Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij de Fontein | Speciaalbier uit Stein

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij de Fontein

Brouwerij de Fontein is een bierbrouwerij uit Stein (Nederland) die is opgericht in 2006. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Brouwerij De Fontein
De fontein Maaskanter logo
De fontein Maaskanter bier

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brouwerij de Fontein

Brouwerij de Fontein heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij de Fontein!
  • De Fontein Ambrosia Limited Edition - Gerstewijn - 11%

    Ambrosia Limited Edition is een complex bier met tonen van rijp fruit, zoals perzik en sinaasappel, gecombineerd met een lichte kruidigheid. Het heeft een rijke body en een warme afdronk met een hint van mout en karamel.

  • De Fontein Limburgs Blond - Blond - 5,9%

    Limburgs Blond heeft een fruitige en licht zoete smaak met subtiele kruidige en moutige tonen. De afdronk is licht bitter en droog, wat het een veelzijdige keuze maakt voor verschillende gerechten.

  • De Fontein Milk Stout - Stout - 6,5%

    Milk Stout is een romig bier met een zachte, zoete smaak. De toevoeging van lactose zorgt voor een milde, melkachtige zoetheid, die goed in balans is met de lichte tonen van chocolade en geroosterde mout. Het bier heeft een soepele en zachte afdronk.

  • Fontein IPA - India Pale Ale - 6,5%

    Fontein IPA biedt een frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en tropisch fruit. Het bier heeft een aangename bitterheid die mooi in balans is met de moutige zoetheid. De afdronk is verfrissend, met een subtiele hopbitterheid die lang aanhoudt.

  • De Fontein Limburgs Tripel - Tripel - 9%

    Limburgs Tripel van Brouwerij de Fontein is een diep goudkleurig bier met een volle, romige schuimkraag. Het aroma biedt rijpe banaan, honing en een vleugje kruidigheid. De smaak balanceert zoet en bitter, met karamel en tropisch fruit.

  • De Fontein Maaskanter - Dunkel weizen - 6%

    De Maaskanter heeft een rijke smaak met fruitige banaan- en karameltonen, aangevuld met subtiele kruidnagel. Het bier is vol van smaak, maar toch zeer toegankelijk en doordrinkbaar. De troebele structuur komt door het gebruik van tarwe en de kastanjebruine kleur maakt het visueel aantrekkelijk.

Niet meer gebrouwen door Brouwerij de Fontein

Er is bij ons 1 bier bekend van Brouwerij de Fontein die nu niet meer wordt gebrouwen.

  • Beluga Blond - Blond - 7,6%

    Beluga Blond was een blond bier van hoge gisting, gearomatiseerd met verveine en gember.   Het bier werd op unieke wijze gebrouwen met een versuikeringsproces dat speciaal voor Restaurant Beluga werd ontwikkeld. Door de toevoeging van de kruiden en het unieke brouwproces is een mooie balans ontstaan van een fris, doordrinkbaar bier dat toch een warm en mondvullend karakter heeft.

Achtergrond informatie

Toen in 1915 Brouwerij de Fontein haar poorten sloot werd er in Stein geen bier meer gebrouwen. Op een nieuwe locatie, op een steenworp afstand van de oude, wordt na ruim 90 jaar in 2006 het brouwen weer nieuw leven ingeblazen. Uiteraard naar de maatstaven van deze tijd.

Akkoord

Begin september 2003 ging de gemeenteraad van Stein, het bestemmingsplan moest hiervoor wel worden aangepast, akkoord met het plan om in Stein een bierbrouwerij met proeflokaal en een buitenterras te mogen beginnen. Iets later volgde ook de toestemming van de provincie. Hierna was het wachten op de monumentenvergunning die nodig was om de hoeve te mogen verbouwen. Toen ook dit rond was werd na een verbouwing de brouwerij geopend op 20 mei 2006 door burgemeester Anton Barske van Stein.

