Texelse Bierbrouwerij is een bierbrouwerij uit Oudeschild (Nederland) die is opgericht in 1994. Deze brouwerij heeft 19 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
19
Opgericht in
1994 (31 jaar actief)
Straat
Schilderweg 214
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
(0222) 320 325
Website
Lid van
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Texelse Bierbrouwerij heeft 19 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Texelse Bierbrouwerij!Toon meer merken van Texelse Bierbrouwerij
Toon minder merken van Texelse Bierbrouwerij
De eerste brouwmeester van de brouwerij was bouwvakker Harry Bonne. Het heette toen nog de Tesselse Bierbrouwerij. Harry hield zich sinds 1985 al bezig met thuisbrouwen toen hij in 1994, samen met vrienden en bekenden, het idee oppakte om een eigen brouwerij op te richten. De brouwerij was gesitueerd in een gedeelte van de voormalige zuivelfabriek. De brouwerij werd ingericht met apparatuur dat afkomstig was uit de zuivelindustrie en bestond uit een kleine roestvrijstalen brouwketel en twee tanks (één voor de gisting en één voor de klaring). Op 25 juni 1994 werd de brouwerij feestelijk geopend.
Begin 1998 bleek dat Harry Bonne en zijn vrouw Corry de brouwerij niet rendabel konden maken. Er moest of flink worden uitgebreid, of ze zouden moeten terugkeren naar brouwen in hobbysfeer. De huur(verhoging) zou deze hobby op de bestaande locatie te duur maken. Een grootschalige uitbreiding genoot ook niet de voorkeur gezien het feit dat Harry en Corry tevens eigenaar waren van een metselbedrijf. Het sluiten van de brouwerij was het meest voor de hand liggend. Het hoofdstuk van de Tesselse Bierbrouwerij werd gesloten tegen het einde van 1998.
Een nieuwe eigenaar werd in 1999 gezocht en gevonden in de persoon van Jaap van der Weide (1961), geboren in Groningen, afkomstig uit de wereld van de informatica. Jaap pakte het voortvarend aan en blies de brouwerij professioneel nieuw leven in, op dezelfde plaats. Op 1 mei 1999 werd de brouwerij heropend en was de herstart een feit. Ook de naam wijzigde van de Tesselse Bierbrouwerij naar de Texelse Bierbrouwerij. Aangezien de nieuwe eigenaar de roerstok niet zelf kon en wilde hanteren werd Nico Derks (voorheen Brouwerij Sint Martinus te Groningen en B.V. Utrechtse Stoombierbrouwerij te Utrecht), naar Texel gehaald. Hij werd bijgestaan door Tom Noij, afkomstig van de Boxtelse MAS met een half jaar ervaring bij de Maasland Brouwerij in Oss. Jaap van der Weide beperkte zich tot de financiën en de marketing van de brouwerij. In de loop van 1999 kreeg Nico Derks ook hulp van Joscha Schoots, die tot die tijd werkzaam was bij de Utrechtse Stoombierbrouwerij.
De Texelse Bierbrouwerij ging in 1999 met tien branchegenoten uit Nederland, België en Duitsland een samenwerkingsverband aan. Dit kwam vooral tot uiting in de gezamenlijke verkoop via AB&C (Astein & Bier&Co) die de verkoop in heel Nederland, met uitzondering van het Noorden van Noord-Holland en Texel, aan de groothandels en slijterij-ketens verzorgden. Tevens werden dat jaar drie nieuwe 10 hectoliter tanks in gebruik genomen, waarmee de productiecapaciteit steeg naar 25 hectoliter per week. In 1999 werd er op jaarbasis 400 hectoliter gebrouwen.
In de loop van 2000 trok Joscha Schoots zich terug uit de brouwerij omdat hij zijn nieuwe rol, door de aanschaf van de nieuwe bottelmachine, niet meer uitdagend genoeg vond. Er werd zo'n 1.000 hectoliter gebrouwen in 2001 en 2002 met zes fulltime medewerkers. Maurice Diks en Wiebe de Boer werden aangetrokken. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen vergrootte de Texelse Bierbrouwerij in 2001 haar werkruimtes van 200 m2 naar 1400 m2. Zo nam de Texelse Bierbrouwerij een nieuwe bottellijn aan de voorkant van de voormalige melkfabriek in gebruik. Sinds januari 2001 worden hier de 30 cl en 75 cl flessen en kruiken afgevuld, voorzien van een kroonkurk en geëtiketteerd. De capaciteit van de bottellijn bedraagt maximaal 5000 flessen per uur. Naast de flessen worden er ook fusten (20 liter) halfautomatisch gereinigd en afgevuld met een capaciteit van 200 fusten per dag. In september 2001 werd het nieuwe koperen brouwhuis van 40 hectoliter in gebruik genomen en hier hanteert brouwmeester Maurice Diks nu de Texelse Roerstok. Per keer zal er 20 hectoliter worden gebrouwen met door de duinen gezuiverd water.
