Lindeboom Brouwerij is een bierbrouwerij uit Neer (Nederland) die is opgericht in 1870. Deze brouwerij heeft 21 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
21
Opgericht in
1870 (155 jaar actief)
Straat
Engelmanstraat 54
Postcode
6086 ZG
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
0475-592900
Website
Lid van
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Lindeboom Brouwerij heeft 21 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Lindeboom Brouwerij!Toon meer merken van Lindeboom Brouwerij
Toon minder merken van Lindeboom Brouwerij
In 1867 wilde Willem Geenen, die tot dan zijn kost verdiende als landbouwer en stroopmaker, bier gaan brouwen. Voor die tijd was Willem een zeer ondernemend iemand, want hij durfde het aan om zijn koffers te pakken en af te reizen naar Worms, om opgeleid te worden als bierbrouwer. Voor een jongeman uit Neer in die tijd een ware wereldreis.
Vergunning
Willem had een vooruitziende blik want bier werd weer populair, na een tijd uit de gratie te zijn geweest. In april 1870 was hij weer terug in zijn geboortedorp en wendde hij zich tot de burgemeester met het verzoek hem een vergunning te verlenen om bier te mogen brouwen. In nog geen zeven weken was de complete procedure van de hinderwet doorlopen en bij besluit van Gedeputeerde Staten van het Hertogdom Limburg kreeg hij 10 juni 1870 toestemming zijn brouwerij te starten. De enige voorwaarde die werd gesteld, was dat hij binnen vijf maanden moest beginnen. Naast zijn huis op het Hammerveld in Neer, waar toen reeds een tachtig jaar oude linde stond, bouwde hij zijn brouwerijtje. In de beginjaren noemde hij het bier "Geenen’s bier". Sedert de dertiger jaren wordt het bier uitsluitend als Lindeboom Bier in de handel gebracht.
Vier maal Neer
Met vier brouwerijen in Neer moest Willem Geenen wel verder kijken dan de dorpsgrens. Hij had geluk dat een familielid uit Buggenum met brouwen ophield en Geenen de klantenkring kon overnemen. Hierdoor was hij met een klap zijn dorpsconcurrenten voor en leverde zijn bier dus ook in Roermond. Als een van de eerste brouwers kocht hij omstreeks 1890 een flessenvulmachine en al snel werd een kwart van de totale productie in flessen afgezet. Zijn bier werd bekend bij de Maasschippers, die als ze in het haventje van Neer voor anker lagen, graag een kratje Lindeboom bier aan boord namen. Willem Geenen heeft zo de solide basis voor een echt familiebedrijf gelegd.
De tweede generatie Geenen
Willem werd opgevolgd door zijn zoon Bernard (1871-1940) en zijn dochter Christien (1873- 1957). Zij plaatsten in 1912 een stoommachine van 15 PK en een koelmachine in de brouwerij. Met de realisatie van dit project stelde De Lindeboom Bierbrouwerij zijn toekomst veilig. Men kon nu ook Pilsener Bieren brouwen want deze biersoort veroverde rond de eeuwwisseling de markt. Het nieuwe modern gebrouwen bier verdrong razendsnel de oeroude Limburgse streek- en stadsbieren, die via de methode van bovengisting werden gebrouwen. Tal van kleine brouwers konden de investeringen van de koelmachine niet aan en zagen zich genoodzaakt te stoppen met brouwen. Vooral de jeugd keerde zich massaal af van het traditionele bier. De Lindeboom had een masseltje enop het goede moment geïnvesteerd.
