Toegevoegd: 28-01-2021
Wereldwijd wordt er enorm veel bier geproduceerd met dezelfde vier basisingrediënten... Toch zijn er ontelbaar veel verschillende biersoorten. Pils kennen we allemaal, maar welke bierstijlen zijn er nog meer?
Er zijn tegenwoordig meer dan 100 biersoorten en 200.000 verschillende biermerken. Ruim 55,5% van de bierproductie is pils. Bij het bestellen van een biertje krijg je dan ook vaak een pilsje voor je neus, maar dat is niet helemaal terecht, want er zijn zoveel meer soorten bier. Bekijk verschillende biersoorten.
Pils wordt in Nederland het meest gedronken. Het bekendste Nederlandse pilsener wereldwijd is Heineken. Naast pilseners zijn er veel verschillende soorten speciaalbier, zoals dubbel, tripel, IPA of stout. Met speciaalbier wordt over het algemeen alle bierstijlen bedoeld, uitgezonderd pilseners, biermixen en Radlers. De term speciaalbier is echter wat omstreden, want is niet al het bier speciaal?
Het verschil in biersoorten zit vooral in hoe het bier wordt gebrouwen. Je hebt bovengistende, ondergistende en spontaangistende bieren. De manier van brouwen en de ingrediënten van bier bepalen de kleur en de smaak. Hierdoor heb je bittere bieren, zoete bieren, zure bieren maar ook kruidige bieren. Door de vele manieren van bier brouwen zijn er ook ontzettend veel verschillende biersoorten.
Het grootste onderscheid dat te maken is tussen verschillende bieren is het verschil tussen een Ale of een Lager. Lagers worden gebrouwen met gist dat zakt naar de onderkant van de kuip tijdens het vergisten (ondergisting) en de vergisting vindt plaats bij een lagere temperatuur. Bij Ales vindt de vergisting plaats bovenop het wort en bij een hogere temperatuur (bovengisting).
Bij spontane gisting wordt het proces spontaan op gang gebracht door natuurlijke gistsoorten. Deze gistsoorten komen in het bier wanneer men de wort een tijd aan de buitenlucht blootstelt in een zogenaamd koelschip.
Lagers hebben meestal een licht aroma en worden koud geserveerd. Het bier heeft meestal een verfrissende smaak. De meest bekende Lagers zijn:
- Pilsener
- Dark Lagers
-
Leichtbier
- Münchner Helles
- Dortmunder
- Weense Lager (Vienna Lager)
- Märzen
- Oktoberfest bier
- Dunkel
- Schwarzbier
- Märzen Rauchbier
- Helles Rauchbier
- Hamberg Bock Rauchbier
- Duitse Bock
- Heller Bock
- Eisbock
Ales bevatten vergeleken met Lagers een rijker aroma en smaakprofiel. Bekende voorbeelden van Ale zijn:
- Pale Ale
- India Pale Ale (IPA)
- Herfstbock (sommige herfstbokken zijn overigens ondergistend)
- Lentebock
- Porter
- Stout
- Tripel
- Quadrupel
- Dubbel
- Witbier
- Saison
- Weizen
Ook in Lager en Ale biersoorten heb je weer subcategorieën. De substijlen variëren voornamelijk van kleur, smaak en aroma en creëren de grote overvloed aan bierstijlen die er zijn.
Belgische bierstijlen zijn allemaal bovengistend. Ondergistend bier wordt ook in België gebrouwen (denk aan Jupiler en Stella Artois), maar dat is geen traditioneel Belgisch bier. Traditioneel typisch Belgische manieren van gisting zijn spontane (denk aan de Geuzes uit de Zennevallei) en gemengde gisting (bijvoorbeeld bij de Vlaamse roodbruine bieren). Gemengde gisting bestaat traditioneel uit een combinatie van hoge gisting gevolgd door een fermentatie door melkzuurbacterieën.