Na het vertrek van Nico, die op Texel een ambachtcentrum begon, trad Harrie J. Vermeer op 1 februari 2002 in dienst als brouwmeester. Harrie Vermeer heeft 20 jaar ervaring bij onder andere Brouwerij de Koningshoeven in Tilburg. In 2002 hoopte de brouwerij uit te komen op 2000 tot 2500 hectoliter en waren er zeven medewerkers in dienst, waaronder twee verkopers.
Toen Diks en zijn compagnons de brouwerij op 10 mei 2004 overnamen, was het volgens Diks zelfs ‘op sterven na dood’. Hij was op dat moment al vier jaar bedrijfsleider. ‘Als bedrijfsleider had ik financieel inzicht en wist ik dat het bedrijf bestaansrecht had. De cruciale fout die steeds was gemaakt, was dat er heel hard was gewerkt om het bier aan de vaste wal af te zetten, terwijl we op het eiland nog lang niet klaar waren. Daarom hebben we ons eerst heel intensief met de Texelse markt beziggehouden. Resultaat is dat we nu het vertrouwen terug hebben en bijna alle horecazaken ons bier verkopen. Van de de slijterijen en supermarkten is dat zelfs 100 procent.’ Dat is goed te merken aan de afzet. ‘In 2004 hadden we al een jaarproductie van 1.000 hectoliter, tegen 800 het jaar ervoor en dat terwijl we ons helemaal hadden teruggetrokken van de vaste wal. In 2005 is onze productie zelfs verdubbeld. Daarvan hebben we ook nog 85 procent op Texel verkocht.’ Ook de vooruitzichten zijn gunstig, volgens Diks. ‘We hebben de markt mee. Landelijk wordt steeds meer speciaal bier verkocht, nu al tien tot vijftien procent van de hele productie. Vijftien jaar geleden was dat nog maar vier procent.’ Voor 2006 wordt een groei van 15% verwacht die voor een belangrijk deel te danken zal zijn aan de verkoop aan de overkant. Texels bier is inmiddels te koop in 317 Mitra-slijterijen en dankzij recente afspraken met de keten Mix-Inn komen daar binnenkort nog eens zo’n 118 winkels bij.
‘Om het vertrouwen van je afnemers te winnen, moet de kwaliteit onberispelijk en constant zijn. Dat bereik je door het hele productieproces zo goed mogelijk te sturen. Dat lukt je nooit voor 100 procent, want je hebt nu eenmaal te maken met een natuurproduct, maar 99 procent moet het wel zijn. Ik prijs me gelukkig dat ik het vak heb geleerd van een echte brouwer, Harry Vermeer, die twee jaar bij ons heeft gewerkt. Maar je raakt nooit uitgeleerd.’ Diks weet zich, naast een groepje parttimers voor drukke tijden, gesteund door drie vaste medewerkers.
De brouwer is, logischerwijs, erg zuinig op zijn mensen. Zo pauzeren ze langer dan gemiddeld, om steeds weer ‘fris’ te kunnen beginnen, en hebben investeringen in het productieproces ervoor gezorgd dat het werk ook fysiek minder zwaar is geworden. ‘In de oude situatie gingen alle zakken bij het mout storten vijf keer door onze handen, nu is dat nog maar één keer. Bij het afvullen gaan het bier alleen nog in vaten van twintig liter. Alleen voor seizoensbieren hebben we vaten van dertig liter, maar die tillen we dan ook altijd met z’n tweeën. Verder maken we gebruik van karretjes en een kieplift.’
Ook het milieu en de omgeving worden zo veel mogelijk gespaard. In de meest letterlijke zin, want om de buren te vriend te houden, heeft Diks besloten de zondagsrust te respecteren en het proeflokaal, dat vorig jaar 10.000 bezoekers trok, op die dag gesloten te houden. De brouwerij hanteert daarnaast vooral een stringent reinigingsbeleid. ‘We gebruiken zoveel mogelijk biologisch afbreekbare producten en water wordt zoveel mogelijk gerecycled. Water dat gebruikt is om te koelen, is niet geschikt voor het product zelf, maar je kunt er heel goed mee schoonmaken. In mijn eerste twee jaar hadden we 24 liter water nodig om 1 liter bier te maken. In de twee jaar erop was dat nog 18 en nu hebben we niet meer dan 9 liter nodig. Niemand hoeft ons te zeggen dat we dat moeten doen. We doen dat vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid. Maar het bespaart natuurlijk ook kosten’. De Texelse Bierbrouwerij produceert zeven soorten bieren, waarbij - naast water, gist en hop - uitsluitend gerst van eigen eiland wordt gebruikt. ‘Zo’n zeventig- tot tachtigduizend kilo. Dat is twaalf tot dertien procent van de totale productie op het eiland. Dat maakt ook de boeren op Texel enthousiast en dat versterkt elkaar weer.’ In de brouwerij wordt drie keer per week gebrouwen waarbij we zo’n 30 hectoliter per brouwsel brouwen. Dat komt op ongeveer 5.000 hectoliter per jaar tegen 3.000 hectoliter in 2009! Dat geeft de groei dus wel aan.