De derde generatie Geenen
Broer en zus, en Bernards zoon Willem (1915-1978), wisten het verzorgingsgebied van de brouwerij langzamerhand uit te breiden tot de driehoek Weert-Roermond-Venlo. Willem moderniseerde de brouwerij verder. Hij bouwde een nieuw brouwhuis en schakelde als eerste Limburgse brouwer over van de open gistkuip naar de gesloten-gisttank-methode. Willem Geenen legde ook de fundamenten voor het huidige bedrijf. Voor hem was geen gemakkelijke taak weggelegd. De problemen van zijn tijd waren typerend voor de markt en verwoord in een interview dat hij gaf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de brouwerij in 1970: "Je moet een idealist zijn om een eenmans-brouwerijtje te kunnen blijven runnen. Een dergelijk klein bedrijf kun je onmogelijk in stand houden als idealisme ontbreekt. Ik ben er echter wel van overtuigd dat dit idealisme zal moeten verdwijnen als men zich in de komende jaren wil verzekeren van een redelijk goed voortbestaan. Met andere woorden: de bierproducent van de toekomst is meer koopman dan brouwer. Het voortbestaan van een kleine streekbrouwerij wordt in niet geringe mate bedreigd door de grotere provinciale, en vooral de landelijke brouwerijen, die al zoveel kleine bedrijven hebben opgeslokt. Brouwerijen als de mijne kunnen niet of moeilijk beschikken over de enorme kapitalen die nodig zijn voor externe financieringen. De grote brouwerijen kunnen dat wel. Daarbij beschikt de streekbrouwerij over betrekkelijk geringe mogelijkheden tot het voeren van goede reclame. Via reclamespots op radio en televisie en paginagrote advertenties bouwen grote brouwerijen als Heineken, Amstel en Grolsch een naam op. Dat "image" speelt een grote rol, want men is eerder geneigd bieren met een bekende dan een onbekende naam te accepteren. Ten onrechte, want als gevolg van warenkeuring, kwaliteitscontrole en gezamenlijke research wordt in Nederland geen slecht bier meer gebrouwen."
De vierde generatie Geenen
In de brouwerij is thans de vierde generatie Geenen actief. In 1971 werd Ben Geenen commerciëel directeur van de brouwerij en kwam zijn broer Willem Geenen hem in 1978 ondersteunen.
In 1995 werd het 125-jarig bestaansfeest van de brouwerij gevierd en een jaar daarop werd bij Koninklijke Beschikking de brouwerij benoemd als Hofleverancier. In de periode 1995-1996 werden grote investeringen doorgevoerd in de afvulling van vaten en flessen. In 1998 vond er een restyling plaats van het Lindeboom logo. De natuurlijke lindeboom verving de stylistische lindeboom. In 2001 werd een begin gemaakt met het uitleveren van bier in tanks voor de horeca.
n 1998 overleed Ben op veel te jonge leeftijd en neemt zijn broer Willem (Wim) Geenen de leiding over deze familie brouwerij.
In 2002 werd de bestaande ondergistende biersoort Gouverneur vervangen door 2 nieuwe Gouverneur soorten allen gebaseerd op bovengisting en gemaakt met rogge naast gerstemout.
Het huidige afzetgebied is vooral de driehoek Weert, Venlo en Roermond waar ca 65 % van de afzet plaats vindt. De rest is verspreid over Nederland. De verdeling is ca 80 % horeca en 20 % retail (winkel)afzet. Daarnaast vindt afzet plaats naar Engeland in flessen en sinds enige jaren ook, in toenemende mate, in fusten.
Wim Geenen is vrijdag 1 juli 2011 op 58 jarige leeftijd te komen overlijden.
Met een investering van 1 miljoen euro bouwt men in Neer een nieuw brouwhuis en ontvangsthal. De nieuwbouw bespaart 25% aan energie waardoor directeur Willem Geenen verwacht de investering al snel te hebben terugverdiend.
Lindeboom lanceert twee nieuwe Gouverneur bieren
Lindeboom Bierbrouwerij lanceert deze 'Week van het Nederlandse Bier' twee gloednieuwe bieren in hun Gouverneur serie, namelijk een alcoholvrij en een weizen.
Lindeboom lanceert een nieuwe Pilsener
Lindeboom Bierbrouwerij uit Neer heeft een nieuw pils op de markt gebracht. Hun Gouverneur lijn wordt uitgebreid met 'Gouverneur Superieur Pilsener'.
Lindeboom lanceert nieuwe smaak: Lindeboom Radler Mango 2.0
Lindeboom Bierbrouwerij uit Neer heeft haar portfolio uitgebreid met een nieuwe smaak: Lindeboom Radler Mango 2.0. Het is een biermix perfect voor de warme dagen.
Bekijk alle producten van Lindeboom Brouwerij die op dit moment te koop zijn.
30 jun 2020