Brouwerij Emelisse is een bierbrouwerij uit Goes (Nederland) die is opgericht in 2004. Deze brouwerij heeft 28 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
28
Opgericht in
2004 (20 jaar actief)
Straat
Singelstraat 5
Postcode
4461HZ
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
0634090112
Website
Overgenomen door
Slot Oostende in 2016
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij Emelisse heeft 28 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij Emelisse!Toon meer merken van Brouwerij Emelisse
Toon minder merken van Brouwerij Emelisse
Bekroond met een plek in de top 100 brouwerijen van de wereld, is Emelisse al meer dan 10 jaar een vaste waarde in de wereld van speciaal bieren. In oktober 2016 is Emelisse overgenomen door Slot Oostende.
Brouwmeester Jens van Stee blijft u verblijden en verbluffen met de smaaksensaties die Emelisse naar de top 100 hebben gebracht. Emelisse staat als grote broer van Slot Oostende voor de karakteristieke smaakbeleving. Benieuwd naar deze brouwerij en alle brouwprocessen? Boek dan een brouwerij rondleiding met bierproeverij! Alvast bedankt en wij horen graag van u!
Emelisse was tot de overname in 2016 een brouwerij gelegen in Kamperland, sindsdien bevindt zich op die plek Restaurant de Brouwerij:
Nieuweweg 7
4493 PA Kamperland
Emelisse is een bierbrouwerij, midden in een Grand Cafe Restaurant. De naam van de brouwerij is afkomstig van een door de beruchte Sint Elizabethvloed in 1532, verdwenen dorp op Noord-Beveland. De brouwerij streeft er naar smakelijke bieren te brouwen van een zeer hoge kwaliteit. Dit betekent dat we naast de kennis van onze bevlogen brouwmeester Kees Bubberman, gebruik maken van de beste ingredienten. Dat doen we in ons restaurant ....dat doen we voor ons bier.
In 1998 werd de Stichting Emelisse opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten. Deze stichting wordt gevormd door zes leden vanuit landbouw, horeca, detailhandel en een amateurbrouwer en ze werkt volgens het principe van ketenbenadering. Binnen deze benadering wordt de gehele keten, van brouwgerst tot bier, geregistreerd en gecontroleerd en is de oorsprong van grondstoffen volledig traceerbaar. Door de landbouwers die de brouwgerst op Noord-Beveland op duurzame wijze produceren bij de stichting te betrekken, evenals de verkopers die het eindprodukt op de juiste wijze aan de consument aanbieden, ontstaat een grote maatschappelijke betrokkenheid bij dit produkt.
Het bier werd aanvankelijk gemaakt van Noord-Bevelandse gerst die in het Belgische Stabroek werd gemout en vervolgens in Hulst bij Bierbrouwerij de Halve Maan werd gebrouwen. Maar omdat de stichting steeds meer verzoeken kreeg van liefhebbers die de brouwerij wilde bezoeken, besloot het bestuur er zelf één te bouwen. Om dat rendabel te maken werd de brouwerij gecombineerd met een restaurant. In het grand café staan op de menu-kaart verschillende gerechten met een groot aantal ingrediënten uit de streek, zoals Zeeuwse kruidenkaas, Zeeuwse mosselen, Zeeuws lam en vanzelfsprekend de Emelisse-bieren. Het gebouw kreeg een 'ambachtelijk-industriële' uitstraling en fungeert als vertrekpunt voor een toeristische Emelisseroute langs de akkers met brouwgerst. De stichting denkt jaarlijks minimaal tienduizend bezoekers te kunnen ontvangen.
Met het ontwerp van het gebouw werd teruggegrepen op brouwerijen die in de periode 1870-1890 en die nu vaak als industrieel erfgoed te boek staan. De brouwketels kregen een centrale plek in de brouwerij en zijn ook vanuit het restaurant goed te zien. Aan de zuidkant van het gebouw kwam een groot terras met uitzicht op een waterpartij. De kosten van het bouwplan waren fors. Een deel werd gefinancierd uit subsidies (o.a. van Vitaal Platteland Zeeland), maar het grootste gedeel werd echter bijelkaar gebracht door de aandeelhouders van de BV Emelisse, die het bestuur vormen van de brouwerij. Om het bouwplan mogelijk te maken moest het bestemmingsplan Landelijk Gebied worden gewijzigd.
In november 2004 werd de bouw vertraagd omdat er een bezwaar werd ingediend tegen de milieuvergunning wegens stankoverlast. Een herziene milieuvergunning, waar - naar verluidt - geen letter aan werd gewijzigd, werd maandag 15 november 2004 ter inzage gelegd. Het was oorspronkelijk de bedoeling de brouwerij begin april 2005 te openen. De streefdatum werd door dit voorval echter bijgesteld naar 1 juli 2005. Alles was rond: het bestemmingsplan werd gewijzigd, de provincie ging akkoord en zegde tevens subsidie toe. Ook de bouwvergunning was in bezit.
Op 13 januari 2005 werd de eerste paal geslagen van de nieuwe brouwerij. De initiatiefnemers hoopten de bouw eind juni 2005 te hebben afgerond, zodat de brouwerij nog net voor de gerstoogst van 2005 in bedrijf kon gaan. Vanaf juli 2005 moest er dan het Noord-Bevelands Abdijbier Emelisse worden gebrouwen. Op 13 mei 2005 werd er pannenbier geschonken: de bouw van de brouwerij bereikte haar hoogste punt. Uiteindelijk werd de brouwerij op zaterdag 29 oktober 2005 geopend door minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat.