“Wij denken nu echt pas in het beginstadium te zitten van de groei van onze brouwerij. Het is leuk om te zien dat in Noord-Holland het enthousiasme voor onze bieren groeit. Dat biedt toekomst. Met onze complete bierlijn kunnen café’s naast hun huispils nu een heel onderscheidend assortiment aan ambachtelijke bieren aanbieden. En daarbij is de kwaliteit uiteraard 100% gewaarborgd!” Voor de komende jaren dromen we met het hele team rustig verder besluit Maurice Diks lachend!
Flinke uitbreiding
Begin 2013 vertrok de boot met vier nieuwe gisttanks van elk 13.500 liter naar Texel. De uitbreiding is hard nodig om aan de toenemende vraag uit binnen- en buitenland te voldoen. Aan de bestelling van de vier tanks is een lang proces vooraf gegaan. En er zit nog meer in het vat. Want in totaal zal de Texelse Bierbrouwerij maar liefst 10 van deze gisttanks plaatsen.
Per maart 2017 is directeur Maurice Diks gestopt met zijn werkzaamheden bij de Texelse Bierbrouwerij. Na 16 jaar neemt hij op eigen verzoek afscheid van zijn functie als directielid.
Diks: "Ik heb de afgelopen 16 jaar de brouwerij in Oudeschild volwassen zien worden. Vanaf 1999 als bedrijfsleider. Daarna vanaf 2004 als technisch directeur. Samen met de twee huidige eigenaren Marten van der Loeff en Sef Brackel ben ik trots op de mooie groei die de brouwerij heeft doorgemaakt onder leiding van ons drieën. Mijn hart heeft altijd gelegen bij pionieren. Ik begrijp dat de groei van de brouwerij gepaard gaat met een professionalisering. Ik vind daarin echter minder voldoening. Het is tijd voor anderen om het stokje over te nemen."
Marten van der Loeff, algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij: "Wij danken Maurice voor zijn inzet en passie voor de Texelse Bierbrouwerij. Hij zit in het DNA van de brouwerij en heeft een grote rol gespeeld in de groei en bekendheid van onze brouwerij en van ons merk Texels. Hij zal altijd welkom blijven om te genieten van een Skuumkoppe."
Ted Krebbeks heeft op ad interim basis de positie van Maurice overgenomen.
Eind 2020 werd bekendgemaat dat Heineken Nederland de Texelse Bierbrouwerij heeft overgenomen. Met de overname versterkte Heineken zich in het groeiende speciaalbiersegment en kon het Texelse bier beter worden gedistribueerd op het vasteland.
In mei 2021 volgde een opgefriste uitstraling van alle Texelse speciaalbieren. Met de evolutie van de uitstraling blijft de Texelse brouwer dicht bij zichzelf en kan het met vertrouwen de toekomst tegemoet treden.
Texels Geduld: drie unieke op cognacvat gerijpte speciaalbieren
Texelse Bierbrouwerij heeft gisteren het langverwachte Texels Geduld gelanceerd. Het zijn drie unieke op cognacvat gerijpte speciaalbieren die zijn afgevuld in een sierlijke champenoise fles.
Winnaars Dutch Beer Challenge 2024 bekendgemaakt!
'Het beste Bier van Nederland 2024' is gisteren bekendgemaakt! Tijdens de tiende editie van de Dutch Beer Challenge vielen 91 bieren in de prijzen en werd voor het eerst een pils verkozen tot 'Het Beste Bier van Nederland'.
Texels blond bier met een zilte twist steunt KNRM
De Texelse Bierbrouwerij onthult blond bier met een zilte twist en steunt hiermee de KNRM. Dit speciaalbier was het beste in de reeks met 'Texels Geheim' bieren van afgelopen jaar.
Bekijk alle producten van Texelse Bierbrouwerij die op dit moment te koop zijn.
Texels Skuumkoppe glas
Glazen
€ 4,95
Texels Weizen bierglas
Glazen
€ 10,99
28 okt 2022
28 okt 2022
28 okt 2022