De oprichters

Brouwerij de Fontein maakt bovengistende speciaalbieren in de breedste zin des woords. Rik Brouns (1976) en Lonneke Dings (1977), de oprichters en eigenaren van de brouwerij, leerden beide het vak bij diverse brouwerijen zoals Brouwerij de Ridder in Maastricht en Bierbrouwerij St. Christoffel in Roermond. Rik studeerde tussentijds levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. In juni 2003 studeerde hij af als levensmiddelentechnoloog, gespecialiseerd in de industriële microbiologie. Rik werkte aanvankelijk in deeltijd als productontwikkelaar bij een snackfabrikant. Lonneke doorliep een soortgelijk traject, levensmiddelentechnologie aan de HAS en daarna Wageningen Universiteit en studeerde af in november 2004, gespecialiseerd in de levensmiddelenchemie.

Monument

De brouwerij en proeflokaal zijn gevestigd in een monumentale boerderij aan de Ondergenhousweg in Stein behorende bij Kasteel Stein, gesitueerd tegenover de brouwerij. De brouwerij is gevestigd in de oude graanschuur daterende uit 1850 en het proeflokaal met terras is gevestigd in de voormalige dierenstal uit 1800. De bovenverdieping van het proeflokaal is verbouwd tot een groepsruimte waar plaats is voor een 50-tal personen. Elders op deze lokatie staat het woonhuis van Lonneke en Rik.

Lees ook

Bier-op-maat-klanten

Rik en Lonneke streven ze naar een groot en gevarieerd aanbod want het gaat immers om het proeven en de smaakbeleving. De Fontein is geen massabrouwerij die veel van hetzelfde wil afzetten. De helft van het gebrouwen bier wordt in het proeflokaal geschonken en de andere helft afgenomen door de bier-op-maat-klanten. Elk Bier-Op-Maat is uniek in samenstelling, smaak en karakter. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever ontwikkelt de brouwerij het gewenste product. Alle bieren vult Rik af op fust of gebotteld in flessen van 33 en 75 cl flessen. Het bestelde bier gaat naar de opdrachtgever terwijl een deel achterblijft voor het eigen café. De bieren worden gebrouwen voor uiteenlopende instellingen als cafés, hotels, restaurants, toeristische attracties en gemeenten.

Installatie/grondstoffen

De brouwketel, die zowel voor het maischen als het koken gebruikt, is afkomstig van Spako uit Deurne en heeft een capaciteit van vijf hectoliter. Na het maischen, het filteren via de filterkuip en het koken gaat de wort naar de hygienische ruimte, waar de wort middels een platenfilter wordt gekoeld en de vergisting kan beginnen. In de koelcel bevinden zich twee lagertanks van elk 1000 liter (2 x 2 brouwsels). In het brouwerijlokaal staan nog twee lagertanks van 685 liter afkomstig van Fullwood Packo uit het Belgische Zedelgem. De brouwerij heeft tevens de beschikking over een eigen reinigingsinstallatie voor flessen en fusten. De zolder boven het brouwerijgedeelte dient voor de opslag van mout, hop, glazen en fusten. Hier bevinden zich ook de schrootmachine en de twee warmwaterboilers.
De mout wordt afgenomen bij Bavaria (pilsmout) en Brouwland in het Belgische Beverlo (speciaalmouten). Er wordt gebruik gemaakt van een bovengist van Brewferm. Het brouwwater (leidingwater) ondergaat een voorbehandeling.

Brouwerij de Fontein in 2017

Bij brouwerij de Fontein worden niet alleen Fonteinbieren gebrouwen. Thuisbrouwers die op zoek zijn naar meer capaciteit en hobbybrouwers zonder eigen installatie kunnen er ook hun eigen bier laten brouwen. De capaciteit bedraagt 500 liter per brouwsel. 

Op 17 januari 2017 heeft er een brand gewoed bij de brouwerij. De brandweer had de brand vrij snel onder controle, maar de brouwerij kwam er niet helemaal ongeschonden vanaf. Het proeflokaal van de bierbrouwerij zwaar beschadigd geraakt en het proeflokaal is daardoor voor onbepaald tijd gesloten.

Cookie instellingen