaakt.
De naam Oersoep verwijst naar het begin van het leven op aarde waar vanuit eencellige organismen complex leven ontstond. De brouwerij maakt uit een soep van mout en water met een cellige organismen (gist) complexe bieren en smaken. De naam Oersoep refereert ook aan een aantal oude biertypen die door de brouwerij gemaakt worden zoals bieren met wilde gisting, tamelijk uniek in Nederland.
Oersoep besteedt veel aandacht aan haar bieren en brouwt graag gelaagde en complexe bieren. Gerookt, smakend naar het hooi in oude boerderijen of naar kruiden uit een ver land. Oersoep zoekt deze smaken zowel in de traditie als in het experiment. Het zijn bieren die bedoeld zijn om met aandacht te degusteren en er wordt nadruk gelegd op de combinatie met gerechten. De brouwerij brouwt met kwaliteitsproducten, daarom gebruiken ze vooral biologische grondstoffen.
Oersoep maakt veel gebruik van streekproducten, zoals fruit uit de Betuwe, lokale honing of granen. Het restproduct van het brouwproces, bierborstel, kan goed hergebruikt worden als veevoer of als voedingsbodem voor diverse gewassen.
Sommige bieren laten we maandenlang rijpen in houten vaten. Uniek voor Nederland is dan ook een kelder gevuld met houten vaten. Oersoep bestaat naast een aantal fanatieke vrijwilligers uit twee personen: Kick van Hout en Sander Kobes. Kick is onder andere eigenaar geweest van een speciaalbier cafees Opera en De Deut. Sander heeft veel van kennis over het brouwproces opgedaan als hobbybrouwer. Samen besloten ze om de hobby-brouwerij te verplaatsen van een keuken naar een pand waaruit ze ook konden verkopen. Toen ze merkten dat er erg veel vraag was naar het bier zijn ze begonnen met het opschalen van de brouwerij.
De brouwerij had eerder in 2013 de prijsvraag gewonnen om zich te vestigen op de locatie in het voormalige waterpompstation in Lent. Maar ze krijgen de financiering niet rond. Dit tot groot verdriet uiteraard van veel bierliefhebbers en de brouwers zelf. Sander Kobes: Het bedrag dat via crowdfunding was binnengehaald om de brouwerij op te starten was boven verwachting. De bank eiste echter mede door het huidige economische klimaat aanvullende eisen om de financiering te kunnen verlengen. Hierdoor zou een vertraging van twee maanden optreden en daar zag de gemeente niets in. De tijd die we hadden gekregen om alles rond te krijgen was op voorhand al heel ambitieus en in deze tijd misschien wel nagenoeg onmogelijk. Maar goed we hebben ons best gedaan en uiteraard gaan we niet stil zitten."
Toen de financiering voor de brouwerij annex grandcafé in het voormalige pompstation niet rond kwam wordt definitief de overstap gemaakt naar de voormalige Honig-fabriek aan de West-kanaaldijk. Misschien wel het meest onooglijke en minst romantische gebouwtje van Nijmegen, maar voor een zacht prijsje hebben ze nu ene riante ruimte tot hun beschikking, in ieder geval voor acht jaar. Hierna is het de bedoeling dat dit complex plaats maakt voor woningen. In België hebben ze een nieuwe bier installatie op de kop getikt. De investering van twee ton is grotendeels gefinancierd door crowdfunding.
Oersoep Brouwlab opent deuren voor bierliefhebbers
Brouwerij Oersoep opent op 21 december de deuren van het Oersoep Brouwlab op het NYMA-terrein. Het is een proeflokaal en brouwerij in één waar de bierliefhebber zijn hart kan ophalen.
Brouwerij Oersoep start crowdfunding voor brouwlab
Oersoep uit Nijmegen is een crowdfundingscampagne gestart om een brouwlab op de NYMA te realiseren. De brouwerij hoopt te groeien naar meer dan 1000 eigenaren.
Leuterbier binnenkort gelanceerd
Leuterbier laat mannen op een andere manier over seks praten. Er werd een succesvolle crowdfunding gehouden en nu start een seksueel lenteoffensief voor mannen met smaak.