- Vlaams Oud Bruin (bijvoorbeeld Rodenbach)
- Speciale Belge (bijvoorbeeld Palm of De Koninck)
- Belgisch Blond
- Fruit Lambiek
- Saison
- Biére de Garde
Britse bierstijlen zijn traditioneel vrij bitter met een moutige zoetheid.
- Summer Ale
- Light Ale
- Export Ale
- Old Ale
- Imperial Stout
- Barley Wine
- Brown Porter
- Robust Porter
- Sweet Stout
- Oatmeal Stout
- Double Red Ale
Onderstaande bierstijlen hebben hun oorsprong in Duitsland en zijn van hoge gisting.
- Kölsch (Hybride bier)
- Berliner Weisse
- Leipzig Gose
- Hefeweizen
- Kristall Weizen
- Leichtes Weizen
- Bernsteinfarbenes Weizen
- Dunkel Weizen
- Weizenbock
- Rauchbier
- Altbier
- Kellerbier
- Adambier
- Gose
- American Pale Ale
- Dark Belgo Ale
- Strong Pale Ale
- Imperial Red Ale
- Barley Wine Ale
- Wheat Wine Ale
- Golden/ Blonde Ale
- Smoked Porter
- Sour Ale
- Black Ale
- Imperial Stout
- Special Stout
- Imperial Porter
- New England IPA
- West Coast IPA
- East Coast IPA
- White IPA
- Black IPA
- Brut IPA
- Session IPA
- Double IPA
- Triple IPA (lees meer over de verschillende IPA varianten)
Anders dan bij normale gisting, is er bij spontaangisting nauwelijks tot geen controle over welke gisten er in het bier gaan. Tegenwoordig wordt er minder gebruikgemaakt van spontane gisting, aangezien brouwers de controle over het bier willen hebben. Toch zijn bieren met 'wilde vergisting' de laatste jaren terrein aan het winnen. Een Nederlandse voorbeeld van een brouwerij die hiermee experimenteert en succesvolle bieren lanceert is Tommie Sjef Wild Ales. Ook de klassieke oude geuzes en lambiek bieren uit België komen tot stand door spontane gisting.
Hybride bieren zijn niet direct in te delen als lager of ale of er is een bijzondere toevoeging gedaan aan het bier, waardoor het als hybride wordt gezien. Vatgerijpte bieren zijn bijvoorbeeld altijd Ales, maar doordat ze op vaten rijpen worden ze in sommige gevallen als hybride bier omschreven.
Bij hybride bieren is er sprake van bijzondere brouwmethoden of behandeling van het bier (bijvoorbeeld het laten rijpen van een bier op houten vaten, het bewust toevoegen van wilde gisten of een ingrediënt toevoegen dat voor een groot deel de smaak bepaalt, bijvoorbeeld honing of koffie).
- Brett Beer (bieren van hoge gisting waar Brettanomyces-gisten worden toegevoegd. Deze gisten zijn in staat om ook complexe suikers als dextrines om te zetten in alcohol en CO2, in tegenstelling tot de normale gisten. Hierdoor zijn Brett bieren vaak een stuk droger / minder zoet).
- Cream Ale of Lager
- California Common Beer
- Ginjo-bier
- Light American Wheat Ale of Lager met gist
- Light American Wheat Ale of Lager zonder gist
- Fruit Wheat Ale of Lager met of zonder gist
- Dark American Wheat Ale of Lager met of zonder gist
- Rye Ale of Lager met of zonder gist
- Pompoenbier
- Chocoladebier
- Koffiebier
- Kruidenbier
- Honingbier
- Glutenvrij bier
- Hout- en vatgerijpt bier
- Hout- en vatgerijpt amberbier
- Hout- en vatgerijpt donker bier
- Hout- en vatgerijpt sterk bier
- Hout- en vatgerijpt zuurbier
- Aged bier
- Alcoholvrije bieren
- Chili Pepper bier
- Wild Ales