De brouwerij maakte toentertijd gebruik van de installatie van De Heeren van Beeck, door Duotank als nieuw gemaakte. De installatie heeft een brouwcapaciteit van 1.000 liter met daarnaast twaalf opslagtanks van bijelkaar 16.000 liter. Vanuit deze opslagtanks kan het bier rechtstreeks naar de tap worden gestuurd. De brouwerij wordt geëxploiteerd door Fré Buijze. Tom ter Horst is directeur. In 2005 neemt brouwer Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij ook de roerstok bij Brouwerij Emelisse ter hand en zullen beide brouwerijen nauw samenwerken. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de Emelisse-bieren afgevuld door de Scheldebrouwerij. Het fustbier en de grote flessen worden afgevuld door de brouwerij zelf.
Vanaf 1 mei 2007 trok Peter van den Eijnden, ingehuurd van de Scheldebrouwerij, zich terug als brouwmeester en trad Kees Bubberman in dienst als brouwmeester. Kees is kok van beroep, doch volleerd amateurbrouwer en lid van de Deltabrouwers. “Ik heb altijd wel interesse in bier gehad en ben ooit als geintje begonnen met een amateur bierbrouwcursus. Ik vond het ook wel leuk om puur van vier basisingrediënten een mooi en lekker product te maken. De hobby ontspoorde compleet met als uiteindelijke resultaat dat ik hier ben gaan brouwen".
juni 2010. Bier van de brouwerij Emelisse in Kamperland verovert Amerika. Vooral het donkere speciaalbier Imperial Stout wordt daar goed verkocht. De verkoop stijgt zo snel dat Emelisse de vraag nauwelijks kan bijhouden. Eigenaar Tom ter Horst denkt dan ook voorzichtig aan uitbreiding van zijn brouwerij.
De brouwerij heeft momenteel 13 bieren op de bierkaart staan. “De gewone bieren zoals Urtype Pils, wit en dubbel. Verder onze speciale bieren: DIPA, TIPA, Rauch, Barley wine, Espresso stout en Imperial Russian Stout. Daarnaast natuurlijk ook de seizoensbieren LenteBock, herftsbock en winterbier. Als brouwer probeer je als er wat ruimte is natuurlijk ook eens iets anders te maken. Zo hebben we nu een Smoked Porter met een zwaar gerookte whisky mout.” Behoorlijk wat bieren die in de zomer vooral verkocht worden in de eigen provincie Zeeland. Daarnaast loopt de export erg goed en gaat veel bier naar Amerika en Scandinavië.
De Bourgondiër kan bij Emelisse eten in het restaurant. Een ultieme combinatie van bier en gastronomie, maar we doen naar ons zin nog veel te weinig met food pairing. Reden daarvoor is dat de horeca en de brouwerij toch nog teveel onafhankelijk van elkaar werken. We geven onze gasten altijd wel een bieradvies bij de gerechten. Echter veel mensen komen bij ons eten omdat het een restaurant is en niet omdat het een brouwerij is. Daar wordt hard aan gewerkt en we zien het wel veranderen. Op dit gebied valt er voor ons dus nog veel winst te behalen.”
Brouwer Kees Bubberman heeft in september 2011 samen met de Amerikaanse brouwer Brian Strumke gewerkt aan een uniek bier. Deze brouwerij staat bekend om zijn gebruik van ongewone ingrediënten zoals paardebloem, lavendel en kamille bij het brouwen van bier. Het unieke bier krijgt de naam Holland’s Oat en heeft als typisch Nederlands ingrediënt appelstroop! Ook zijn andere typisch Nederlandse zaken als drop en speculaaskruiden bekeken maar het is appelstroop geworden
In 2014 heeft brouwmeester Kees Bubberman zijn baan opgezegd bij Brouwerij Emelisse in Kamperland (Zeeland). Hij besloot om per begin 2015 een eigen brouwerij te starten. Dat is Brouwerij Kees in Middelburg geworden.
De opvolger van Kees als brouwmeester bij Emelisse is John de Vries. In oktober 2016 besluit ook hij om voor een nieuwe uitdaging te gaan. John gaat aan de slag bij Brouwerij de Molen in Bodegraven.
Emelisse, al meer dan 10 jaar een vaste waarde in de wereld van speciaal bieren, wordt overgenomen door Slot Oostende. Brouwer Jens van Stee gaat voortaan het Emelisse bier brouwen. Eigenlijk is dat geen nieuws, want Jens is zijn brouwcarrière begonnen in de brouwerij van Emelisse.
Hij is dus zeer vertrouwd met de klassiekers van Emelisse. Jens verheugt zich zeer om naast de klassiekers zoals Emelisse Blond en de white labels, ook weer spectaculaire nieuwe Emelisse bieren te gaan brouwen. Het cafe/restaurant Brouwerij Emelisse in Kamperland blijft deze naam behouden en zodoende verbonden met het biermerk Emelisse, alle bestaande en toekomstige bieren zullen daar als eerste verkrijgbaar zijn.
Met deze overname zal Emelisse een grotere verkoopslagkracht krijgen. Stephan van der Linden, verkoper van Slot Oostende bieren, is erg blij met de aanvulling van Emelisse bieren.
Populus 6921 LevensLust is Mitra bier van de maand
Levenslust van Populus 6921 in samenwerking met Emelisse is het Mitra bier van de maand. Het bier dingt mee naar de titel 'Mitra bier van het jaar 2019'. Je kunt nu op het speciaalbier stemmen.
Nederlandse brouwerijen slepen Duitse Awards in de wacht
Vorige week werden de Meininger's International Craft Beer Awards uitgereikt in Duitsland. Zes Nederlandse brouwerijen wisten in totaal 20 awards te bemachtigen, waarvan vier keer platina.
Emelisse White Labels 2018
De lancering van de White Label bieren van Emelisse komt dichterbij. Naar deze reeks van speciaalbieren wordt elk jaar uitgezien door de bierliefhebber.